Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Mikrodalgada kullanıma uygun bir kabın içine küçük parçalara ayırdığınız ya da rendelediğiniz çikolatalarınızı koyun ve mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ortalama 50 derece yeterli olacaktır ama bu mikrodalga fırınınızın performansına göre değişiklik gösterebileceğinden mutlaka kontrollü bir şekilde eritin.
Çikolatanın erime sıcaklığı 32°C civarındadır. Bu sıcaklığın üstündeki derecelerde erir. Örneğin, vücut sıcaklığı 36.5°C'dir ve elle tutulduğu zaman, bir süre sonra çikolata erir. Kakao yağının erime sıcaklığı 27°C, bitkisel yağların ise 40°C civarındadır.
Üstte kalan kap su ile temas etmemelidir. Tenceredeki suyu kaynatın. Diğer kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin. İçinde çikolata olan kabı kaynar su olan kabın üzerine yerleştirin ve çikolata eriyene kadar arasıra karıştırarak bekletin.
Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Bu tencerenin içine dibi suya değmeyecek şekilde yani tencereden biraz daha küçük ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin. Isıya dayanıklı bu kap içine eritilecek çikolataları koyun. Ara ara karıştırarak, çikolatalar tamamen eriyene kadar bekleyin.
İlgili 37 soru bulundu
Cam kabın içine kuvertür çikolata ya da normal çikolata parçalarını yerleştirdikten sonra, su dolu kabı ocağa alıp, üstüne cam kabı oturtacaksın. Bu yöntemde dikkat etmen gereken en önemli nokta, altta kaynayan suyun kesinlikle üstteki cam kapla temas etmemesi. Sadece suyun buharı cama temas etmeli.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Dakika olarak, dereceye göredir. Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken bu malzemeleri çikolata içerisine yavaş yavaş eklemek olacaktır.
Islak, nemli kaşıklar, tencereler, kaseler çikolatanın dokusunu bozabilir. Su tutkal görevi görerek erittiğiniz çikolatanın topaklanmasına neden olabilir. Çikolatayı direkt ateşle temas eden bir tencerede eritmek yerine benmari usulünü veya mikrodalga fırında eritmeyi tercih edin.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Usta Şeflerin Vazgeçilmezi: Benmari Usulü Çikolata Eritme
Çikolatanızı ateşe maruz bırakmadan eritmek istiyorsanız benmari usulünü deneyebilirsiniz. Yapımı oldukça basit olan bu yöntem ile tüm tariflerinizin lezzetini ve görselliğini artırabilmeniz mümkün.
Eritmek İçin Tercih Edilen Çikolatam
Lindt çikolatasının tadı kolayca piyasadaki en iyilerden biridir ve onu Godiva yakından takip eder. Ghirardelli eritme gofretleri kolayca erir ve uzun süre erimiş halde kalır. Uzun bir süre! Ayrıca, eritilmiş pazardaysanız Beyaz çikolata, Ghirardelli'nin kusursuz.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Kek ve kurabiyelerde, pasta süslemelerinde kullanilabilir. Eritmeye uygundur.
Çikolatanın temperlenmesindeki amaç, içindeki kakao yağını ön kristalleştirmektir. Bu işlem çikolatanızın işlenmeye hazır hale getirilmesi için önemlidir. Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder.
KAJU KREMASI
Kabuklarını ayıklayın ve ¾ su bardağına biraz tuz ekleyerek çırpın. Pürüzsüz hale gelene kadar bu işleme devam edin ve gece boyunca buzdolabında bekletin. Bu kremayı soslarınızda ve çırpılmış tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
Gerçek çikolata 29 derecelerde erimeye başlarken Kokolin 35 derecelerde erimeye başlar.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Kullanım Şekli. Benmari usulü beyaz çikolata eritmek için; yeterli miktarda su kaynatın ve bu suyu ısıya dayanıklı, derin başka bir kaba boşaltın. Çikolatayı temiz ve mutlaka kuru derin bir kaseye koyup su dolu kaba dikkatlice yerleştirin.
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır. Buzdolabında barınan çikolataların renginde değişiklik olması ile beraber görünümü de daha mat hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri