İşveren markası, çalışanların bakış açısından bir şirketin itibarını ve popülerliğini tanımlamak için kullanılan ve şirketin çalışanlarına verdiği değeri açıklayan bir terimdir.
İşveren markası ile işletmeler daha fazla kar elde eder, işletmenin sürekliliği sağlanır, rakiplerden önde ve birçok değere sahip olur, markanın ve işveren markasının ön plana çıkmasını sağlayarak yetenekli adaylara, potansiyel adaylara kolay ve hızlı ulaşılır.
İlgili 25 soru bulundu
İşveren markası stratejileri arasında şirket kültürünün ve değerlerinin net bir şekilde tanımlanması, şeffaf ve etkili iletişim, çalışan geri bildirimlerinin aktif olarak alınması, EVP'nin (Çalışan Değer Önermesi) geliştirilmesi ve dijital iletişim kanallarının akılcı kullanımı yer alır.
Şekilde de anlatıldığı gibi işveren markasının asıl amacı mevcut çalışanların şirkette tutundurulmasını, potansiyel çalışanların ise şirkete çekilmesini sağlamaktır.
İş gücü içerisindeki imajınız, temel olarak işveren markanızı belirler. İşveren markası ile hem yeni iş arayanlara hem de aktif personellere şirket, belirlenen stratejiler ışığında pazarlanır. Olumlu bir işveren markası yaratan firmalar, yetenekli kişileri şirkete kazandırma noktasında önemli bir adım atmış olur.
Şekil 1. İşveren Markası Yönetiminden Sorumlu Departman / Departmanlar (Minchington, 2014). Şekil 1'den de anlaşılacağı üzere, İnsan Kaynakları Departmanı bu konudan sorumlu ana departman olarak görülmektedir.
İşveren markalaşması, iç ve dış hedef kitlelere bir işveren olarak, hem istenen hem de farklı olunduğunun iletilmesine ilişkin örgütlerin çabalarını ifade etmektedir (Jenner ve Taylor 2007: 7).
İşveren markalaşması, şirketlerin işveren kimliklerini mevcut ve potansiyel çalışanların algılamalarını istedikleri yönde konumlandırmalarıdır.
İşveren markası, itibar yönetimini kontrol eden ve uzmanlık alanınızdaki bir şirketle çalışmayı dört gözle bekleyen yetenekli adaylar arasındaki imajınızı etkileyen bir metodolojidir. Bir şirketin kendi sektöründeki itibarı, işveren markasını yansıtır.
İşveren Markası Uzmanı ne iş yapar? İşveren markası uzmanı sosyal medya, online pazarlama veya diğer dijital kanallar aracılığıyla aday cazibe ve katılımını sağlamak için iletişim geliştirme gibi faaliyetlerden sorumludur.
Kişisel Markalaşma, senin ulaşmak istediğin amaca hizmet edecek şekilde güçlü yanlarının ve uzmanlığının ortaya çıkartılması ve hedeflediğin pazarda görünür, bilinir ve 'talep edilen' olmanı sağlamak amacıyla kişisel markan üzerinde stratejik pazarlama araçlarının kullanılmasına denir.
Markanın yaratıcılar ya da pazarlama iletişimleri (kaynak) tarafından gönderilen ve tüketiciye verilmek istenen tüm mesajlar (marka adı, görsel simgeler, ürün ve reklam gibi) tüketici zihninde marka hakkında belirli bir imaj yaratmaktadır.
Öncelikle “markalaşma” kavramını açıklayalım. Buna göre markalaşmak, en yalın tanımıyla; herhangi bir “şey”den, bir değer yaratmaktır. Ayrıca onu rağbet görür, muadilleri arasından sıyrılmasını sağlamaktır. Bu tanım; herhangi bir ürün, hizmet, işletme için olduğu kadar bireyler için de geçerlidir.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
İyi bir marka sesi ve tonu, markayı tanımlayan değerleri yansıtmalı, hedef kitlesine uygun olmalı ve marka imajını güçlendirmelidir. Marka sesi ve tonu, markanın iletişiminde önemli bir unsurdur ve doğru bir şekilde belirlendiğinde markanın kişiliğini ve marka kimliğini güçlendirebilir.
Marka değeri yaratmak için ürün kalitesinden müşteri ilişkilerine kadar tüm detayların düşünülmesi gerekir. Örneğin internetten satış yapmak, e-ticarette marka oluşturmak için yeterli değildir. Satışlar ne kadar yüksek olursa olsun, değer yaratan her bir parça yerli yerinde olmadığı takdirde marka değeri yaratılamaz.
Marka genişleme stratejisi, bir markanın mevcut ürün veya hizmet kategorilerinin dışına çıkarak yeni ürün, hizmet veya pazarlara ulaşma planlaması ve uygulamasıdır. Bu strateji, markaların büyümeyi, rekabet gücünü artırmayı ve daha geniş müşteri tabanlarına ulaşmayı hedefler.
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
Marka yöneticilerinin ürünleri için seçebileceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ayrı ürün grubu adı ve kişisel ürün adı stratejileri olarak sıralanmaktadır (Culley, 1983, s: 501-504).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri