Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Tapular çeşitlerine göre üçe ayrılıyor: Hisseli tapu, kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli (iskanlı) veya müstakil tapu. Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir.
İnşaatı tamamlanmış ve iskânı alınmış bir binadan konut satın alacaksanız kat mülkiyeti tapusu almalısınız. Bu tapu, aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belge ve bununla birlikte eviniz, daire numaranız net olarak belli olur. Kat mülkiyeti alınacak olan yapının bağımsız bir yapı olması gerekir.
Pembe renkte olan senet; söz konusu mülkün inşaat ruhsatı sonrası bağımsız bölümlerini gösteren projesinin onaylandığını, mülkiyetin kullanım alanları ve bu alanların hisselerinin belirli olduğunu simgeler. Mavi renkte olan senet; mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini, arsa tapusu olduğunu simgeler.
İlgili 30 soru bulundu
Pembe renkli tapu belgesi nedir? Pembe renkli tapu belgesi ise mülke ait inşaatın tamamlanmasının ardından projede onaylı bağımsız bölümlerin olduğunu, mülkün kullanım alanlarını ve belirli hisselerinin olduğunu ifade eder.
Mavi tapu, söz konusu mülkün arsa olduğunu belirtmektedir. Tapu Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mavi Tapu konut dışı arazi veya herhangi bir inşaat faaliyeti başlamamış arazi veya bir mülk içindeki payların toplam hisseler içindeki sahipliği temsil eden tapu türüdür.
Kat İrtifakı Tapu Yerine Geçer Mi? Kat irtifakı tapu belgesi yerine geçmesi söz konusu değildir. Çünkü tapu belgesi doğrudan taşınmazın kalıcı olduğu bir belgedir. Bu nedenle tapu belgesi yapıda tüm alt yapı ve inşaat aşamaları tamamlandıktan sonrasında yasal merci üzerinden alınır.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.
Kök Tapular aslında herkesin bildiği Osmanlı Tapuları'dır. Bu tapular elimizde bulunan tapuların oluşmasında kaynak olarak kullanılan belgelerdir. Kök tapulara ve içlerinde bulunan bilgilere ulaşmak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu bilgilere ulaşmak için Tapu müdürlükleri ve eski Osmanlı Arşivleri kullanılabilir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde ödenecek toplam ücret, yöresine ve binanın metrekaresine göre 100 ile 550 lira arasında değişecek.
Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat İrtifakı Depremde Yıkılırsa Ne Olur? Kat irtifakı üzerine DASK yaptırılabilir. DASK yapılan tüm kat irtifakı tapularının hakları doğal afetler doğrultusunda korunur. Hak sahipleri de hak talep edebilir.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu tip durumlarda taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türü "hisseli tapu" olarak isimlendirilir. Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki farklı tipte hisseli tapu vardır.
Hisseli tapu alırken neye dikkat edilmeli? Hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekir. Gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorundadır. Hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri