Kekin ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 5 dakika sonra kek kare parçalara bölünür ve sıcak sos borcama dökülür.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Hem kek hem de sosun sıcak olması ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri. Kekiniz soğuk sosunuz sıcak ya da sosunuz soğuk kek sıcak kalmışsa kekiniz yeterince ıslanmayabilir.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Sos tenceresinde sıvı yağ, süt, şeker ve kakaoyu karıştırarak pişirin. Kakao eridiğinde ocağın altını kapatın soğumaya bırakın. Fırından çıkan keki 3-4 dakika bekletip ılımış olan sosunuzu kekin üstüne dikkatlice dökün. Güzelce sosu çektiğini göreceksiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Pişirme süreleri, yaklaşık olarak 35 dakika ya da 45 dakika pişirilme süreleri bulunmaktadır. Pişme süresinin en erken şekilde 10 dakika sonunda kapak açılabilir. Bu şekilde ıslak bir kekin kabarması ve hazır olması konuları hakkında bilgi edinilmiş olur.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
En İyi Cevap. Sütü öyle sade bir şekilde dökerseniz tadı yavanlaşır, pek güzel olmaz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir. Kullandığınız fırının performansı ve kullandığınız kek kalıpları da, kekin ıslak kalmasına yol açabilir.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Islak Kek Nasıl Saklanır? Kış mevsiminde oda sıcaklığında saklayabilirsiniz ama yazın buzdolabında saklayın mutlaka. Buzdolabı kokusu çekmemesi ve kurumaması için fırın kabını streç filmle kapatın.
Kek çıktıktan sonra ilk 5 dk kadar bekleyip kürdanla delikler açıp dilimleyip sıcak sosu üzerine dökünüz kek ve sosta sıcak olacak buna dikkat edin yoksa içine çekmez. Üzerini dilediniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz sosu çektikten sonra bozdolabında dinlendiriniz.
Özellikle yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Çırpmak: İkinci püf noktası ise yumurta ve şekeri köpükleninceye kadar çırpmaktır. Şeker, yumurtanın içerisinde erimelidir. Islak kekin kıvamı, diğer kek harçlarına göre daha sıvı ve akışkan bir kıvamda olmalıdır.
Kekinizin bir türlü hayal ettiğiniz kıvamda olmamasının ve sosunu çekmemesinin en büyük sebebi sosunuzu dökerken kekin veya sosunuzun soğuk olmasıdır. Kek ve sos buluştuğunda her ikisinin de sıcak olmasına azami özen gösterin.
1 gün önceden yaparsak kıvamı daha da güzelleşiyor tam browni gibi ıpıslak oluyor. Borcamı fırının en alt kısmına yerleştirip pişirelim yoksa kekin dibi tam pişmiyor.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Pişirme süresinin bitimine doğru kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Bıçak gibi sert ürünler batırmayın. Bu da kekinizi söndürür. Kekiniz piştikten sonra fırının içerisinde uzun süre bırakmamak da oldukça önemli.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır.
Malzemelerden öncelikle yumurta ve şekeri hamur kabınızda çırpın. Çırpma işlemini karışım köpürüp beyazlayana kadar devam ettirin. Bu işlemi yaparken elektrikli çırpıcı kullanabilirsiniz. Daha sonra sıvı yağ ve dilerseniz 1 su bardağı süt ya da yoğurt ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, yaklaşık yarım saat kadar bıçak yöntemiyle kontrol ederek pişirin. Bu sayede, tek karışımı bölerek iki farklı kek elde etmiş olduk. Aynı zamanda bu tip derin kalıplarda normalde çok uzun süren pişirmeyi de kısa süreye indirdik.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca katı ve sıvı malzemelerin oranı da çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri