40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir.
10 tane beze merdane ile aralarına nişasta serpilerek küçük küçük açılır. Üst üste koyulur ve tek seferde, tepsinin boyunda açılır. Yani 10 bezeden tek yufka açılır. Çok yufka kadar da ince olmuyor.
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Yağlanmış tepsiye 2 kat yüzlük yufkası atılır. Üzerine 10-12 kat baklava yufkası döşenir. İrmik kaymağı tepsinin tamamına gelecek şekilde yatırılır. Üzerine ceviz eşit dağılacak şekilde atılır.
3 katta bir yağlanan yufkalara 15. katta fıstık serpin. Arası ve üzeri için ayırdığınız bitter çikolata şeker ve fıstığı mikserden çok ince bir şekilde geçirin. Mikserden geçirdiğiniz bu karışımı fıstığın üzerine serpin. Tekrar 3 kat 3 kat şekilde yağlayarak 15 kat daha yufkaları serin.
İlgili 26 soru bulundu
Bu yazıda ev baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava şerbeti nasıl konulur, baklava şerbeti ne kadar kaynamalı gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Baklavanın şerbeti yeterince çekmesi, şerbet döküldükten sonra hamurlaşmaması için hamurun yoğrulduktan sonra 4-5 saat dinlendirilmesi gerekir.
1 KG : (14-15 ADET)
Ama bu bayramda tatlılarla aramıza yüksek fiyat artışlarından dolayı küskünlük girdi. Baklavanın kilosu artık 100 liranın üstünde. Türkiye'nin en iyi baklavacıları olarak tanınanlarda baklava fiyatları 100-120 TL arasında değişiyor.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökülen yağ donduktan sonra hamurun tamamı dilimlenmelidir. İkinci kesim aşaması da tamamlandıktan sonra baklavanın üzerine bir kepçe daha yağ dökülür.
Baklava Neden Hamurlaşır? Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklavan hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
Bu sebeple Gaziantep Baklavaları genellikle 40-45 kat yufkadan oluşur.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
1 kilo baklava kaç dilim sorusunun cevabı baklavanın büyüklüğüne hatta kullanılan tepsiye göre bile değişim gösterir. Fakat klasik, yuvarlak bir baklava tepsisinde genel olarak 28-30 dilim baklava bulunur.
Baklavanın kilosu 180 liradan başlayıp 350 liraya kadar çıkabiliyor. 4 tane bulunan bir porsiyonun fiyatı ise 40 TL'den başlıyor ve tanesi 10 liraya denk geliyor. Yüksek fiyatlar yüzünden vatandaşın sofrasından uzaklaşmaya bağlayan baklavanın yerini ise tulumba, halka ve şam tatlısı almaya başladı.
1 Tepsi ev baklavası fiyatı 450.00 TL'dir. 1 tepsi 3 KG'dır. 1 KG fiyatı 150.00 TL'dir.
Geniş ve kalabalık toplanmalarda tepsi baklava tercih edilirken aile akşam yemeklerinde ise 1 kilo olarak temin edilir. Antep fıstıklı baklava fiyatı kalite ve lezzete göre farklılık gösterse de ideal rakamlar 170 TL ile 220 TL arasında ifade edilir.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Kuru baklava, Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Baklava, çoklu ince hamur katmanlarından oluşan ve içerisine ceviz veya Antep fıstığı eklenerek pişirilen şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Kuru baklava ise şerbetsiz yapılmaktadır. Özelliği kuru ve kıtır olmasıdır.
Taze tüketilmesi gereken bir tat olduğundan dolayı buzdolabına konulduktan sonra 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri