İncir Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir.
Aydın – İzmir bölgesi Türkiye'nin en iyi incir ve kuru incirlerinin yetiştiği bölgelerdir. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi kuru incirleri bu bölgede yetişmektedir.
Ege Bölgesi toplam üretimin yaklaşık %76 gibi önemli bir oranına sahiptir. İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
Ege Bölgesi incir yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasındadır. Bu bölgede de İzmir ve Aydın illeri yoğun şekilde incir tarımının yapıldığı şehirlerdir. Bu iki yerleşim yerini Bursa ili takip eder. İncir daha çok Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yetiştirilen ve talep gösterilen bir meyvedir.
İlgili 44 soru bulundu
Dünyanın En İyi İncirleri: Aydın ve İzmir İncirleri
Aydın ve İzmir illerinde farklı türde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örneğin Sarı Lop Dağ İnciri Aydın'ın dağlık arazilerinde yetişirken Bardacık inciri İzmir'in dağlık arazilerinde yetişen iki farklı özel incir türüdür.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Aydın'da her yıl ilk hasadın yapıldığı Buharkent'teki arazilerde yapılan inceleme sonucunda Sarılop İncirin hasat tarihi 12 Temmuz, siyah incirin hasat tarihini de 17 Temmuz olarak belirlenmiştir.
Tüketim tercihinize göre en iyi incir fidanları aşağıda belirtilmiştir. -İzmir bardacık inciri tercih edilebilir. Taze tüketimde siyah incir fidanı olarak; -Bursa siyahı Dürdane incir Fidanı tercih edilebilir.
Ege Bölgesinin Büyük ve Küçük Menderes havzala- rındaki geniş bir alan-da yoğun bir şekilde yetiştiril- mektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık or- talama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister.
Mudanya ilçesinin Yörükali köyünde incir hasadına başlayan Harun Deniz, "Bu yıl dünyaca ünlü siyah incirlerimizi toplamaya başladık. 2 ay boyunca yoğun bir sezon geçiyor. Dünyada sadece Bursa'nın köylerinde yetişen bu incir dünyanın bir çok ülkesinden talep görüyor.
İncir ağacı suyu seven bir ağaç olup su isteği vardır. Sulanamayan bir incir ağacından da meyve verimi ve gelişim alabilirsiniz belki ama düzenli aralıklarla sulanan bir ağacın hem hasadı verimli olacaktır, hem sürgün gelişimi daha iyi olacaktır.
Samsun sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir.
İncir yaz meyvelerindendir. İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlar ve bu aylarda satışa çıkabilir. Taze incir almak istiyorsanız Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında pazardan, manavdan temin edebilirsiniz.
İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın'ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Kuran-ı Kerim'de kutsal kabul ediliyor İncir; “cennet meyvesi” diyerek onun üzerine “yemin” ediliyor. Bir rivayete göre, Hz. Muhammed: “İncirden az bile olsa yiyiniz. Çünkü ben cennetten indirilmiş bir meyveyi söylemiş olsaydım, o meyvenin incir olduğunu söylerdim.
İncir, içinde barındırdığı potasyum, kalsiyum, antioksidanlar, A, E, K vitaminleri ile sağlığın korunmasına yardımcı oluyor. Yüksek lif oranıyla kabızlığı engelleyen incirin aynı zamanda kanserden korunmada da etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
1 kilo Toptan Kuru İncir ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Kuru İncir fiyatları 499,00 TL ile 599,00 TL aralığındadır. Kilitli ambalajlar ve özenli paketleme ile taptaze size ulaşır. Saat 14:00'e kadar verdiğiniz siparişler aynı gün kargoda.
Beyazlatılmış olarak satılan incirlerin üzerinde kimyasal ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Ülkemizin ihraç ettiği incirin %65'i Aydın'da üretiliyor. Aydın, kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırayı alıyor. Yetiştirme açısından en uygun koşulları Menderes Havzası'nda bulan incir, çeşit ve üretim zenginliği ile Aydın'ın tarım ve ekonomisinde önemli bir yere sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri