Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur.
Elmanın kabuklarını soyun, çekirdeklerini de çıkarın, küp küp doğrayın bir tencerenin içine elmaları koyun, üzerine çıkacak kadar su koyun ve kaynatın kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatın.
Örneğin elma ve armut 5 aylık bebekler için verilen meyvelerdendir. Meyveye başladıktan sonra bebeklerin kabız olma ihtimalleri artmaktadır. Bu yüzden sindirimi kolay meyveler tercih edilmelidir. Sebze veya meyveleri ezerek püre haline getirip birkaç tatlı kaşığı bebeklere verilebilir.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Rendeden geçirilmiş bir elma uzmanların zaman önerisine göre 6. aydan itibaren bebeklere verilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
-havuç suyu, elma suyu, şeftali suyu, armut suyu: 5 aylıkken 1-2 tatlı kaşığıyla başlanan meyve sularının miktarı 6 aylıkken artırılabilir. -muz, şeftali, elma, armut, haşlanmış havuç, haşlanmış gün kurusu, haşlanmış ayva püreleri: mikser yerine cam rende kullanılmalıdır.
Yetişkinlere olduğu kadar elmanın bebeklere faydaları da vardır. Ek gıdaya başlama zamanı gelen bebeğinize uzman onayıyla elmayı uygun şekilde hazırlayarak yedirebilirsiniz.
Elma karbonhidratlı bir yapıya sahip, lifli bir meyvedir. Yapısında bulunan pektin ve sorbitol nedeniyle gaza, şişkinliğe ve özellikle bebeklerde ishale neden olabiliyor.
Meyvelerimiz iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranır. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Meyveler yumuşayınca blendrdan geçirilir. Kıvamı size katı gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ben de ekledim.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Kabukları soyulmuş elmanın çekirdeklerini ayıklayıp küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları ilave edip üzerine su çıkacak kadar kaynatıp suyu çekene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında çatal ile yada blenderla ezin. Tat vermek için pekmez kullanılabilir.
½ küçük kase kadar meyve püresi; elma, armut, şeftali, kayısı, havuç, erik, muz, mandalina gibi meyveleri cam rendede rendeleyip verebilirsiniz. ½ meyveli kavanoz püresi ya da 50 ml kadar taze sıkılmış meyve suyu da verebilirsiniz.
Bebeklerin 5 aylık olması ile beraber artık birtakım meyveleri ek gıda olarak tüketmesi mümkün. Hatta bunun sağlıklı bir süreç altında düzenli olarak gerçekleşmesinin önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Özellikle elma, armut, şeftali, kayısı, nektari ve üzüm gibi pek çok meyve türlü tüketebilirler.
İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır. Bebekler için muhallebi genellikle akşam öğününde tercih edilir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
Bebeğinizin henüz çiğneme ve ısırma yetenekleri gelişemediği için bu meyveleri püre şeklinde tüketebilmeleri önemli. Bu dönemde; elma, armut, şeftali, kayısı, erik, muz, mandalina gibi meyveleri; havuç gibi sebzeleri gönül rahatlığıyla rendeleyebilirsiniz.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
- 6. Ayını dolduran ve ek gıdaya başlayan bebeğe, anne sütünden başka günde sadece 1 öğün ek gıda verilmelidir. Ve bu besinler daha çok muz, elma, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveleri püre yaparak verilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri