En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
İlgili 27 soru bulundu
Babaya dayanma,karıya güvenme. Baca eğri de olsa duman doğru çıkar. Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar. Baht olmayınca başta, ne kuruda biter ne yaşta.
Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlık.
En çok kullanılan atasözlerinden birisi olan bu atasözü kişilerin acele bir şekilde giriştiği işlerden bahseder. Kişiyi pişmanlık içerisine iten durumları ifade eder.
Her çok, azdan olur Atasözünün Anlamı: Büyük sonuçlar veya büyük başlangıçlar, küçük adımlar ve basit başlangıçlarla meydana gelir.
İçinde, anlamları verilmeden yeni Türk alfabesine göre sıralanmış 339 atasözü ağırlıklı kalıplaşmış söz bulunmaktadır.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
"Bal yiyen baldan bıkar" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, sürekli olarak aynı şeyi yapan veya aynı şeyle karşılaşan kişinin, bir süre sonra o şeyden bıkacağını ifade eder. Çok sevilen ve değerli bulunan şeyler bile fazla tekrar edildiğinde insanı sıkabilir.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Atasözü; bir fikri ve/veya öğüdü mecaz yolu ile kısa, kesin olarak anlatan eskiden beri söylene gelmiş veciz sözlerdir. Çoğunlukla halkın ortak bilgeliğini dile getirir. Bütün toplulukların kendilerine mahsus atasözleri vardır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Kaynana öcü, oğlu cici - Vikisözlük.
Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır.
- Ak akçe kara gün içindir: Daha önce biriktirilen kıyıya, köşeye atılan para, sıkıntılı ve zor günlerde işe yarar. Bu nedenle tasarruf yaparak birikim yapılmadır. - Ayağını yorganına göre uzat: Kişi giderlerini gelirine göre ayarlamalı, gelirinden daha çok harcama yaparak kendini zora sokmamalı anlamı taşır.
atasözlerinin yazılı ilk örneklerine Orhun Abideleri‟nde rastlanır. Orhun Abideleri dıĢında diğer Eski Türkçe Dönemi ve Uygur Dönemi eserlerinde de atasözü örnekleri yer alır. Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür.
"Ak köpeğe koyun diye sarılma " Atasözünün Anlamı: İnsanların dış görünüşlerine aldanılmaması gerektiğini, asıl önemli olanın iç güzellik ve kişilik olduğunu belirten bir atasözüdür.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
"Acele işe şeytan karışır" Atasözünün anlamı aceleyle ve düşünmeden yapılan işlerin hatalı olabileceğini, beklenmedik sorunlara yol açabileceğini vurgular. Atasözünün anlamı işlerimizi yaparken dikkatli, özenli ve planlı hareket etmenin önemine işaret eder.
Aş taşınca kepçeye paha olmaz atasözü durum ifadelerinde kullanılır. Bu atasözünün anlamı şu şekildedir: Kimi değersiz görülen, bir kenara atılmış bulunan araçlar bir zaman gelir gerekli olurlar; bir zararı önlemeye yararlar.
Haddi hesabı yok deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri