Yani diyor ki balkonları, kat bahçelerini, yangın koridorunu, bina hollerini, sahanlıklar, merdivenler emsale dahil değildir ve bu alanlar maksimum (3042,9*0,20) m² kadar olabilir.
Konut yapılarında bodrum katlarda ve diğer katlarda yapılan bu kullanımlar emsal hesabına dahildir. Konut dışı kullanımlarda bu kullanımların bodrum katlarda yapıldığı takdirde 100 m2 yi aşmayan kısımları %30 hesabına dahil edilmeksizin emsal harici, aşan kısımları ise %30 dahilinde emsal harici alandır.
a) Balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu ve benzeri yerler, konutlardan ayrı olarak kullanılmaları mümkün olmadığından prensip olarak net alan hesabına dahildir.
B-Ortak Alanlar
ile spor ve sosyal alanlar emsale ve %30 hesabına dahil edilmez.
İlgili 36 soru bulundu
Emsal değeri asma kat, katlar alanı bodrum kat, çekme ve çatı katı, kapalı çıkmalar da dahil tüm katların ışıklıklarının çıkmasından sonra kalan alanın toplamı olarak ifade edilebilir.
Çatı arası piyesler, ait olduğu bağımsız birimin oturum alanı sınırını aşmamak kaydı ile yapılabilir. Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır.
*Kapalı çıkmalar, TAKS hesabına dahil edilmez. tamamen toprağın altında kalan kısım bina izdüşümü dışına taşan kısım TAKS'a dahil değildir.
22 nci maddesinin 1 inci fıkrasında, 5 inci maddenin sekizinci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde atrium ve galeri boşluklarının katlar alanına dâhil edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Emsale dahil olmayan alanlar kanunlar çerçevesinde belirtilmiş olup, bu alanların neler olduğu aşağıda listelenmiştir; Çatı Terasları Avlular. Giriş Saçakları
Açıklama: Son kat çatı döşemesi ile kullanılmayan teras çatılar da dahil olmak üzere inşaat alanı hesabına dahil edildiği görülmektedir. İnşaat alanı hacim oluşturan alanların toplamıdır.
Kat bahçesinin imar planı uygulamalarında yer almasının temel amacı, binalarda yeşil bir görünüm elde edilmesidir. Bundan dolayı bu alanlar emsal dışında tutulmuştur.
Umumi bina kapsamında kalan binalarda yer alıp müşterek kullanıma açık olan ve ticari amaç içermeyen; ... teras çatıların bu binalar tek bağımsız bölümlü olsalar dahi, emsal, hesabı yönünden ortak alan kapsamında değerlendirilebileceği" hükmü yer almaktadır.
Net metrekare hesabında, açık çıkmalar yani balkonlar metrekareye girmez. Peki hangi alanlar net metrekareye dahil ediliyor, diyorsanız hemen yanıtlayalım. Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
Bu alanların bağımsız bölümün net metrekare hesabına dahil edilip edilmeyeceği merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Ancak, imar yönetmelikleri gereğince net metrekare hesabında, açık çıkmalar yani balkonlar metrekareye girmiyor. Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
26) Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan yüksekliktir. % 33 meyilli çatı gabarisi içinde kalan çatılar yüksekliği (1.00) m.yi geçmeyen korkuluklar, bacalar, merdiven gereçleri, asansör kuleleri, lüzumlu su depoları v.b. elemanlar bina yüksekliğine dahil değildir.
Neticede, çatı piyesi emsale dahildir.
MERDİVEN BOŞLIĞU 1. KATTA İNŞAAT ALANI HESABINA DAHİL EDİLMEZ. MERDİVEN ÇATI ARASINA ÇIKARTILAMAZ. 1.2.BİNA YÜKSEKLİĞİ: BİNANIN ARAZİDE KOT ALDIĞI ±0.00 KOTUNDAN SAÇAK SEVİYESİNE KADAR OLAN YÜKSEKLİKTİR. %40 MEYİLLİ ÇATI GABARİSİ İÇİNDE KALAN ÇATILAR , MERDİVEN GEREÇLERİ, ASANSÖR KULELERİ, LÜZUMLU SU DEPOLARI VB.
Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Ancak Yönetmeliğin 5. maddesinin 8. fıkrasına göre; 22. maddeyle veya ilgili idarelerin imar yönetmelikleri ile getirilebilecek emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının % 30'unu aşamaz. İşte buna yüzde 30 emsal hesabı denir.
İnşaatı başlaması planlanan yapının tüm katlardaki alanları toplamıyla, parsel alanına oranı, emsal değerini verir. Emsal oranları genellikle 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında farklılık göstermektedir. Hangi arsada hangi oranın kullanacağı ise belediye tarafından belirlenir.
Emsal Alanı Ne Demek? Katlar alanının (toplam inşaat alanının) parselin yüzölçümüne oranına ise katlar alanı kat sayısı (KAKS) denilmektedir. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği katlar alanı katsayısını (KAKS) (Emsal), yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı olarak tarif etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri