Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlı geçer.
Yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çok yağış alan yerlerinden biridir. En çok yağış ilkbaharda düşmekle beraber kışın kar örtüsü uzun süre yerde kalabilmektedir.
SICAKLIK: Hakkâri'ni yıllık sıcaklık ortalaması, Doğu Anadolu'daki bir çok il merkezinden daha yüksektir. Bunun nedeni, Doğu Anadolu'nun güney kesiminde kalan Hakkâri'nin Akdeniz İklimi'nin etkisinde kalmıştır. Merkez İlçenin yıllık sıcaklık ortalaması Hakkâri'de 9,9 derecedir.
Hakkâri Bölümü'nün genel olarak iklim özelliklerine bakıldığında, Doğu Anadolu'nun şiddetli karasal ikliminin bütün bileşenlerinin görüldüğü, bu bileşenlerin iklim elemanlarına yansıdığı görülmektedir.
Türkiye'nin İran ve Irak'a hudut teşkil eden üçgeninde yer alır. Yüzölçümü 1452 Km2,Rakımı ise 1450 M.dir. Genellikle dağlık olan İlçemiz alanının %45'i Ormanlık,%41'i tarıma elverişsiz alan,%10'u dört veya beş ay kullanılabilen çayır ve mera ve %4'ü tarıma elverişli alandır.
İlgili 43 soru bulundu
Şehrin simgesi haline gelmiş Hakkari kebabı, tattığınız kebaplardan çok çok başka bir lezzete sahip. İçerisinde kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alan lezzeti, kentin çeşitli yerlerindeki restoranlarda denemelisiniz. Hakkari'de günlük olarak tüketilen en meşhur yiyeceklerden birisi otlu peynirdir.
Ferit Edgü, 1977 yılında “O” adıyla yazdığı, sonrasında “Hakkâri'de Bir Mevsim” diye yayımlanan ve 1982 yılında sinemaya da aktarılan romanında, yokluğun hüküm sürdüğü Işıklar (Pirkanıs) köyünü anlatmıştı.
Yüksekova, Hakkâri ilinin en büyük ilçesidir.
Yeniden. Erden Kıral'ın 1982'de çektiği Hakkâri'de Bir Mevsim'i restore edilmiş versiyonuyla izledim. Kıral, bir Kürt köyünde ıssızlığı, sefaleti, terk edilmişliği içe dokunur göstergelerle göstermiş ki ister istemez sinemanın büyülü bileşenlerini düşünüyor insan.
(VEDAŞ) ekipleri, Hakkari'nin Çukurca ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Kazan Vadisi'ndeki yolda yaralı bir erkek ayıyı fark etti. Dağdan kopan kaya parçaları nedeniyle yaralandığı düşünülen ayı için Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari İl Müdürlüğü'ne bilgi verildi.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı'da 535 bin 435, Bingöl'de 281 bin 768, Bitlis'te 350 bin 994, Elazığ'da 587 bin 960, Erzincan'da 234 bin 431, Erzurum'da 758 bin 279, Hakkari'de 280 bin 514, Kars'ta 284 bin 923, Malatya'da 806 bin 156, Muş'ta 411 bin 117, Dersim'de 83 bin 443, Van'da 1 milyon 149 bin 342, ...
Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur. Köy halkı Van'dan göç edip köye yerleşmişlerdir. Çoğunlukla Kürtler ve azınlık olarak Türkler (Karapapak) yaşamaktadır.
Sebzeler içerisinde domates, hıyar ve karpuz öncelikli ürünlerdendir. Meyvelerden ise en çok ceviz, üzüm, elma, nar ve incir yetiştirilmekle olup, bunları diğer meyveler takip etmektedir.
Yılın neredeyse yedi ayının kar yağışlı geçtiği kentte erken gelip uzun süren kış ayları, yaz aylarının kısa süreli olmasını sağlıyor. Kasım ile mart ayları arası kayak, nisan ve mayıs ayları rafting yapabileceğinin Hakkari'ye yayla turizmi için mayıs ila eylül ayları arasını tercih edebilirsiniz.
Hakkâri ili ve çevresi birinci derecede deprem bölgesinde olup Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu (YŞFZ), Başkale Fayı (BF), Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı (BZBK) ve Salmas (İran) Fay Zonunun yakınında yeralmaktadır (Şekil 1).
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın (AFAD) merkez üssünü Yüksekova ilçesi Yürekli köyü yakınları olarak saptadığı deprem, saat 15.20'de meydana geldi.
Günümüz Yüksekova'sında halkın sosyal yapısı halen aşiretçiliğe dayanmakta olup, ilçede Pinyanişi, Doskri, Diri, Oramar ve Ertoşi aşiretleri çoğunluğu teşkil etmektedir.
Yaklaşık 9000 yıllık bir yerleşme tarihi olan ilin, idari yapılanma ve yönetim şekillerinin temelini aşiret yapısı oluşturmuştur.
Filmde, sürgün olarak Hakkâri'ye giden bir öğretmenin (Genco Erkal), orada güçlükler içinde geçirdiği bir kış mevsimi anlatılmaktadır. Filmin başlıca oyuncuları arasında Genco Erkal, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Berrin Koper, Şerif Sezer, Macit Koper ve Erkan Yücel sayılabilir.
Hakkari'ye ziyaret gerçekleştirmek isteyen turistler ve gezginlerin gezmesi ve görmesi gereken başlıca yerler; Cennet-Cehennem Vadisi, Meydan Medresesi, Urartu Mezarlığı, Kayme Sarayı, Dev Evleri, Zap Vadisi, Antik Kaya Kilisesi, Taş Köprü ve Peri Bacaları olarak ifade edilebilir.
Aside tatlısı da Hakkari yöresine ait olan bir tatlı çeşididir. Aside tatlısı şerbetli bir tatlıdır. Tatlının içinde, un, yağ, su bulunmaktadır. Doğu bölgesi ve bu bölgede bulunan illerden birisi olan Hakkari et yemekleri ünlüdür.
Hakkâri'nin merkez ilçeyle beraber 5 ilçesi bulunur. Hakkâri'nin ilçeleri: Merkez, Çukurca, Derecik, Şemdinli, Yüksekova.
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde deneme amacıyla dikilen "cennet hurması" ağaçlarından yüksek verim alınması, yeni meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri