Karayollarında herhangi bir zorunluluk olmaksızın halk arasında "spin" ya da "drift" denilen, el freni çekmek suretiyle aracı kendi etrafında döndüren sürücüler, 5 bin 10 lira idari cezaya çarptırılacak.
El freniyle drift: En çok kullanılan teknik el freni drifti. Düz vites araçlarda yapılır. Viraja girerken debriyaja sonuna kadar basılır, aracın önü viraja sokulurken aynı anda el freni çekilir.
El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır. Yakıt tüketimi artar.
El Freni Çekerek Arka Tekerlerin Kitlenmesine Neden Olur.. Önden Çekişli Araçlarda Değilde Arkadan İtişli Araçlarda Diferansiyeli Kitler Ve İlerde Sorun Yaratabilir..
Vermez,aynen devam. Düz gitmesi için yapılan aracı yan yan götürürsen mutlaka zarar verecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar. Yani aracınıza zarar vermenin yanında hayatınız için de ciddi bir risk oluşturuyor.
Piste veya şehir içinde bulduğunuz tenha yola geldiniz. Drift eylemine başlarken arabayı hareket ettiriyoruz ve kayma işlemi için ideal bir hız olan 50km/s hız ile viraja doğru ilerliyoruz. İlerlerken kalkış vitesinden kurtulduğunuzdan emin olun ve aracın 2.viteste gitmesini sağlayın.
El Freni Ne Zaman Çekilir? Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir.
El frenini en tepe noktaya kadar çekmemeye çalışın. Kilitlendiği zaman indirirken dişlileri ve teli zorluyor.
Sert eğimli bir yoldan geçmek zorunda kalırsanız, sık aralıklarla frene basmak kaymaya neden olabilir. Bu nedenle el frenini hafif çekerek birinci vitesle yokuş aşağı inmek daha pratik ve güvenli bir çözüm olacaktır.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur.
Bu sürüş tarzı, aracın kontrolünün kaybedilme riski taşıdığı için güvenli değildir ve aracın lastiklerine, jantlarına, motoruna ve şanzımanına zarar verir. Bu nedenle, drift atmak ciddi bir sürüş tehlikesidir ve tavsiye edilmez.
Eğer çok fazla frene basarsanız (örn yokuş aşağı inen ağır araçlar), diskleriniz ve balatalarınız aşırı ısınırsa zaten fren tutmaz. istediğiniz kadar frene basın, el frenini çekin, frenleriniz tutmaz!
Spin ve Drift Cezası Plakaya Yazılıyor Mu? Drift cezası plakaya işlenmeyip, ihlali yapan ilgili kişinin sürücü belgesine işlenmektedir.
Ayrıca, bu kurala ve diğer trafik yönetmeliklerine uyulması, sürücüleri trafik güvenliğini önceliklendirmeye teşvik edecektir. Drift yapmak trafik güvenliği için büyük bir tehdit olarak görülmektedir. Bu nedenle, Türkiye'de yürürlükte olan trafik mevzuatı çerçevesinde drift yapmanın cezası da belirlenmiştir.
4 çeker otomobil ile drift yapılmaz.Drift yalnızca arkadan itiş otomobiller ile yapılan bir sürüs tekniğidir. İngilizce bilen arkadaşlar link den okuyabilirler. bu çekiş sisteminin elektronik yada stabil olmasına bağlı.. eğer stabil ise bu durum biraz güç..
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Bunun için el freni 2 diş çekilir ve vida sıkılmaya başlanır. Bir süre sonra vida zor dönmeye başlayacaktır ve sıkışıklık belirli bir değere geldiğinde işlem tamamlanır.
EL FRENİ DURAN VEYA DÜŞÜK HIZLARDAKİ ARAÇLAR DA VERİMLİ OLUR.100 KM HIZLA GİDEN ARAÇDA ARKADAŞIN DEDİĞİ GİBİ BALATA KOKUSUNDA BAYILIRSINIZ.ÇÜNKÜ O HIZDA DÖNEN LASTİĞİ EL FRENİYLE DURDURMANIZ ÇOK ZOR. arkalar dönmeye devam eder sadece pis bir balata kokusu duyarsınız bir süre sonra.
El freni çekildiği zaman balatalar kampana ya da disklere sabitlenir. Böylece aracın tekerlekleri sıkışır ve hareket edemez. Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır.
El fren teli koparsa ne olur? El freni araç için oldukça önemli bir parça olması nedeniyle kullanım sırasında da dikkat edilmesi gerekmektedir. Araç zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak arızalanmalar çıkartabilmektedir. El freni teli kopması da bu nokta da oldukça sık görülmekte olan bir arızadır.
Drift için kullanılan araçlar genellikle hafif veya orta ağırlıkta, arkadan itişli, Coupe veya Sedan araçlardır. Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyele (LSD) ve arkadan itişe sahip her araç drift aracı olarak kullanılabilir.
Drift tekniği önden yada arkadan çekişli araçlarda farklı değildir.
Bir drifte başlamanın en kolay yolu, bir köşeye hızlı şekilde girerek aniden frene basmak ve aynı anda el frenini çekmektir. Araç en başta dönecektir ama tek yapmanız gereken köşeye girerken ihtiyaç duyduğunuz hızı kestirmek ve kaymaya başlayan arka tekerlerin kontrolünü sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri