Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur.
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
İlgili 35 soru bulundu
Ben 1 litre suya 4 kucuk elma seklinde yaptim sirkeyi ama 1 kasik bal koymam gerekirken dalginlikla 3 kaşık bal koydum.
Çünkü sirkenin sahip olduğu yüksek asidik içerik tek başına tüketimi zorlaştırabiliyor. Bu sebeple sirkeli su içmek daha rahat bir tüketim şekli oluyor. Sirkeli su, bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı kadar sirke eklenerek hazırlandığında ideal bir orana kavuşarak kolaylıkla tüketilebiliyor.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Araştırmalar, günde ortalama üç yemek kaşığı elma sirkesinin; sindirim kanalında hormon dengesini sağladığını, daha az serbest yağ asitlerinin dolaşıma geçmesini önlediğini, vücudun kan akışkanlığını hızlandırdığını, tokluğun sağlanmasına destek olarak kan şekeri yükselmesini önlediğini göstermektedir.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.
Göbek yağlanmasından kurtulup kilo vermek isteyenlerin mutlaka yapması gerektikleri şeylerden biri de her yemekten önce bir su bardağa suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırması ve bu karışımı içmesidir. Düzenli tüketildiğinde sonuç gösterir.
Aç karnına tüketilen elma sirkesi, vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Çünkü metabolizmayı harekete geçirir. Vücutta biriken ödem ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Sabahları kahvaltıdan önce ve geceleri yatmadan önce olmak üzere günde iki kere elma sirkesi tüketilmesi önerilmektedir.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
-Alıç sirkesi, cinsel gücü kuvvetlendirir. -Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. -Tip 2 diyabet hastalarında hemoglobin değerlerini olumlu yönde etkiler. -Emziren annelerin, doktorlarına danışarak alıç sirkesi tüketmeleri önerilir.
Elma sirkesi kan basıncını düzenleyerek kalbin daha sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Kan basıncını düşürmek için magnezyum ve potasyum alımını arttırmak, lifli gıda tüketmek, tuz ve işlenmiş gıdaları beslenme rutininden çıkarmak da elma sirkesinin etkisinin daha net bir şekilde ortaya çıkmasında etkilidir.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler.
Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Yemeklerimizde, salatalarımızda lezzet unsuru olarak kullanılan sirkenin antibakteriyel özelliği, antioksidan aktivitesi, kan basıncını düşürmesi, anti-diyabetik ve ağırlık kontrolüne olan etkisi ile birçok olumlu sağlık etkileri bulunur.
Elma sirkesi, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasıyla vücuttaki hücrelere daha çok oksijen alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damarları açma özelliği vardır ve bu sayede vücutta bulunan fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.
Sirkenin içinde bulunan asetik asit, yağ depolanmasını azaltır, iştahı bastırır, sindirimi yavaşlatır, yağ yakımını artırır ve açlık hormonlarının salınımını geciktirir. Bu nedenle uykudayken yağ yakımının devam etmesi için yatmadan önce elma sirkesi içebilirsiniz. Ayrıca daha rahat uyumanıza da destek olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri