Ele vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI Bulunduğu yeri haber vererek suçluyu yakalatmak.“Katili ele vermeyi kafasına koyarak sokağa çıktı.”
kişinin yaptığı bir avanaklık sonucu suçunu ortaya çıkarması durumu.
El Almak Deyiminin Anlamı Nedir? El almak deyimi yapılan işte ustalaşmak başkasından aldığı eğitimle işi başarmak anlamına gelmektedir. El almak deyimi yapılan işi öğreten kişiden almak ve yapmaya devam etmek demektir.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
Bulunduğu yeri haber vererek suçluyu yakalatmak.“Katili ele vermeyi kafasına koyarak sokağa çıktı.”
İlgili 24 soru bulundu
El ele vermek, zorlu süreçlerde birbirine destek olmak ve yardımlaşmak demektir. Bu deyimde ''el'' kelimesi ''güç'' ve ''yardım'' anlamında kullanılmıştır. TDK'ya göre el ele vermek deyimi, bir meseleyi çözmek için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanması demektir.
(Fr. égalé) “Eşitlemek, eşit duruma getirmek” anlamında egale etmek şeklinde kullanılır: “Dünya uzun atlama rekorunu egale etti.”
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Ele almak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ele Almak kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Kendini vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye bütün varlığıyla bağlanmak, başka şeylerle ilgisini kesip yalnızca onunla ilgilenmek, bir şeyi tüm gücüyle yapmaya çalışmak.
Arapçada zorunluk, kısıtlama, sıkıntı anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi ''Bu zaruri bir iş'' dediğinde kişinin o işin yapılmasının zorunlu olduğu manasını ortaya çıkmaktadır.
Elle tutulur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok açık ve belli.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Elverdiğince TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf İmkân dâhilinde olduğu sürece.
Bir topluluğun yöneticisi anlamındaki başı sözüyle oluşturulan belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, çarkçıbaşı, çeribaşı, elebaşı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb.
[1] Yönetimi eline geçirmek. [2] İdareyi kendisi üstlenmek.
Birine muhtaç olmak. 2. #Eline düşmek 1.
Genel olarak ilerlemesini sağlamak ya da bir kişiye destek olmak gibi anlamlara sahip olarak elinden tutmak deyimi kullanılır. Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar.
(Fr. écarté) Türkçe'de “saf dışı bırakmak, bir kenara itmek” anlamına gelen Ekarte etmek söyleyişinde geçer: Futbol izleyicisi genelde sahada estetik hareketler yapan, şık çalımlar atan ya da rakip savunmacıları ekarte edip güzel bir vuruşla kaleciyi avlayan futbolculardan hoşlanır (FourFourTwo).
sıf. (Fr. imposé) Dilimizde “zorla kabul ettirmek, tesir edip aşılamak” anlamına gelen Empoze etmek kullanılışında geçer: Ama yanılanların çoğunlukta olduğu bir diyarda yanlışlar kendini doğru olarak empoze ederler (Burhan Felek).
[l ince] sıf. (Fr. declaré) Kelime dilimizde “bildirmek, açıklamak, beyan etmek” anlamına gelen Deklare etmek söyleyişinde geçer: “Gümrük müdürlüğüne deklare edilecek mallar.”
El Ele Deyiminin Örnek Cümle İçinde Kullanımı
Uyumlu şekilde cümle içerisinde kullanılabilecek olan el ele deyimi, birçok amaç altında değerlendirilebilir.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
Kara gün dostu DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalnız iyi günlerde değil sıkıntılı, üzücü, düşkünlük günlerinde de insanın yardımına koşan, dostunu yalnız bırakmayan kimse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri