Gece emzirme sıklığı azaltılırken eş veya bakımıyla ilgilenen bir kişiden bebeğin sakinleştirilmesi konusunda yardım alınması önem taşıyor. Emzirmenin, sakinleştirme, uykuya geçiş aracı veya emzik olarak kullanılması kesinlikle önerilmiyor.
26- Bazı bebeklerin emerek uyuması ve uyanınca emerek geri dalması normaldir ve sakıncalı değildir. Uyku ile memeyi bağdaştırmasının yanlış olduğunu düşünenler bebeğin doğal ve içgüdüsel davranışlarını hiçe saymaktadır. Hiçbir anne bebeğine memede uyumayı öğretmez bu onların en doğal davranışıdır.
Sallayarak uyutmanın çocuğu sersemleştirdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Oğuz Kadri Cengiz “Çocuğun sallama sırasında algısı düşer. Bu sırada hipnoz olur gibi kendini kaybeden çocuk uykuya geçer. Zaten sallanarak uyumaya alışan çocuk bir süre sonra aktif uykuya geçmekte zorlanır” diyor.
- Bebeğim sadece emerek uyuyor. Onu başka türlü nasıl uyutabilirim? - Sizin ve bebeğinizin bu durumdan bir şikayeti yoksa, memede uyumasının bir sakıncası yok. Ancak onu kendi yatağında uyutmaya alıştırmak istiyorsanız, emzirmenin sonunda uykuya dalmadan hemen önce yatağına koymayı deneyebilirsiniz.
Yenidoğan bebekler çok sık emmek ister ve emerken de aynı zamanda da kısa süreli uyurlar. Tabi bazı bebekler maalesef sürekli uykulu olabilir. Emmek için uyanmaz veya emerken çok kolay uykuya geçer ve yeterli beslenemez.
İlgili 39 soru bulundu
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
İlk birkaç ay, bebeklerin beslenme süresi giderek kısalır. Ayrıca emzirmeler arasındaki süre de uzar. 3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve ihtiyacı olan besini alması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. İki taraf için toplamda 10-15 dakika yeterli olur.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz problemleri sıklıkla görülmektedir. Bebekler uykusunda gaz çıkarma ihtiyacıyla aniden sıçrayarak uyanabilir. Aniden uyanma durumuna bebeğin ağlaması eşlik edebilir. Gaz çıkarma ihtiyacı ile uykusundan aniden uyanan bebekler için bu durum normal karşılanmaktadır.
Bebeğim uyumuyor!
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme de banyodan sonra yapılmalıdır; banyodan hemen önce değil.
Sarsılmış bebek sendromu, bebeğin düzenli olarak maruz kaldığı travmalar sonucunda oluşan bir durumdur. Kafatasının kapandığı 6 – 12 aylık süreçte, bebeğin bu tip sıkıntılara maruz kalması; uzun dönemde zeka ve gelişim geriliği, motor fonksiyonlarının bozulması, hatta epilepsiye neden olabilmektedir.
NEDENLER NELER OLABİLİR ? - Çocuk, korkuları nedeniyle kendini güvende hissetmek için birlikte yatmak isteyebilir. - Anne-babadan ilgi ve paylaşım ihtiyacı varsa yakın olmak isteyebilir. - Ebeveyne bağlılığı varsa anne-babadan ayrılma kaygısı yaşıyorsa birlikte yatmak isteyebilir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Anne memesi bebeği besleyen, doyuran ve onu güvende kılan ilk nesnedir. Freud, bebeğin meme emerken süt ile birlikte benliğinin de aktarıldığı şeklinde bir benzetmede bulunur. Ona göre meme emiyor olmak sadece sütü içmek değildir, kendi benliğini de oluşturmaktır.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Yenidoğan bebek her ağladığında mutlaka emzirmek gerekir. Çünkü ağlamasının muhtemel sebebi açlık olacaktır. Ancak bebek 2-3 haftalık olduğunda yavaş yavaş kolik denen gaz problemleri başlayabileceğinden her ağlama bu aşamada açlıkla ilişkilendirilmemelidir.
Meme uçlarının ovalanması ve sıkılması enfeksiyona neden olabilir. Yenidoğan bebekler doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.
Ebeveynler yeni doğan bebeğinin doyup doymadığını anlamak için idrar sıklığına, miktarına ya da rengine bakabilirler. Bu nokta da bebeğinizin bezi doluyor ve açık renkli idrar yapıyorsa bu bebeğinizin doyduğu anlamına gelir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık, sıklıkla emzirme sonrasında yaşanır. Bunun nedeni, emzirmeyle birlikte alınan anne sütünün sindirilmeye başlaması ve diyaframda bulunan sinirlerin uyarılması sonucunda bebekte refleks olarak hıçkırığın görülmesidir.
Gaz sancılarını giderir. Emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar.Sindirime yardımcı olur.Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Gaz ağrısı sırasında bebekler bacaklarını karnına doğru çeker, yüzü kızarmış bir şekilde, ellerini yumruk yaparlar. Yüzünde acılı bir ifade vardır. Karın şiş ve serttir. Bu sırada bebek rahatlamak için emmek ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri