Yapılan araştırmalar, doğumdan sonraki 6 ay boyunca annelerin yüzde 20'sinin depresyon ya da stres gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ortaya koyar. Ancak bu dönemde yaşanacak stres anne kadar, bebeğin sağlığını da derinden etkiler. Her şeyden önce stres yaşayan annelerde süt miktarı azalır.
Huzursuzluk ve gerginlik, negatif bir enerji olarak anneden bebeğe geçer, bebeği de huzursuz, sıkıntılı hale getirebilir. Doğum sonrası, eşin gereken ilgiyi göstermemesi ya da tek başına bebeğin bakımının altından kalkamaması anneyi huzursuz ve gergin kılar.
İçgüdüseldir, acıkınca ağızlarını açıp memeyi ararlar. Bebek sadece aç olduğu için değil; annesinin kucağına gitmek için de ağlar. Kendini onun yanında güvende, rahat ve iyi hisseder. Psikoterapisti Fatma Tosun emzirmenin bebeklerin psikolojik gelişimi için neden önemli olduğunu anlatıyor.
Bulgular: Araştırmada annelerin %72'si bebeklerinde sorun olmadıkça ağlamadığını, %65,9'u ise ağlamanın bebeğe zararı olmadığını belirtmiştir. Annelerin %56,3'ünün bebekleri ağladığında çaresiz hissettiği ve onu sakinleştir- mek için %54,5'inin sallama yöntemini kullandığı belirlen- miştir.
Vücudun toparlanma sürecini arttırır. Emzirme sırasında oksitosin salgılanır ve bu hormon, rahmin kolayca toparlanmasına destek olur. Lohusalık kanamaları da daha kısa sürede kesilir. Emzirmenin rahmi toparlaması ve kanamaları olabildiğince çabuk kesme etkisi, anemi vakasının görülmesini önlemeye de yardımcı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Emzirme sürecinde anne sigara ve alkol tüketiminden mutlaka uzak durmalıdır. Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder. O nedenle ne kadar emzirmek istiyorsanız bebeğinizi emzirin. Bunun kararını yalnızca siz ve bebeğiniz verir.
Anneler unutmamalı ki bebek ile ilgili doğrudan veya dolaylı iletişim 12. haftadan itibaren başlar ve doğum anına kadar sürer. Anne karnındaki bebek annenin spor faaliyetlerinden veya yavaş hareketliliğinden, gülümsemesinden veya panik, tez canlı yapısından, depresif ruh halinden etkilenir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Dr. Aslı Alay, annenin sütünün kesilme nedenleri arasında beslenme yetersizliği, düzensiz beslenme ve stres olduğunu belirterek şöyle konuştu:“Özellikle yoğun stres ve üzüntü sütün azalmasına veya kesilmesine neden olabilir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Stres bebeğin ilerleyen dönemlerde kronik hastalıklara yakalanma riskini artırıyor, düşük IQ skoru, hiperaktivite ve anksiyete bozukluğu gibi bazı hastalıklara neden olabiliyor. Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor.
Anne adayı stresli ise adrenalin ve kortizol salgılar ,bunlar plasentadan geçerek bebeği de etkiler. Mutluluk hormonu da aynen bebeğe iletilir. Hamilelikte yaşananlar bebeğin karakterini etkiler. Anne adayı strese girdiğinde , mutsuz olduğunda kortizon adrenalin salgılar, bu da plasentadan bebeğe geçer.
Anne adayının bu sebeplere bağlı olarak strese girmesi, karnındaki bebeği de etkilenebilmektedir. Çünkü annenin stres yaşaması halinde, vücuttaki stres hormonları olan kortizol ve adrenalin de artmaktadır. Artan stres hormonları kan yoluyla bebeğe de geçebilmektedir.
Stres her ne kadar yetişkinlere özgü görülse de bebek ve çocukların da bu durumu yaşadığı bir gerçek.
Bebekler Anlamaz Demeyin!
Bebekler henüz anne karnındayken bile çevreyi hissedebildikleri için tartışmalardan etkilenirler. Doğum sonrasında minik yavrunuz sizin neler söylediğinizi anlamasa bile gergin ortamı fark eder ve korkar. Özellikle yüksek sesli tartışmalar bebeğinizin psikolojisi için hiç sağlıklı değildir.
Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder. 2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar. Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.
Eğer sakinleşecekse bebeğe kısa süreli emzik verilmeli, bebek rahatlar rahatlamaz emzik alınmalıdır. Bebeğe uzakta çalışan saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesinin sesini dinletmek de denenmelidir, monoton ritmik sesler bebeği rahatlatabilir.
Bilindiği üzere, anne karnındaki bebek, annesinin psikolojik durumundan,konuşmasından, karnına temasına kadar etkilenmekte ve tepkiler vermektedir. Annenin üzüntü,stres,mutluluk,kaygı gibi her ruh hali bebek tarafından hissedilir.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri