En Çok Tercih Edilen 3 Kolajen Markası Takviye gıda olarak en çok tercih edilen kolajenler; Suda Kolajen, Voonka Kolajen ve Solgar Kolajen.
Kullanmadan önce mutlaka doktora danışın
Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmak etkili olur.
Kolajen takviyelerinin daha çok emilebilmesi ve en yüksek biyolojik yararlanımın sağlanabilmesi için 3000 dalton civarında moleküler ağırlığı olan düşük molekül ağırlıklı kolajenleri tercih etmeliyiz. Molekül ağırlığı çok yüksek olan toz ve tablet kolajenlerin emilimi yetersiz olduğu için yararları azalmaktadır.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NDAN KOLAJEN UYARISI
Kolajen ve jelatin ya da kemik tozu yerine kolajen hidrolizatı, peptid kolajenleri tercih edin. Tekrarlayalım: Bunlarda da minimum miktar 2500 mg olmalı.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
İlgili 22 soru bulundu
- Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Kolajen takviyelerinin içeriğinde genelde tip 1, 2 ve 3 kolajen bulunur. Cilt sağlığı için hazırlanmış ürünlerde genelde sadece tip 1, hem cilt hem de eklem sağlığı için hazırlanmış ürünlerde tip 1, 2, ve 3, sadece eklem sağlığı için olan ürünlerde ise tip 2 kolajen bulunur. Kolajenin molekül büyüklüğü önemli!
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Kolajen seviyeleri yüksek olduğunda cilt yumuşak, pürüzsüz ve sıkıdır. Kolajen, cilt hücrelerinin kendini yenilemesine ve onarmasına yardımcı olur. Kolajen ayrıca cildin nemli kalmasını sağlar. Bu nedenle kolajen, yıllar boyunca cilt bakımı için çok önemli bir bileşen olarak görülmüştür.
✓ Kolajen tozu takviyeleri genelde servis başına daha fazla kolajen içerir; bu açıdan kolajen hapı ve tabletine göre üstündürler. Kolajen hapı veya tabletinden yeterli verim alamayan kişiler daha fazla kolajen içeren toz ürünlere yönelebilmektedir.
Tip 1 Kolajen
Kolajen, gençliğe, güzelliğe ve sağlıklı yaşama giden yolda en etkili kaynaklarından biri. Kemiklerin yapısında %90 oranında bulunan tip 1 kolajen, kemik mineral yoğunluğuna katkı sağlıyor ve kemik ile eklemlerin sağlıklı formunu korumasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla kemik ağrılarını da azaltıyor.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
18 yaşından büyük herkes kolajen kullanabilir. Kolajen kullanımında bir yaş sıkıntısı yoktur. Genel olarak kullanımı güvenlidir. Kronik böbrek ya da karaciğer yetmezliği gibi rahatsızlığı olan hastalar, hamileler, emzirenler doktorlarına danışmalıdır.
Yılda 2-3 kür kullanılabilir ve kürler arasında bir süre (1-2 ay) araverilmelidir ya da daha düşük miligramlarda ara dozlar kullanılmalıdır.
Bu ilaçları sabah veya akşam içilmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Vücut günün her saati protein enzimi yapabildiğinden dolayı ister sabah için ister akşam için kolajen takviyesi size iyi gelecektir.
Kolajenin şu ana kadar tespit edilen 20 tipi var ama en çok bilinenleri tip 1, tip 2 ve tip 3. Tip 1 kolajen cilt için en çok tercih edilen tiptir. Cildinizdeki kırışıklıkları ve çizgileri kaldırmada oldukça etkilidir. Tip 2 kolajen eklem sağlığı için çok faydalıdır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.
Aynı formda olması durumunda iki kolajen türü arasında sağlık açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Her iki kolajenin de vücuda sağladığı faydalar birbirine benzerdir. Düzenli kullanım sağlandığında balık kolajenleri cilt için daha faydalıyken, sığır kolajeni kemikler için daha yararlıdır.
Yarattığı tokluk hissi sebebiyle kolajen, kilo verme sürecine katkıda bulunan bir maddedir. Kolajen aynı zamanda iştahı azaltmaya da yardımcı olmaktadır. Obezite ile mücadele eden hastalarda yapılan klinik araştırmalarda hidrolize kolajen alımının kana tokluk hormonu salgıladığı saptanmıştır.
Cilde esneklik kazandıran tip 3 kolajen, damar oluşumunda da rol oynar. Kas, yağ ve organların oluşumu ve onarımında rol oynayan tip 4 kolajen, solunum ve sindirim sisteminin yüzeylerini oluşturur. Tip 4 kolajen, vücuttaki atık maddelerin temizlenmesinde etkilidir (4).
Her gün 10 gram kolajen takviyesi kullanmak, ilerleyen zamanlarda oluşabilecek yaşlanma belirtilerine karşı direnç kazanmanızı sağlar. Dolayısıyla, kolajen kullanımına ara vermeden her gün devam etmek, sağlığınız açısından pek çok faydayı beraberinde getirir.
Cildin yüzde 70'ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturur. Cilt sağlığımızı desteklemek için alacaksak ya tip 1 ya da tip 1 ve Tip 3 karışımı ürünler tercih edebiliriz. Özellikle saç ve tırnaklarınız için de düşünüyorsanız tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmanız daha etkili olur.
Kolajen kaç yaşında azalmaya başlar? Kolajen 20 yaşından itibaren yıllık %1 oranında düşüş yaşar. Bu düşüş ile ciltte kuruma, sarkma, kırışıklık ve ince cilt, kırılgan tırnak gibi birçok sorun ile karşılaşılır. Böyle durumların önüne geçmek için kolajen takviyesi oldukça önemli yerde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri