DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ 2021 Kişi başına düşen GSYİH'e göre en zengin 25 ülkenin sıralandığı listenin başını 128 bin 820 dolarla 634 bin nüfuslu Lüksemburg çekiyor. Bir dönemin çelik üreticisi olan Lüksemburg'un refahı, finans sektörünün tercih ettiği yeni ülke olduğundan bu yana arttı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan bir listeye göre, 2023 yılında kişi başına düşen GSYH'ye göre dünyanın en zengin 10 ülkesini burada listeledik. İlginç bir şekilde, listede yer alacağını düşünmediğiniz birkaç ülke bulunuyor. İrlanda'nın kişi başına düşen GSYH'si listenin zirvesinde .
2-Lüksemburg- 142.490 dolar
Avrupa Birliği üyeleri arasındaki en küçük ülkelerden biri olan Lüksemburg, gayrisafi milli hasılaya göre dünyanın en zengin 2. ülkesi konumunda. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 142.490 dolar.
Ülkenin resmi dini İslam'dır. Resmî dili Arapçadır. 2,66 milyon nüfusu olan Katar, artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde, 2021 yılında kişi başına düşen gelire göre dünyanın 4. zengin ülkesidir.
İlgili 20 soru bulundu
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
Avrupa Birliği (yaklaşık 20 trilyon ABD doları GSYİH), Avrupa GSYİH'sının yaklaşık %75-80'ini oluşturmaktadır. Bir bütün olarak AB, dünyanın en zengin ve en büyük ekonomisidir ve ABD'yi mali kriz anında 2 trilyondan daha yüksek bir değerle geride bırakmıştır. 2009 yılında Avrupa dünyanın en zengin bölgesi olarak kaldı.
Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.
İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Buna göre en zenginler listesinde birinci sırada Adıyaman Besnili iş insanı SASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemlioğlu 5,3 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. İkinci sırada Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker yer alırken, üçüncü sırada ise İbrahim Erdemoğlu'nun kardeşi Ali Erdemoğlu bulunuyor.
Böylelikle Musk, Arnault'yu geride bırakarak dünyanın en zenginleri listesinde yeniden ilk sıraya yerleşti. Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin insanı ünvanını bir süre elinde tutan Jeff Bezos ise 151,9 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer aldı.
Allianz'ın Küresel Varlık Raporu'na göre dünyanın en varlıklı ülkesi İsviçre'den tahtını geri alan ABD olurken Türkiye 53 ülke içinde 47. sırada yer aldı. Kişi başına düşen net finansal varlıkta dünya ortalaması 23 bin Euro'nun üzerinde olurken Türkiye 2 bin Euro'nun altında kaldı.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet.
Dünya'nın en zengin Araplarının mal varlıklarının toplam değeri yaklaşık 76,7 milyar dolar.
Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, lüks tüketim ürünleri grubu LVMH'nin Başkanı Bernard Arnault'yu geride bırakarak "dünyanın en zengini" ünvanının yeniden sahibi oldu. Elon Musk, yeniden dünyanın en zengin isimi oldu.
İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2021 yılında İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 667 milyar 142 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 462 milyar 152 milyon TL ve %6,4 pay ile İzmir izledi.
Listenin birinci sırasında sanayi ve finans grubu Hinduja'nın sahibi Hindistan doğumlu iş insanı Gopi Hinduja ve ailesi yer alıyor. Bundan yaklaşık 10 yıl önce 10 milyar sterlinlik servetini arttırarak bu yıl 35 milyar sterline çıkaran Hinduja ailesi listenin tepesindeki yerini bu yıl da korudu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke olarak sıralandı.
Dünya Sefalet Endeksi: Türkiye 156 ülke içinde 21. sırada.
IMF projeksiyonlarında Türkiye'nin 2023 yılında GSYH'de ilk kez 1 trilyon dolar çıtasını aşmakla birlikte yine aynı sırada yer alacağı öngörüldü. ABD, 25 trilyon 464,5 milyar dolarlık milli geliri ile 2022 yılında da en büyük ekonomi konumunu sürdürdü.
Amerika Birleşik Devletleri
ABD dünyanın en güçlü ülkesi olmayı bu sene de sürdürüyor.
189 ülkenin bulunduğu listede Kazakistan, 54. sırada yer alarak, Türkiye (63'üncü, 21.1 bin dolar), İran (70'inci, 18.1 bin dolar) ve Çin (81'inci, 15.4 bin dolar) gibi büyük ekonomiye sahip ülkeleri geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri