Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Sert avokado nasıl yenir veya olgunlaşmamış avokado nasıl yenir diye merak ediyorsanız, ilk başta avokadoyu mikrodalgada en yüksek ayarda iki dakika yumuşatın. Böylece avokadodan humus hazırlayabilir. Sofralarınıza neşe katabilirsiniz.
Kahverengi kâğıt torbaya muz, elma veya domates koy.
Bu meyveler diğer meyvelerden daha fazla etilen gazı yayar. Ne kadar fazla etilen gazı üretirlerse de avokado o kadar daha hızlı olgunlaşır.
Olgun bir avokado ne kadar lezzetliyse, olgunlaşmamış bir avokado da aynı seviyede uzak durulası. Çükü olgunlaşmamış avokado, çok acı oluyor.
Avokadoyu elmayla birlikte kağıt kesenin içine koyun ve torbanın ağzını kapatın. Dış yüzeyine kürdan ile birkaç delik açın ve oda sıcaklığında bekletin. Avokado bu şekilde çürümeden birkaç gün içinde yemeye hazır olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Işık geçirmeyen bir kese kâğıdı içerisine avokadoları muz, şeftali ya da elma ile birlikte doldurun. Bu meyvelerin salacağı etilen gazı sayesinde ham avokadoların yaklaşık 2 gün gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde olgunlaşıp yenebilecek kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Olgunlaşmamış avokadoları saklamanın en iyi yolu onları oda ısısında muhafaza etmektir. Avokadonun hızlıca olgunlaşmasını istiyorsan, elma, muz, armut gibi meyvelerle yan yana koymalısın. Böylece avokadoların çok daha hızlı bir şekilde olgunlaşacaktır.
Adım: Keseye Avokado ile Elma veya Muz Ekleyin
Şimdi yeşil ve sert avokadonun olgunlaşmasını kolaylaştıracak yardımcı bir meyveye ihtiyacınız var. İhtiyacınız olan meyve elma ya da muz olabilir. Bu iki meyve etilen salınım yapmaktadır. Etilen salınım, sert ve ham meyvelerin yumuşaması için gerekli olan bir değişimdir.
Avokadoyu aldıktan sonra bir kese kağıdının içine muz veya elma ile birlikte koyun. Muz veya elma gaz salınımına neden olan bir meyve olduğundan ışık geçirmeyen bir kese kağıdında saklayın. Avokadoyu yumuşatmak için en etkili meyve elmadır.
Ham avokado nasıl saklanır? Eğer aldığınız avokadolar hemen yenmeyecek kadar ham ve sert ise oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Ancak hızlı olgunlaşmasını, yumuşamasını istemiyorsanız bu aşamada avokadoları birbirlerine değmeyecek şekilde koymanızda fayda var.
Avokado ikiye kesildiğinde kahverengileşmeye başlar. Ancak yine de yarısını saklamanız gerekiyorsa çekirdeğini çıkarmayın. Kararmasını önlemek için meyvenin açıkta kalan kısmını limon veya yeşil limon suyuyla kaplayın. Böylelikle limondaki asit oksitlenmenin önüne geçecektir.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
Birinci yöntem avokadoları muz, şeftali ya da elma gibi, beklerken etilen gazı salan meyvelerle beraber, ışık geçirmeyen bir kese kağıdında bekletmektir. Bu yöntem ile avokado yaklaşık iki gün içerisinde yenilebilecek olgunluğa ve yumuşaklığa ulaşır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Avokado yumuşak mı yenir sert mi? Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir. İyi bir avokado için iri olanları seçin.
Ancak birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Aksi takdirde avokadolar daha kısa sürede olgunlaşır ve yumuşamaya başlar. Ham avokadoyu hemen tüketmeyecekseniz, streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Avokadoyu tüketmeden 2 gün önce buzdolabından çıkartarak olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Öncelikle Avokadonuzu mikrodalga fırına uygun bir tabak içerisine koyun ve üzerine de aynı şekilde bir tabak ya da peçete kapatın. Öncesinde bir çatak yardımı ile meyvenizi biraz ezmeyi unutmayın. Sonra ise 30 saniyede meyveniz istediğiniz olgunlukta olacaktır.
AVOKADO YERİNE BÖRÜLCE
Kabızlığa iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Börülce de avokado gibi potasyum ve A vitamini içerir. Kolesterole, tansiyona ve kabızlığa iyi gelen bu sebze, avokado yerine tüketilebilir.
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Avokado, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bağışıklık sisteminin avokadoda bulunan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyona neden olan başlıca etkendir.
Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri