D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Yeşil elmanın faydaları
A, B, C ve D vitamini açısından oldukça zengin olan yeşil elmanın faydalarını biliyor muydunuz?
Antalya Elmalı yaylalarından sizler için dalından tazecik kütür kütür kırmızı elma. Dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri olan elmalar, sürekli olarak bir “mucize yiyecek” olarak övülür, ama bu meyveyi bu kadar özel yapan içerdiği başta A, E, B6, C, K,B1,B2 vitaminleridir.
İlgili 20 soru bulundu
Yeşil elmanın besin değeri yüksektir. C vitamini, A vitamini ve protein içermektedir. Saçların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeşil elma tüketerek alabilirsiniz.
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
Nasıl güneşlenmeli? D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
1 Adet Elma 46,80 kaloridir. Elma içeriğinde 12,43 Karbonhidrat(g), 0,23 Protein(g), 0,15 yağ(g), 2,16 lif(g), 0,90 Sodyum(mg), 96,30 potasyum(mg), 5,40 Kalsiyum(mg), 48,60 A Vitamini(ui), 4,14 C Vitamini(mg), 0,11 ve Demir barındırır.
Kalp ve damar hastalıklarından korunmanıza yardım eder. Diyet için mükemmel bir seçenektir. Kanserden, kolesterole kadar birçok hastalığın riskini azaltmada önemli rol üstlenir. Kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır, yumuşatır, kabızlığı önler.
Mantarı tüketirken çok pişirmemeye ve suyunu kaybetmemesine özen göstermelisiniz. D vitamini nelerde var İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Saraçoğlu özellikle güneşten az faydalanabildiğimiz kış aylarında D vitamini alabilmek için mantar tüketilmesini önermektedir.
Günlük 1500-2000 IU takviye kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar alınır. Daha hızlı bir tedavi için, günlük 6000 IU D vitamini takviyesi kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar, ya da haftada 1 kez 50.000 IU olmak üzere 8 hafta boyunca alınarak eksiklik tedavi edilir.
3-12 aylıklarda 90 gün süreyle günde 2000 IU ya da tek doz şeklinde 50.000 IU D vitamini, 1-12 yaş aralığında 90 gün süreyle 3000-6000 IU ya da tek doz 100.000 IU D vitamini, 12 yaşından büyüklerde ise 90 gün süreyle 6000 IU ya da tek doz 150.000 IU vitamin D verilerek tedavi edilir.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
Aslına bakılırsa hemen hemen her meyvede D vitamini bulunur. Ancak özellikle sıralamak gerekirse; Portakal; C vitamini deposu olarak bilinse de portakal D vitamini açısından da önemli meyve türüdür. Elma; kışın tüketilmesi gerekli ve D vitamini içeren önemli bir meyvedir.
Sabahları aç karnına bir adet yeşil elma tüketerek çok daha sağlıklı ve parlak bir cildin sahibi olabilirsiniz. Yeşil elmada bulunan siyadin, epikateşin ve C vitamini, antioksidan görevi görür. Bu sayede vücutta dolaşan zararlı serbest radikalleri azaltır.
Elmada A, C, E, K ve B6 vitaminleri bulunur. Ayrıca omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, çinko, demir, magnezyum, fosfor, manganez, fosfor, potasyum, folat, niasin, kalsiyum, az miktarlarda thiamin, bakır ve riboflavin gibi mineraller içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri