Dünyanın en akıllı kedi ırklarının başında ise ülkemizde sıklıkla görülen Tekirler, Türkiye'ye özgü Van kedileri, Birman kedileri, Amerikan Shorthair kedileri, Tayland kökenli Korat ve Siyam kedileri ile kıvırcık tüylü Cornish Rex kedileri gelmektedir.
En uysal kedi cinsi hangisidir? İran Kedisi (Persian), British Short Hair, Birman, Exotic Shorthair, Maine Coon , Himalayan cinsleri en uysal kediler arasında yer almaktadir.
Kediler yavruyken annelerini izleyerek mama yemeyi, tuvalet ihtiyaçlarını nereye gidermeleri gerektiğini, oyun oynamayı, avlanmayı ve kendilerini temizlemeyi öğrenirler. Bu öğrenme biçimi kedilerin zekasına delalettir. Ayrıca kediler problem çözme konusunda da oldukça başarılı canlılardır.
DÜNYA HABERLERİ “1,62”lik altın oranın kullanıldığı çalışmada, Norveç orman kedisi, Russian Blue, Manx, Ankara kedisi ve Van kedisi en güzel kedileri oluşturdu. Buna karşılık, Himalaya, Peterbald ve İran kedisinin matematiksel olarak en az güzel olduğu görüldü.
İlgili 15 soru bulundu
Birman. Birman türü kediler bakımı en kolay kediler olarak bilinir. Bu türün üyeleri etrafında birilerinin olmasını her zaman severler. Birman türünün bir diğer özelliği ise sessiz kediler olmalarıdır.
Her kedi bir oranda mutlaka tüy döker. Ancak az tüy döken kedi cinsleri de vardır. Cornish Rex, Russian Blue, Siyam kedisi, Sibirya kedisi, Exotic Shorthair gibi kedi cinsleri en az tüy döken kedilerdir.
Daha birçok ırkta, kalp yetmezliği, omurga zayıflığı, diyabet, sağırlık, böbrek hastalıkları gibi hastalıklara genetik olarak yatkınlık bulunuyor. Dünyada birçok hayvan sever ve veteriner bu duruma karşı çıkmaya ve insanlara bu eziyete katkı sağlamamaları için sürekli bilgilendirmeler ve uyarılar yapmaya çalışıyor.
Çok Misafir, Gürültülü Ortam
Yüksek sesle konuşmalar, gülmeler ve tanımadıkları insanların sevme çabaları kedilerin misafir geldiği zaman dilimlerinde ortamdan uzaklaşmalarının başlıca nedenleri arasındadır.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Araştırmada, önce kedilerin tanımadığı 3 kişi, daha sonra da sahipleri hayvanları isimleriyle çağırdı. Bu sırada kedilerin baş, kulak, pati, kuyruk ve göz hareketleri kaydedildi. Araştırma sonunda kedilerin sahiplerinin sesini tanıdığı ancak onlara yönelmemeyi, hatta yerinden kalkmamayı bile seçtiği görüldü.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Tüyü dökülmeyen kedi olarak tanımlanabilecek tek kedi ırkı Sphynx ya da Sfenks olarak bilinen ve tüylerinin olmaması ile ünlenmiş olan ırktır.
Kediler köpeklerden farklı olarak insanlara bağlı değillerdir. Ancak yine de yapılan araştırmalar kedilerin sahiplerini seçebildiğini gösterir. Sokakta yaşayan bir kedi bir anda sürekli kapınızda beliriyorsa ve onunla ilgilenmeniz için bekliyorsa sizi seçmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre dişi kediler insanlardan ve diğer kedilerden daha çok korkuyor. Bu nedenle de onlara karşı erkek kedilerden daha agresif davranıyor. Erkek kediler ise daha oyuncu, sosyal ve sahiplerine daha bağlı. Ancak erkeklerin daha oyuncu olması aynı zamanda geceleri daha fazla aktif olmasını sağlıyor.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Bazı sebepleri sıralamamız gerekirse, onu evde uzun süre yalnız bırakmanız, kızmanız veya sert tepki göstermeniz, azarlamanız, yabancı bir yerde kalması veya hoşlanmadığı misafirler, kedinize lezzetli gelmeyen mamaları vermeniz, eve yeni bir kedinin gelmesi muhtemel küslük sebeplerindendir.
Polikistik böbrek hastalığı, bu hastalık British Shorthair ırkında ve İran kedilerinde sık görülen bir hastalıktır. Üriner sistem hastalığı, British Shorthair ırkı kedilerin en sık ölüm yaşadığı hastalıktır. Metafizal osteopati, bu hastalığa kapılan kedi normal yürüyemez ve yürüdükleri zaman kedi acı ile miyavlar.
Tüm Scottish Fold kedileri osteokondrodisplazi hastalığını taşır ve bu hastalık sebebiyle hayatları boyu acı çekerler.
Sarman kediler dünya genelinde en çok görülen türlerinden bir tanesidir. Aslında sarman kediler bir kedi cinsi değillerdir. Tüylerinin yapılarından ve renklerinden dolayı Sarman adıyla anılmaya başlanmıştır. Sarman kediler aslında Tekir kedi ırkı olarak ya da Tekir kedi ırkının alt türü olarak geçmektedir.
En sağlıklı kedi türü Tekirlerdir
Tekir kediler birçok cinsin çiftleşmesi nedeniyle geniş bir gen havuzuna sahiptir. Bu nedenle daha sağlam bir yapı gösteren tekirler aynı zamanda diğer cinslere göre oldukça hareketli ve zekidirler de.
Bir kediye sahip olmanın birçok avantajına rağmen, bazı dezavantajları da vardır. Bunlar arasındaki en büyük sorun kediler çok tüy döker.
Sahiplerine karşı arkadaşça yaklaşırlar ve duygusal yapıdadırlar. Kara kediler sakin huylu oldukları için evde kolay bakılabilen kedi ırklarındandır ve başka hayvanlarla birlikte yaşamaktan rahatsızlık duymazlar. Dolayısıyla çocuklu aileler için ideal evcil hayvanlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri