Başka bir ifadeyle, emekli aylığını kestirmeden çalışmaya devam edenlerin emekli aylığı emeklilikten sonraki çalışmadan dolayı değişmez. Emekli aylığının artabilmesi için çalışmaya devam edenlerin emekli aylıklarını kestirmesi gerekir.
Emekli çalışanlar da ilgili ödemelerden yararlanır. Ayrıca prime esas kazanç, emekli maaşı tutarında de belirleyici olur. Bu kazanç yükseldikçe emeklilikte alınan maaş da artar.
Emeklilerin yeniden çalışmaya başlaması durumunda, ya emekli aylıkları kesilmekte veya sosyal güvenlik destek primi ödemeleri koşuluyla emekli aylıklarının ödenmesine devam edilmektedir.
2023 en düşük emekli maaşı 9 bin 375 lira oldu
Emekli maaşlarının yüzde 25 oranında zamlanmasıyla birlikte en düşük 7 bin 500 lira emekli maaşı alan bir emeklinin zamlı maaşı 9 bin 375 liraya yükselmiş oldu. Artışın detayları torba yasada belli olacak.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
İlgili 26 soru bulundu
Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT'liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak. Böylece emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler 3 önemli avantaj elde edecek. Asgari ücretli bir çalışan ocak ayında '8 bin 507 lira' net maaş elde edecek.
EYT'nin meclisten geçmesi halinde ilk maaş ödemelerinin Mart ayından itibaren hesaplara yatırılması bekleniyor. EYT yasalaştığında emekli olacak Bağ-Kur'lulara ortalama 5 bin 867 lira, SSK'dan emekli olanlara da ortalama 7 bin 113 lira aylık bağlanacak.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir.
2022 yılında emekli olanlar 2023 yılında emekli olacaklara göre yüzde 10'a yakın daha fazla emekli maaşları alacaklar. Bunun nedeni emekli maaşı hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Bu bazı yıllar o yıl içinde emekli olmak avantajken bazı yıllar bir sonraki yıl emekli olmak avantajlı oluyor."
SGDP uygulaması esasen emekli olanların tekrar istihdam piyasasına dönmesine mani olmak ve SGK'nın prim geliri elde etmesi için uygulama sokulmuştur. SGDP'nin emekliliğe bir etkisi söz konusu değildir.
Emekli çalışan % 7,5 oranında daha az SGK primi öder
Söz gelimi; - Emekli olup 6 ay daha çalışmaya devam ederlerse 6 ay x brüt ücret x % 7,5 oranında, - Emekli olup 12 ay daha çalışmaya devam ederlerse 12 ay x brüt ücret x % 7,5 oranında, daha az prim öderler.
Metinde, EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Bu süreye geçirip aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlere indirim uygulanmayacak.
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ancak kıdem tazminatına hak kazanması mümkündür. Ancak, kıdem tazminatı ödenen emeklilikten önceki çalışma süresi, kıdem tazminatı hesabına katılarak yeniden hesap yapılmaz.
İki ayrı işyerinde yatırılan primler günü 30 gün olarak değiştirmezken kazançları ise toplama çıkartacaktır. Bunun anlamı, bir iş yerinden 6 bin TL diğerinden 5 bin 500 TL brüt ücret gösterilen bir işçinin prime esas kazancı 11 bin500 TL olur ve bu durum emekli maaşına olumlu katkı yapar.
Emekli aylığını çalışma yaşamı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı belirliyor. Yüksek kazanç üstünden fazla prim ödeyenin emekli aylığı da yükseliyor. Sabah'ın haberine göre, uzun yıllar çalışmak, prim gün sayısının fazla olması yüksek emekli aylığına yeterli olmuyor.
Mevcut veriler, olağanüstü gelişme yaşanmadığı takdirde emeklilik dilekçesini bu yıl 31 Aralık'tan önce vermenin dava avantajlı olacağını gösteriyor.
Emeklilik yolu gözleyenler için SSK ve Bağ-Kur karşılaştırması yapıldığında, şartlara bağlı olarak, aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için SSK emekli aylığı biraz daha fazla olur. Diğer taraftan SSK ve Emekli Sandığı'na bakıldığında ise; SSK yaş konusunda, Emekli Sandığı da yüksek maaş anlamında avantaj sağlıyor.
2023 yılına ilişkin tahmini TÜFE ve GH oranları dikkate alındığında, 2024 yılında aylık talebinde bulunanlara, 2023 yılında aylık talebinde bulunanlara göre daha yüksek aylık bağlanacak. Diğer bir ifadeyle, emekli olmak isteyenler, emeklilik dilekçesini vermek için 2024 yılını beklemeli.
Dönemin asgari ücretinin 7.5 katına kadar prim ödemesi yapma imkanı tanınır. Dolayısı ile primlerini tavandan ödemek isteyenlerin prim ödemesinin ait olduğu dönemin asgari ücretinin 7.5 katını baz almaları gereklidir.
Prime esas kazanç, çalışma hayatında elde edilen brüt ücrettir ve emekli maaşının hesaplanmasında önemli bir rol oynar. Prime esas kazanç ne kadar yüksekse, emekli maaşı da o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca, emekli maaşı hesaplamasında sigortalının prim ödeme gün sayısı da dikkate alınır.
Asgari ücret ve 4a en düşük emekli maaşı (Mart 2023)
Buna göre 20 sene önce 4a en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 47 fazlaydı. Ocak 2023'te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 lira oldu. 4a en düşük emekli maaşı ise 5 bin 871 liraya çıktı. Yeni düzenleme ile bu 7 bin 500 liraya çıkacak.
Maaş günüm nasıl belirleniyor? EYT'liler de diğer emekliler gibi maaşlarını tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen günde alacak. Bunun için hem SSK hem de BAĞ-KUR'lular için farklı günler belirlenmiş durumda. Emekli Sandığı emeklileri ise ayın 1'i ile 3'ü arasında maaşlarını alıyor.
EYT'DE İLK ÖDEMELER YAPILMAYA BAŞLANDI
Emeklilik başvurusunu mart ayı içinde yapanlar için ödemeler 5 Mart itibarı ile yapılmaya başlandı. Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri