Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olarak patlamış mısır olarak adlandırılan bir akciğer hastalığına yol açabilir.
Nikotin, çocuklarda ve genç yetişkinlerde, 20'li yaşların başlarına kadar beyin gelişimine zarar verebilir ve gelişmekte olan fetüsler için toksiktir. Sigara içmeyen genç ve yetişkinlerde, e-sigara kullanımı nikotin bağımlılığı riski taşımaktadır.
Dr. Alptekin Çetin aromalı elektronik sigarada da bağımlılık yapan nikotin maddesinin bulunduğunu söyledi. Prof. Çetin, aromalı elektronik sigarada aroma tadını alırken aynı zamanda zararlı kimyasalların da vücuda alındığını belirtti.
Elektronik sigara içilen kapalı ortamlarda oda havasında bu partiküller bulunmakta ve pasif etkilenime neden olmaktadır. Elektronik sigara buharında normal sigara dumanından farklı olarak sadece karbonmonoksit bulunmaz.
Elektronik sigara, tütünün bizzat kendisini kullanmadan vücuda nikotin ve diğer zararlı maddeleri soğuk buhar yöntemiyle veren sigara gibi zararlı bir üründür. Elektronik sigaralarda tütün yerine soğuk buhar yöntemi ile buharlaştırılan ve ağız yoluyla ciğere çekilen bir sıvı bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Elektronik sigara, sigara gibi dumanı içe çekilerek kullanılan ve nikotin almaya aracılık eden ticari bir üründür. Isıtılabilir bir bölmesinde veya kartuşunda sıvı olarak nikotin ve nikotin alımını kolaylaştıran, onun “hoşa gidici (pekiştirici)” özelliğini artıran diğer bazı maddeler bulunur.
Bu duman gözün yüzeyini etkiliyor ve korneadaki hücreleri öldürüyor. Sigara ve elektronik sigara dumanı aynı zamanda göz yaşı kanallarını da kurutuyor. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla göz kuruluğu yaşama ihtimali de iki kat daha fazla.
E-sigaranın kanserojen ve bağımlılık yapıcı maddeler içerdiğini söyleyen Ceylan şu açıklamalarda bulundu; “Elektronik sigaralar solunum sistemi üzerine olumsuz etkileri olan kimyasal maddelerdir. Bu kimyasalları soluyan ikinci şahıslar sigara gibi pasif içici olmaktadırlar.
E-Sigara Tecrübeli
Göğüs röntgenleri akciğerler de kanser veya kitle var mı yok mu öğrenmek amaçlı çekilir. İç yapıyı açık ve net göstermezler.
Yine yasal düzenlemelerle tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile, vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaranın içeriğindeki bazı kimyasallar en az sigaradakiler kadar zararlı. Elektronik sigara, nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Elektronik sigara ve benzer yeni nesil ürünler, ergen ve gençlerin beyin gelişmesini olumsuz etkilemekte, kullanıcıların hepsinde solunum hücrelerinde hasar oluşturmaktadır. Bu ürünlerin yasal veya el altından satışı kabul edilemez.
E sigaranız gücünü bataryadan alır ve atomizerde bulunan likiti ısıtarak buharlaştırır. Elektronik sigaralar likitlerinizi yakmaz, onları buharlaştırır. Böylece havaya kötü koku veya duman vermez, tam tersine kullanmış olduğunuz likitin aromasını yayarak odada veya içtiğiniz alanda güzel koku bırakır.
Bilim insanlarına göre, e-sigara kullanımı 10 yıl içinde yeni bir kanser dalgasına neden olabilir. Francis Crick Enstitüsü'nden (FCI) araştırmacılar, e-sigara içmenin sigara içmekten daha güvenli olduğunu fakat uzun vadeli sağlık risklerinin belirsizliğini koruduğunu söylüyor.
E-sigara Nöbetçi
Likit yerine su koyarsanız; çektiğiniz ani ve şiddetli su buharı, beyninizin, ana dilinizi klavye kullanarak yazmanızı sağlayan sağ arka lobuna ciddi zarar verir. Hatta sol üst köşedeki noktalama işaretlerini doğru yerlere koymanıza yardımcı olan lobu da etkileyebilir.
Eğer önceden günde ortalama 10 adet sigara dalı tüketiyorsanız bu hazne size günlük yeterli olacaktır. Bu haznenin dışında tüketim yapmamaya özen gösteriniz. Eğer günlük bir veya daha fazla sigara paketi bitiriyorsanız toplamda 2 hazneden ortalama 4 ml e likit tüketimi sizler için yeterli olacaktır.
İlk 20 dakikadan sonra sigarayı bırakanların tansiyonları ve kalp atış hızları sağlıklı seviyelere döner. 12 saat sonrasında, akciğerler ve kan, duman yerine oksijen aldıkça zehirli karbon monoksit vücuttan atılır.
Sigarasız 1-3 Ay: Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay kişinin kan dolaşımı artmaya, dokularına daha çok oksijen iletilmeye devam eder. Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir.
E-Sigara Tiryaki
12 mg.%1,5 için 20 sigaraya eşit demiş ingiliz kardeşler.
Elektronik sigaraların içeriği, normal sigaralardan daha az zararlı maddeler içerir. Elektronik sigaralarda tütün yoktur ve bu nedenle sigara dumanının içerdiği tütüne özgü zararlı maddeler yoktur. Ancak, likit içeriğinde bulunan kimyasallar, sağlık açısından risk taşıyabilir.
Özetle, elektronik sigara tütün ürünü(sigara, nargile, puro) sayıldığı için, e-sigara tütün ürünleri(sigara, nargile, puro) reklam yasağı kapsamında olup, 4207 Sayılı Kanun gereği internet gibi elektronik ortamlarda satılıp, kargo ile taşınamıyor.
Boğazda yanma, dudakta yanma, ağıza likit gelmesi gibi durumların en önemli sebebi aslında likit ve kullanım ile alakalıdır. Ağıza likit gelmesi coil üzerindeki fazla likitten kaynaklıdır uzun süre kullanılmayan atomizer içerisindeki coilde bulunan pamuk likit emmeye devam eder ve fazla olan likiti çekersiniz.
Bunun sonucunda kötü bir ağız kokusu oluşur ve ağız sağlığımızı tehlikeye girer. Elektronik sigarada ise herhangi bir yanma tepkimesi oluşmaz. Sadece sıcaklık yükselmesi sonucu bir buharlaşma meydana gelir. Herhangi bir partikül madde üretmez bu nedenle ağız kokusu gibi durumlara sebebiyet vermez.
E-Sigara Kullanıcısı
Sigara veya nargile balgam oluşmasını engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri