Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir. Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.
Elma gülgiller sınıfına mensup olan her mevsimde keyifle tüketilen meyvelerden biridir. İçerisinde bulunan vitamin, mineraller ve besin değerleri insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Ayrıca elma serin ılıman iklimin bir meyvesidir. Bununla birlikte elma sonbahar aylarının bir meyvesi olmaktadır.
Bunun nedeni yüksek oranda güneş ışığı alabilmesidir. Elma, ne kadar çok güneş ışığı alırsa, rengi de o kadar güzel olur. Elma, kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir meyvedir. Sıcaklık 40 derecenin üzerinde çıktığında büyümesi durur.
Elma genellikle sonbahar meyvesi olarak bilinir. Her mevsim pazar tezgahlarında kolaylıkla görebileceğiniz meyveler arasında bulunur. Hem yazın hem de kışın çok lezzetli elmalar tüketebilirsiniz. Ancak en lezzetli elmalar kış aylarında yetişir.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Türkiye'de pek çok bölgede yetişebilen bu meyve sonbahar mevsiminde yetişen ve toplanan bir meyve olmaktadır. Ayrıca elmanın hasat zamanı kabuğunun sertliğine ve daldan kopabilme ve cinsine göre genellikle Eylül ve Ekim aylarında hasat edilmektedir.
Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir. Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.
Elma, sonbahar meyveleri denilince akla ilk gelenler arasında. Antioksidan deposu olan elma vitamin bakımından da epey zengin. Elmanın içeriğinde A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çok sayıda mineral de bulunuyor. Soğuk havalarda olgunlaşan elmaların çok daha tatlı ve lezzetli olduğunu belirtmekte fayda var.
İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Elma kış dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyan meyve türüdür.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Özet: Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'si gerçekleşmiştir. Elma üretimin 2/3'ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde gerçekleştirilmektedir.
En yaygın olarak Isparta, Karaman ve Denizli illeri sıralanmaktadır. İstatistiklere göre dünya elma üretimi yaklaşık 41 milyon ton/yıl tondur. Ülkemizde 2,5 milyon ton/yıl elma üretilmekte ve bu miktarla Türkiye dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.
Sonbahardan kış aylarına geçme döneminde bağışıklılık sistemimizi güçlendirmek için meyve ve sebze tüketiminin artırılması önemli noktalardan biridir. Kış meyvelerinden; elma, armut, nar, portakal, kivi ve mandalina hakkında daha fazla bilgilenmek için mutlaka okuyun.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır.
Yeşil elmayı aç karnına yemenin avantajı onun vücudunuza günün başlangıcında bu serbest radikallerle mücadele etme yeteneğini kazandırmasıdır. Bu, sağlıklı hücrelerin üretimine yardımcı olur ve kronik hastalık riskini azaltır. Yeşil elma kalp hastalıklarının, kalp-damar sorunlarının ve diyabetin en iyi düşmanıdır.
Bunun yanında yeşil erik, elma, çilek de ilkbahar meyveleri arasında yer alır.
Meyvelerde ise “Hangi besinler ilkbaharda yetişir?” sorusunun cevabı arasında elma da sayılıyor. Elma artık dört mevsim boyunca yetiştiriliyor olsa da elmanın zamanı Mart-Nisan dolayında son buluyor…
İşte bu yüzden bu yazıda ilkbahar mevsiminde hangi meyve-sebze yenir, faydaları nelerdir, sizin için listeledik. İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla.
Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Posof 'un savahil (eski Türkçe'de sahil veya ırmak boyu anlamına gelir) köylerinde ve yaygın olarak da Türkgözü köyünde yetişen (bu köyün eski adı Badele'dir) içi ve dışı kırmızı olan elma çeşididir. Bu bölgenin kendine özgü mikroklimaya sahip olması elmanın rengini ve tadını etkilemektedir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
5. sezon (2021-2022)
Yasak Elma dizisinin 6. sezonu, 19 Eylül 2022'den itibaren FOX'ta yayımlanmaya başlamıştır.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri