Hüzzam makamı Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
12. Hicaz makamı:İnsana tevazu(alçakgönüllülük) verir.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Uşşak Makamı: Kalp, karaciğer, sıtma ve mide hastalıklarına karşı faydalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bunlardan biri de dini-tasavvufu konu alan ve ilahi aşkı anlatan Uygur Türklerinin 12 makamıdır. ◾ Arapça kökenli bir kelime olan "makam", Uygur Türkleri tarafından "muqam veya mukam" olarak bilinir. "Mahal, yer, durak" anlamlarına gelen bu sözcüğün ikinci anlamı bir müzik tınısını anlatmak için de kullanılır.
Salikin makamlardan bir veya birkaçına ulaşması, ölünceye kadar bu makama sahip olacağı anlamına gelmez. Kazanılan makamların kaybedilmesi mümkündür. Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Zengüle makamı: Gurubdan sonra etkilidir. Muhalif makamları: Yatsıdan sonra etkilidir. Rast makamı: Gece yarısı etkilidir. Zirefkend makamı: Gece yarısından sonra etkilidir.
Neva makamı: Kişiye lezzet ve ferahlık hissi verir. Uşşak makamı: Kişiye gülme hissi verir. Zirgüle makamı: Kişiye uyku verir. Saba makamı: Kişiye cesaret, kuvvet verir.
makamı; cesaret, kuvvet ve rahatlık hisleri uyandırır.
Kur'ân'ın makam ile okunmasında böyle bir durum söz konusu değildir. Makam ile okuyuş, Kur'ân lâfızlarını bozmaz, mânânın anlaşılmasına engel olmaz. Tecvîd kurallarına aykırı nağmeler elbette câiz değildir. Ancak tecvîde uyarak, sesi güzelleştirerek kırâatı süslemek câizdir.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke'de Kabe, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kudüs'te Mescid-i Aksa, Şam'da Emevi Ulu Cami ve Bursa'da Bursa Ulu Camii'dir.
Farabi'nin araştırmalarına göre Nihavent makamı kuvvet ve barış duygusu verir. Bu güzide makama örnek olarak güftesi Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait olan “Karadutum Çatalkaram Çingenem”i vermek yerinde olur.
Kalp, ayak rahatsızlıkları, nikriz (damla) ağrılarına faydalıdır. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir.
Makamlar üç ana bölümde ele alınmaktadır: Basit Makamlar, Şed (Transposition) Makamlar, Birleşik Makamlar. Basit Makamlar: Çargah, Buselik, Basit Şehnaz, Beyati Basit İsfahan, Hicaz, Humayun, Uzzal,Zirgüleli Hicaz, Hüseyni,Muhayyer, Gülizar, Neva, Tahir, Karciğar, Basit Süznak.
Ana makam dizilerinin kurulmasını sağlayan, bir tam dörtlü ve bir tam beşlinin veya bir tam beşli ve tam dörtlünün, çeşitli şekillerde birbirine eklenmesiyle oluşan makamlara Basit Makam denir.
Klasik Türk müziğinde yer alan ve bulmacalarda sorulan makam isimleri şunlar olmaktadır: neva, maye, eviç, ırak, saba, mahur, uzzal, zavil, hisar, arazba, evcara, bayati, rehavi, nikriz, canfeza, isfahan şeklinde sıralanmaktadır.
Uşşak makamı da Rast makamı gibi ağır yapılı bir makamdır. Çıkıcı bir makam olduğu için dizinin alt tarafında bulunan durak ya da dural altındaki seslerden seyre başlanır. Türk Müziğinde bir çok Uşşak eser, durağın alt tarafına bir Rast beşlisi eklenerek başladığı gibi güçlü civarından başlayan eserler de mevcuttur.
Rast makamı-Koç Burcu-: Kemik, beyin ve yağlara etkili. Fazla uyumayı engeller. Düşük nabzın yükselmesine yardımcı olur. Akıl hastalıklarına iyidir.
Nihavend makamı: Kuvvet ve rahatlık verir. Kas ve bel ağrısı, yüksek tansiyon ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Öğleyle ikindi arası daha etkilidir. Rast makamı: “Doğru, dosdoğru, sağ ve gerçek” demektir.
Nihâvend makamı, Klasik Türk müziğinde bir makam. Nihâvend durağı, rast perdesi. Nihâvend seyri - Bazen çıkıcı bazen inici gibi bir biçimde başlarsa da, hemen inici-çıkıcı hale dönen bir seyir. Nihâvend dizisi, buselik makamı dizisinin rast perdesindeki şeddi.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Dinimize göre, peygamberlikten sonra insanın erişebileceği en yüksek rütbe şehitliktir. Kutsal kitabımızda nebiler, sıddîklar, şehitler, salihler, fazilet yönüyle yüce mertebeler olarak yan yana anılmışlardır.
Anadolu ve Rumeli kazaskerleriyle İstanbul, Üsküdar, Galata ve Eyüp (İstanbul ve bilâd-ı selâse) kadıları huzurunda bakılan bir davayı taraflardan biri kabul etmezse davanın sadrazamın huzurunda yeniden görülmesi gerekir ve buna “huzur mürâfaası” veya “huzur muhâkemesi” denilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri