Elektrik sayacı, güç ve bu gücün uygulandığı tüm zamanı ölçer. Bu nedenle de ölçümün birimi ise, Wh (Waat/saat) 'dir. 1.000 katı olan kWh (kilowatt/saat) ve 1.000.000 katı olan MWh (megawatt/ saat) gibi çeşitli birimleri de kullanılır.
T1: Gündüz (07.00-18.00) tarifesinde tüketilen elektrik miktarı. T2: Puant (18.00-23.00) saatlerinde tüketilen elektrik miktarı. T3: Gece (23.00-07.00) saatlerine denk gelen elektrik tüketimi. T4: Fabrika ayarlarında programlanmış, faturaya yansımayan yedek tarife bilgisi.
Kullanılan veya üretilen elektrik enerjisinin miktarının ölçülmesini sağlayan cihazlar, elektrik sayacı olarak adlandırılır. Tüketilen enerji kilowatt saat (kWh) cinsinden ölçülür ve bu ölçüm yapılırken zaman dilimi olarak saat kullanılır.
Elektrik sayaçlarındaki ilk endeks, fatura kesilen son tarihe kadarki elektrik tüketim miktarını, son endeks ise mevcut elektrik tüketim miktarını ifade eder. İlk endeks ile son endeks arasındaki fark, fatura kesilen son tarihten itibaren tüketilen elektriği gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir ürünün ne kadar elektrik tükettiğini öğrenebilmek için kw hesaplaması yapılır. Bunun için cihazın tükettiği elektrik gücü watt cinsinden ilgili zaman dilimi ile çarpılır ve daha sonra 1000'e bölünür.
Elektrik faturalarında tüketim ile ilgili temel olarak 3 satır bulunur. Bunlardan ilki “tüketim” şeklinde geçer. Burada mesken ya da ticarethanenin kWh cinsinden elektrik tüketim değeri yer alır. İkinci satır ise “birim fiyat”tır.
Cihazdaki veriler bilgisayar ortamına aktarılarak fatura kesilir. Okuma ve faturalandırma işlemini bir araya getiren cihazlar pos makinesine benzerdir. Okuyucu, farklı dairelere ait sayaçları değerlendirerek hepsi için fatura çıkarır. Birkaç dakika içerisinde saatleri tek tek okuyup faturaları binaya teslim eder.
Demand periyodu onbeş dakika olup, sayaçlar, demand ölçüm periyodunun beş, on, onbeş, yirmi, otuz ve altmış dakikaya ayarlanabilmesi özelliğini taşır. Bu tür sayaçlarda demand ölçüm değeri göstergede P sembolü ile gösterilir.
Tüketilen veya üretilen elektrik enerjisinin ölçümünü yapabilen donanıma elektrik sayacı veya kısaca sayaç denir. Kısaca anlatmak gerekirse elektrik sayacı güç ve bu gücün uygulandığı zamanı ölçer. Bu sebeple ölçümün birimi Wh (Waat/saat) 'dir.
Siyah renkli kilit işareti: Klemens kapağı açıldı işaretidir. Pil işareti: Sayaç pilinin zayıfladığının göstergesidir. L1 L2 L3:Faz gerilim göstergesi.(Bu fazlardan herhangi birinin enerjisi kesik ise o faza ait gerilim sembolü (L1 L2 ya da L2)gözükmez.
T2, T1'den önceki saatlerde, genellikle 06:00 ile 17:00 saatleri arasında olan orta seviyede elektrik talebi zaman dilimidir. T3 ise, gece boyunca, genellikle 22:00 ile 06:00 saatleri arasında olan en düşük elektrik talebi zaman dilimidir.
EPDK, elektrik sayaçlarının 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte okunmasını kararlaştırdı. Elektrik sayaçlarının 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte periyodik olarak okunarak, daha kısa veya uzun sürede fatura kesilmesinden kaynaklanan tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi kararlaştırıldı.
1) Tek Zamanlı Tarife: Günün tüm zamanlarında tüketilen elektrik enerjisi için, ilgili bileşenlerden oluşan ve tek fiyat olarak uygulanan tarifedir.
Kolay elektrik faturası hesaplama için ipucu: Kolayca elektrik faturası hesaplamak için toplam elektrik tüketim toplamı ile vergiler dahil elektrik birim fiyatı çarpılır. 2023 yılı Kasım ayı için vergiler dahil elektrik birim fiyatı olan 2.25 TL ile kWh cinsinden elektrik tüketim toplamı çarpılarak elektrik faturası ...
Sayaç mühürleri, sayaçlara yetkisiz kişiler tarafından dışarıdan müdahale edilmesini engelleyen bir güvenlik ürünüdür. Sayaç mühürleri, doğası gereği tahrip edilmeden açılamamaktadır ve bu özelliği sayesinde yetkisiz kişiler tarafından müdahale edilip edilmediği anlaşılmaktadır.
Aktif Tüketim (1.8.0) – (T) : Tüketilen aktif enerji miktarıdır. Bazı sayaçlarda 1.8.0 bazılarında T olarak gösterimleri mevcuttur. Birimi kWh dir.
Eğer sayaç üzerinde yeşil bir renk mühür görüyorsanız o halde elektrik kesinti olduğu durumlarda karşımıza çıkar.
Sayacınızın üzerindeki mavi düğmeye basarak T1-T2-T3 endekslerini alabilirsiniz; bu değerleri bağlı bulunduğunuz dağıtım şirketinize ileterek fatura kesilmesi gerektiği bilgisini paylaşabilirsiniz.
Sayacınız bölgenizde yer alan Dağıtım Şirketi tarafından okunarak faturalanır ve sayaç mahaline bırakılır. Faturanızın çıkmaması aşağıdaki nedenlerden herhangi birisi olabilir; Tüketiminizin az olması Tüketiminizin tarifenize ait konulan limit üstü kontrollerinden geçmemesi.
Sayaç Okuma Birimi: Sayacı okuyup faturayı düzenleyen, sahada bulunan personelin kodunun yazdığı alandır.
Sayaç Okuma Personeli olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sayaç Okuma Personeli maaşı 2023 verilerine göre ortalama 13.600 TL civarındadır.
Elektrik Fiyatları 2023
Ocak 2023 itibariyle standart ulusal tarifenin vergiler dâhil 1 kW elektrik birim fiyatı, düşük kademede (aylık 240 kilovat saat ve altı tüketimlerde) 1.73 TL, tüketimin 240 kW/sa üzerine denk gelen yüksek kademeli bölümünde ise 2.60 TL'dir.
Ülkemizde mesken aboneleri için 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir. Bu tutarlara tüm vergiler (enerji bedeli, dağıtım bedeli, elektrik tüketim vergisi ve katma değer vergisi) dahildir.
Hala faturanızın hatalı olduğunu düşünüyorsanız, incelenmesi için size en yakın hizmet noktamıza başvurarak veya 444 4 372 numaralı Enerjisa Çağrı Merkezimizi arayarak bize ulaşabilir, başvuruda bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri