Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Genel olarak renkliler ile beyazları aynı anda yıkamak sakıncalıdır. Özellikle koyu renkler yüksek ısıda yıkandığında gevşer ve bunun sonucunda eğer çamaşırlar arasında beyaz renkli kıyafetler varsa onlara bulaşır. Bu da en istenmeyecek durumdur.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
Renkli giysilerle siyah renkli giysilerin bir arada yıkanması önerilmez. Siyah giysiler, yıkama esnasında renklerini bırakabilir ve diğer giysilerin rengini bozabilir. Bu nedenle, siyah giysiler ayrı bir yıkama işlemi için ayrılmalıdır.
Çamaşırları Renklerine Göre Gruplayın
Açık renkli çamaşırlar ile koyu renklileri birlikte atmayın. Açık ve koyu renkli çamaşırların birlikte yıkanması renklerin birbirine karışmasına sebep olabilir. Açık renkli çamaşırlar, koyu renkli çamaşırlar şeklinde gruplara ayırabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Çamaşır kurutma makinesinde kurutma yaparken renklilerin ve beyazların ayrı ayrı kurutulması gerekiyor. Özellikle ilk defa yıkanan koyu renkli çamaşırlar ile beyaz veya açık renkli çamaşırlar bir araya kurutulduğunda, açık renklilerin koyu renklilerden etkilenme ihtimali oldukça yüksek.
Kıyafetleri doğru şekilde ayırmalısın. Pastel veya gri renkler beyaz değildir. Beyazlar için yapılan yıkama sadece beyaz çamaşırları içermeli, beyaz pastel ve gri renkler açık renkli kıyafetlerle beraber yıkanmalıdır.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Açık renkler ve gri tonlarla birlikte beyazları yıkamamalısınız. Bir büyük yanılgı olan beyazların sıcak suda yıkanmasına son vermelisiniz. Aksine sıcak yerine soğuk su kullanmanız gerekir.
Kısa programda bile beyazlarınızda etkili leke çıkarma sağlar. - Omo Active Beyazlar& Renkliler Beyazlar ve renkliler için tek deterjan yeter!
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Öncelikle çamaşır çamaşırdır şeklinde ifade etmek gerekir. Yani elbette renkliler için özel olarak kullanılan bir deterjanı beyazlar için de kullanmak mümkün.
Örneğin beyaz kıyafetler sıcak su ve ağır deterjanlarla yıkanabilirken siyah ve diğer koyu renkler soğuk suda ve renk koruyucu deterjanlarla yıkanmalıdır. Ayrıca iki renkli kıyafet yıkama esnasında ters çevrilmesi de önemlidir.
Renklileri Ayırma; Beyazlar, Açık Renkliler ve Koyu Renkliler. İlk olarak, yıkamadan önce renkli kıyafetleri beyazdan ayırmayı unutmayın. Ayrıca kumaşlar ve renkler nedeniyle bazı çamaşırların ayrı yıkanması gerekebilir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Bunun için, Renk geçen beyaz çamaşırı kurutmadan makinaya geri atın. Rengi değişen beyaz çamaşırları yıkarken mümkün olan en yüksek sıcaklığı kullanın. TürkMatik toz çamaşır deterjanının beyaz çamaşırlar için üretmiş olduğu deterjanı kullanarak, renk değişimine uğrayan çamaşırları uzun programda yıkayın.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Gömlekleri beyazlarla birlikte yıkamak, renkli gömleklerde renk solmasına neden olabilir. Bu nedenle beyazlarla renklileri ayrı olarak yıkamak daha iyi olacaktır. Böylece renk kaybı yaşamadan, gömleklerinizin renkleri daha canlı kalacaktır.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır. Genital bölgeye temas eden külotlar, her türlü akıntı ve terleme sebebiyle bakteri üretmeye başlar. Bakterilerin mantar ve çeşitli enfeksiyonlara dönüşmemesi için yüksek sıcaklıkta temizlik yapılmalıdır.
BEYAZ ÇAMAŞIRLAR İÇİN EN ETKİLİ KARIŞIM
Üzerine de yarım paket kadar temizlik karbonatı eklediğinizde işlem tamamlanmış olacak. Tüm bu malzemeleri ekledikten sonra deterjanı güzelce karıştırın. Beyazlarınızı yıkayacağınızda bu karışımdan kullanabilirsiniz. Çamaşırlarınız bu işlemden sonra kar beyaz olacak.
Beyaz havlularınız da diğer havlular gibi ayni şekilde yıkanır. Ancak renk bulaşmasını önlemek için renkliler ile beyazları ayrı ayrı yıkayın. İsterseniz çamaşır suyu ya da beyazlar için özel olarak tasarlanmış temizlik ürünleri de kullanabilirsiniz.
Domestos'tan Hijyenik Leke çıkarıcı ile çamaşırlarınızda lekelere son! Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı 1 lt güçlü bir çamaşır leke çıkarıcıdır.
Deterjanınız Kot Rengine Uygun Olmalı
Yıkama esnasında siyahlar ve koyu renkliler için özel deterjanlar kullanabilirsiniz. Yıkama sonrası kolay kuruma istiyorsanız yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Genel olarak renkli pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz. Lacivert, siyah gibi koyu renkli çamaşırlar, renk veren çamaşırların başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri