Sıkma, genellikle ekmek yapma işlemi sona erdikten sonra yapılır. Yiyeceğe verilen "sıkma" ismi, saçta pişirilip içine iç malzemesi konan bazlamaların yuvarlatılıp sıkılmak suretiyle yapılmasındandır.
Adana'nın yöresel yemeği olan sıkma, farklı malzemelerle hazırlanan bir çeşit hamur işidir. Gözlemeye benzetilen bu besin; peynir, patates ve kıyma ile hazırlanabilir. Genellikle köy peyniri, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılır.
Tavaya zeytinyağ koyularak ince doğranmış soğanlar pembeleşene kadar kavrulur. Daha sonra peynir, kırmızı biber, maydanoz eklenerek karıştırılır. Mandalina büyüklüğünde yapılan bezeler ince olacak şekilde açılır. Açılan hamurlar ısıtılmış yapışmaz tavada arkalı önlü pişirilir.
Peynirli sıkma yapımı püf noktaları Sıkma hamuru mayalı bir hamur olduğu için her mayalı hamur tarifinde olduğu gibi sıvı malzemeleri hafif ılıtarak kullanmalısınız. Peynirli sıkma tarifinde iç harç yöresel tadıyla bol soğanlı yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
3-4 su bardağı kadar su koyup kaynamaya başlayınca yiyeceğimiz kadar yuvarlama ekleyip, gerekirse üzerine biraz daha sıcak su ekleyelim (yani su, yuvarlamaların üzerine çok geçmesin.) Az tuzlayıp kapağını kapatalım ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.
Sıkma, Yörük kökenli, Mersin-Adana yöresine özgü bir kahvaltı yiyeceğidir. Sıkma, genellikle ekmek yapma işlemi sona erdikten sonra yapılır. Yiyeceğe verilen "sıkma" ismi, saçta pişirilip içine iç malzemesi konan bazlamaların yuvarlatılıp sıkılmak suretiyle yapılmasındandır.
Sıkma hamuru mayasız hazırlanan bir hamur olduğu için yoğurduktan sonra 10-15 dakika dinlendirmeniz yeterlidir.
Yapılışı: Kıyma; 1 silme tatlı kaşığı pul biber, 1 silme tatlı kaşığı karabiber, tuz ve 2 avuç un ile birlikte yoğrulur. Ayrı bir tepsiye un serpilir. Köfte harcından küçük parçalar kopartılıp elde sıkılarak şekil verilir ve unlanmış tepsiye atılır.
Sıkma Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle lavaşlarımızı hazırlamak için Unu bir kaseye alın ortasın da yağ, yoğurt, su ve tuzu karıştırın. Unu yavaş, yavaş ortaya toplayıp hamur yapın. Ele yapışmayan ekmek hamuru gibi olmalı.
Diğer Boyutlar: 1 porsiyon - 302kcal, 100 g - 252kcal, devamı için...
İnce bulgurumuza kaynamış suyu ekleyerek şişmesini sağlıyoruz. Bulgurumuz şiştikten sonra un ve yumurtasını ekliyoruz. Dikkat edin yumurtanız bulgurun sıcaklığından pişmesin, hemen yoğurmaya başlayın. Güzelce yoğurduktan sonra küçük toplar halinde yuvarlayın.
Maya hamurlara çok daha yumuşacık bir kıvam verir. Maya olarak da yaş maya veya kuru maya kullanabilirsiniz.
Meyve, sebze, et, balık, tavuk, peynir, süt, anne sütü ve hatta mayalı hamur dahi dondurucuda saklanabilir. Saklama koşullarına uygun hazırladığınız hamuru, doğru ambalajlama yöntemi ile paketledikten sonra dondurucuya kaldırabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Ayrıca hamuru yaparken tarifte belirtilen undan çok daha fazla un ilave etmek de hamuru sertleştiren bir diğer neden. Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor.
Kıyılmış taze soğan, maydanoz, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde bayat ekmek, un, zeytinyağı ve tuzu harmanlayın. Azar azar su ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 30 dakika dinlenmeye bırakan.
Mersin neyi ile ünlüdür? Mersinin nesi meşhur diye soracak olursanız eğer; tantuni, kerebiç, sıkma, Tarsus kebabı, Silifke yoğurdu, mamül, cezerye, Tarsus lahmacunu ve karsambaç Mersin'in meşhur lezzetleridir.
Zahide Ana'nın Yeri, Durdane Abla'nın Yeri, Gusto Cafe, Irmak Restoran, Çağlar Köy Konağı kallavi kahvaltı masasında sıkma deneyebilirsiniz.
Tost makinesi ısıtın ve bir fırçayla hafifçe yağlayın. Kaşıkla karışımdan alarak tost makinesine yuvarlak bir pofuduk olacak şekilde dökün. Tost makinesini açık halde tutarak her iki yüzünü de 7 dakika kadar pişirin. Kahvaltılık pofuduklarınızı sıcak servis edin, afiyet olsun!
Etleri düdüklü bir tencereye alın ve üstüne bir gece önceden ıslattığınız ve sonra süzdüğünüz nohutları da koyun. Üstlerine 6 su bardağı suyu da ilave edip, düdüklüde yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakın.
Malatya'nın enfes mutfağından harika ve çok pratik bir lezzetle geldik: Sıkma köfte.
Sıkma Köfte (Malatya Usulü)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri