Yeşil çayın âdet söktürücü ya da kanamayı artırıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar yoktur.
Kanama bozuklukları
Yeşil çayda bulunan kafein kanamayı artırabilir. Bu nedenle, bir kanama bozukluğu varsa yeşil çay tüketmeyin.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Yiyecekler arasında soğan suya konulup haşlandığı takdirde adet söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Ananas, incir, havuç ve papaya besinleri adet söktürücü bir etkiye sahiptir. Çaylar arasından adaçayı, kekik çayı, kantaron çayı adet söktürebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Stres anında vücutta stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonu salgılanır. Bu hormonun etkisiyle adet gecikmesi yaşanabilir. Dolayısıyla adet gecikmesinin kaç gün olacağı kişiye göre değişebilir. Stresin etkisiyle birkaç günlük adet gecikmesi yaşanabileceği gibi yoğun stres altında bu süre daha uzun olabilir.
Adet Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum
Adet belirtileri var ama adet olamadıysanız kanda veya idrarda gebelik testi yaptırın. Gebelik yoksa biraz daha bekleyin. Hala adet olmadıysanız kadın doğum bölümüne başvurun.
Kadınların başına sıklıkla gelen bir durum olduğundan ve her zaman bir hastalığa bağlı olarak görülmediğinden yılda iki defaya kadar normal kabul edilir. Bunun dışında sürekli olarak adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınlar ise mutlaka bir jinekoloji uzmanına başvurmalı ve detaylı muayeneden geçmelidir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Adet döneminde yeşil çay tüketilmesi genel anlamda olumlu veya olumsu bir etki yaratmakta olan bir durum değildir. Yalnızca stresi ve kaygıyı hafiflettiği gözlemlenmektedir. Bunun dışında ise kanamayı arttırdığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Ahmet Maranki adet kanaması söktürücü şifalı bitkiler olarak; maydanoz, papatya, civanperçemi, kimyon, nane, nergis, rezene, safran, havuç tohumu, anason, karabaş otu, misk gibi bitkilerinden hazırlanacak adet söktürücü çayları önermektedir.
Soğan suyundan en yüksek faydayı sağlamak için en az altı ayda bir 15 gün süre ile düzenli olarak uygulanırsa istenilen durum elde edinilebilir. Soğan suyu kürü 15 gün boyunca aynı saatler ve düzende uygulanırsa kürün uygulanmasından 3 ya da 4 gün sonra adeti söktürecektir.
Yeşil çaydaki tanenler mide ağrısına, mide bulantısına ve kabızlığa neden olabilir ve mide asidini artırabilir. Bu nedenle aç karnına yeşil çay içilmesi tavsiye edilmez. Özellikle böbrek hastaları, hamileler ve tansiyon hastaları yeşil çay içmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Rahim kaslarının gevşemesine neden olan yeşil çay, gebelik döneminde bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye atar. Doktorlar, gebeliğin netleştiği günden itibaren ve gebelik hazırlığı döneminde yeşil çaydan uzak durulmasını vurgular.
Metabolizmayı ve dolayısıyla yağ yakımını hızlandırır. Tip 2 diyabet riskini düşürür. Cildi güzelleştirir. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyucudur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bunun dışında adet gecikmesi hormonal veya yumurtalıklardan gelişen kitleler nedeniyle oluşabilir. Adet gecikmesi durumunda karında şişlik meydana gelebilir.
Eğer gecikmenin nedeni hamilelik değilse, arkada yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Adet sancıları çoğu zaman alt karın bölgesinde, adetin başlamasından 2-3 gün öncesinde hissedilebilir. Adet sancısına benzer alt karın bölgesinde oluşan karın ağrıları genellikle apandisit, bağırsak bölgesinde tıkanıklık, ektopik hamilelik (rahim dışında meydana gelen hamilelik) gibi durumlara işaret edebilir.
Adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir.
Korunmalı cinsel ilişki olsa dahi adeti geciken her kadında mutlaka gebelik düşünülmeli ve kanda gebelik hormonu olan BHCG testi yapılmalıdır. Eczanelerde satılan idrar testleri bazen yanıltsa da kesin sonuç ancak kan testi ile belli olur.
Adet gecikmesi; kadınlarda huzursuzluk, ödem ve stres artırıcı sonuçlara sebep olabilir. Kesin sebeplerin teşhisi ve tanı ancak hekim muayenesi ile mümkün olur.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir.
Yaşanan psikolojik travmalar, ağır olaylar dengeyi bozarak adet gecikmesine sebep olabilmektedir. Genç kızlarda adet gecikmesi daha sık görülmektedir.
Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır. Progesteron hormonunun zirve yapması vajinal akıntının kıvamını koyulaştırırken rengini beyaza yakın hale getirir. Adet döneminin bu kısmına luteal faz adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri