İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde elma sirkesi de cilt pigmentasyonunu hafifletir ve lekelerin tedavisinde tercih edilir.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın. Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Kimyasal peeling, lazer tedavisi, mikrodermabrazyon veya IPL gibi tedaviler ciltteki lekelerin görünümünü azaltmak ve hatta yüzdeki kahverengi lekelere kesin çözüm için etkili olacaktır. Ancak bu tedavileri uygulamadan önce bir dermatologdan profesyonel bir değerlendirme almanız gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde elma sirkesi de cilt pigmentasyonunu hafifletir ve lekelerin tedavisinde tercih edilir.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur. Diğer kahverengi lekeler ise topikal tedavilerle soldurularak tamamen çıkarılabilir. Ancak topikal ürünlerin lekeleri tedavi edebilmesi için birkaç ay düzenli olarak kullanılması gerekebilir.
Rendeleyip suyunu çıkardığınız kabak ve salatalığın üzerine yoğurt, kil , kabartma tozu ve birkaç damla limon suyunu ekleyin, krem kıvamına getirene kadar karıştırın, temiz cilde sürün ve 20 dakika bekletin, hafifçe ovarak cildinizden çıkarın ve ılık suyla durulayın ve cildinize uygun gece kreminizle nemlendirin.
İbrahim Adnan Saraçoğlu, avokado maskesinin, güneş lekelerinin oluşmasını engellerken cildinizi de beslediğini belirtmektedir. Güneş lekelerine karşı avokado kullanılması oldukça faydalıdır. Avokado sert yapıdadır ve yumuşadığında kullanılması gerekmektedir. Kıvamının "Bursa şeftalisi" gibi olması gerekir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Havuç Sabunu: Güneş lekeleri ve çiller içindir.
Güneş lekesine iyi gelen bitkiler çeşitlidir. Örneğin yeşil çay, aloe vera gibi bitkiler güneş lekesini düzenli kullanımda tamamen geçirmektedir. Bunların yanı sıra elma sirkesi, hint yağı, limon suyu, süt ve yaban mersini de güneş lekesine iyi gelen çeşitli bitkisel çözümler arasında sayılabilmektedir.
Patates ve salatalık suyunun içine çeyrek limonun suyu eklenir. Karışıma 1 çorba kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı bal ilave edilir ve karıştırılır. Son olarak çırpılmış yumurta akı ve maske hafif macun kıvamına gelene kadar da beyaz kil eklemesi yapılır. Maske 15 dakika ciltte bekletildikten sonra ılık suyla temizlenir.
Enzim Peeling
Bu yöntem ciltte melanin oluşmasını sağlayan “tirozinaz” adlı enzimi baskılar. Bu sayede lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalır ve cilt rengi açılır. Cilt lekelerinin tedavisinde enzim peelig diğer kimyasal peelinglere göre daha etkilidir ve daha kısa sürede ve tek uygulama ile olumlu sonuç alınabilir.
Dr. İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık 6-12 ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir. Derinlerde oluşan renklenmeler genellikle gri ve mavi olarak oluşur.
Lekeler çok koyu olduğunda cildinizden 1 ya da 2 ton koyu bir kapatıcı kullanabiliriz. Hamilelikte oluşan melazma gibi daha geniş bölgelere yayılan lekeleri kapatmak için kapatıcılığı yüksek bir fondötenle nokta atışı yapmalısınız ve üzerine cilt ile aynı tonda kapatıcı uygulamak daha doğru olur.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar.
Sinir sistemini dengeler. D vitamini cilt hastalıklarının azalmasını sağlar. Ayrıca D vitamini cilt lekeleri ya da cildin mat görünmesi gibi sorunları da azaltır. Şizofreni, demans, parkinson gibi hastalıkların olasılığını azaltır.
Kana kırmızı rengini veren hemoglobin, vücutta demir eksikliği söz konusu olunca kana kırmızı rengi olması gerektiği şekilde veremez. Bu da cilt renginde solmaya neden olur.
D vitamini, cilt lekeleri konusunda en önemli vitaminlerden biridir ve ciltte sedef hastalığı gibi sorunlara karşı tercih edilebilir. Ciltteki lekelere karşı önleyici olarak kullanılan vitaminler içinde aynı zamanda A, B ve K vitamini de kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri