Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
İnlay ve onlay dolgu ile birlikte en dayanıklı dolgudur. Diğer dolgu malzemelerinin içine altın katılarak yapılır. Altın dolgu laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılarak uygulanır.
Kompozit dolgu
Bu sebeple toplumda ışınlı dolgu olarak da bilinir. Günümüzde rutin olarak uygulanan dolgu materyalidir. Özellikle ön dişlerde sağladığı estetik başarı oranı yüksektir.
Bu malzemelerin yanı sıra cam dolgu da diş dolgu malzemesi olarak kullanılır. Diğer bir dolgu çeşidi ise kalıcı dolgu olarak bilinir. Çeşitli malzemelerle yapılan bu dolgu, daha kalıcı ve uzun ömürlü olması sebebiyle tercih edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Inley ve onley olarakta adlandırılan porselen dolgular günümüz diş hekimliğinde uygulanan en pahalı diş dolgusudur. Özellikle arka dişlerde dayanıklılıkları ve biyolojik uyumlulukları nedeniyle tercih edilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Beyaz dolgu; kompozit ve porselen olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kompozit dolgular ön dişlerde kullanılırken çürüğün çok ilerlediği ve çürük temizlendiğinde madde kaybının fazla olduğu dişler için ise porselen dolgular hazırlanıyor. Porselen dolgular, doğal bir görünüm sunuyor ve doğal dişten ayırt edilemiyor.
Kompozit Dolgu Devlet Hastanesinde Yapılıyor Mu? Kompozit dolgu devlet hastanesi ve diş kliniklerinde yapılabilir.
Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Yapılıyor? Yukarıda bahsettiğimiz gibi amalgam dolgu içinde bulunan cıva doğrudan yutulduğunda ya da solunduğunda insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle söküm işlemi sırasında son derece hassas davranılması önemlidir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler. Böbrek fonksiyonlarını bozar. Sedef gibi otoimmün hastalıkların gelişme riskini arrtırır. Alzheimer hastalığının da içinde olduğu nörodejeneratif hastalıkların oluşmasında rol oynar.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Günümüzde kullanılan dolgu çeşitleri; Amalgam Dolgular, Kompozit Dolgular ve Porselen (inley – onley) Dolgular'dır.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Dişlere amalgam dolgu yapıldığında renginden dolayı direkt ayırt edilebilmekte ve estetik açıdan doğal gözükmemektedir. Bu sebeple estetik endişe taşıyan hastalar tarafından tercih edilmemektedir.
Dünyada Durum Nedir? Çoğu Avrupa ülkesinde amalgam dolgu uygulamasında kısıtlama yoktur. Daha az riskli alternatiflerin mevcut olmasından ötürü iki ülkede, Norveç ve İsveç'te, amalgam dolguların uygulanması sona ermiştir ve yasaklanmıştır.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, amalgam dolguların bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular olduğunu belirterek, "Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin." uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri