KURTULUŞ SAVAŞI'NA SON VEREN MUHAREBE Zira her yıl 30 Ağustos tarihinde bu başarıyı kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı'na, 30 Ağustos 1922 tarihinde düşmanın yok edildiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi son vermiştir.
Bakanlar Kurulu taarruz kararını almış ve 14 Ağustos 1922 tarihinde kolordular taarruz için yürüyüşe geçmiş, 26 Ağustos'ta saldırı başlamış, 9 Eylül'de Türk Ordusu İzmir'e girmiş ve 18 Eylül'de de Yunan Ordusu'nun Anadolu'yu tamamen terk etmesiyle savaş sona ermiştir.
Sakarya Muharebesi sonuna kadar stratejik savunma yapılırken, Sakarya`dan sonra stratejik taarruza dönüş olmuştur. Muharebe sonunda Yunan ordusu stratejik saldırı yapma gücünü yitirmiştir.
Yunan generaller kaçarak kurtuldu
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu'nun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.
Atatürk verdiği emri şu şekilde açıklamaktadır. "Kumandanlara verdiğim sözlü emirlere şunu eklemişimdir. Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."
İlgili 25 soru bulundu
Türk askerleri, 30 Ağustos günü ise Kütahya'ya vardı. Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupınar Meydan Muharebesi (Başkomutanlık Meydan Muhaberebesi) zaferiyle taçlandırıldı. Bu savaşta Türk ordusu yaklaşık 2 bin 500 kayıp verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı ise 8 bini aştı.
Sakarya Meydan Muharebesi'nin 99. yılında şehitler ve gaziler minnetle anılıyor. 23 Ağustos 1921'de başlayan ve Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan savaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ile kahraman askerlerinin Yunanlılara karşı büyük mücadelesi sonucu zaferle noktalanmıştır.
22 Gün 22 Gece Süren Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100.
KURTULUŞ SAVAŞI'NA SON VEREN MUHAREBE
Kurtuluş Savaşı'na, 30 Ağustos 1922 tarihinde düşmanın yok edildiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi son vermiştir. Büyük Taarruz Muharebesi'nde zafer kazanılmasının ardından düşman, İzmir'e kadar takip edilmiş ve 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir ilimiz kurtarılmıştır.
Türk ordu sunda 92.000 insan, 48.000 tüfek, 819 makineli tüfek, 145 top vardı. Buna karşılık Yunan ordusunda 180.000 insan, 88.000 tüfek, 3000 makineli tüfek, 300 top bulunuyordu, (l) Türkiye Hükümeti, iki misli üstün olan Yunan ordusuna kısa bir hazırlıktan sonra taarruz etmeye karar verdi.
Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Büyük Taarruz'un son safhası tarihe “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak geçti. Bu zaferin ardından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül'de Dumlupınar'da, Batı Cephesi'ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere bildiri yayımladı.
Kurtuluş Savaşı'na son veren muharebe 30 Ağustos 1922 tarihinde gerçekleşen Dumlupınar ya da Başkomutanlık Meydan Muharebesi'dir.
Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi'nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır. Batı Cephesi'nde ise İtalya ve Yunanistan ile savaşılmıştır.
Büyük Zafer'in Türk milletine insan zayiatı yönünden maliyeti ise 2318 şehit, 9360 yaralı, 101 esir ve 1697 kayıp olmak üzere toplam 13.476 kişidir. Büyük Taarruz'da Türk ordusunun zayiat oranı % 6.3, Yunan ordusunun zayiat oranı ise %65'tir (on misli).
Melhame-i Kübra, kelimenin tam anlamıyla En Büyük Savaş anlamına gelir.
Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu ile Macaristan Kralı II. Layoş komutasındaki Macar ordusu arasında, 29 Ağustos 1526'da gerçekleşen ve iki saat gibi kısa bir sürede sonuçlanan Mohaç Savaşı'nın yapıldığı alan Macar bilim insanları tarafından belirlendi.
Sakarya Meydan Muharebesi 9.gün | 31 Ağustos 1921 (Savaşın 9. Günü) Çal Dağı etrafında kopan kıyamet...
Cumhuriyetin ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.
Kurtuluş Savaşı'nın kaderini belirleyen Başkumandanlık (Başkomutanlık) Meydan Savaşı, Gazi Mustafa Kemal'in emrindeki kahraman ordularımızın, 26 Ağustos 1922 günü sabah, Yunan işgâl kuvvetlerine karşı yapılan Büyük Taarruz ile başlamıştı.
Peki, iki ordu arasında gerçekleşen Kütahya – Eskişehir Savaşını kim kazandı? İki ordu arasındaki savaş 17 Temmuz günü Yunan kuvvetlerinin Batı cephesini yararak Kütahya'yı ele geçirmesi ile Yunanlar tarafından kazanılmıştır.
Ağustos ayı milletimiz için zaferler ayıdır. Anadolu'yu yurt edinmemizi sağlayan Malazgirt zaferi; Anadolu Türk-İslam birliğini temin ettiğimiz Çaldıran zaferi; bütün dünyaya huzur, güvenlik ve barış getiren Mercidabık zaferi yine bu aydadır.
Büyük Taarruz Şehitliği, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı Büyük Taarruz sırasında şehit düşen 275 subay ve 2150 erin anısına inşa edilmiş bir şehitliktir. Şehitlikteki mezar taşları temsilidir. Toplamda 500 kişinin mezarı vardır.
Dumlupınar Meydan Muharebesi Zaferi: Dumlupınar Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı'nın en önemli dönüm noktalarından biridir. 26 Ağustos - 30 Ağustos 1922 tarihleri arasında gerçekleşen bu muharebede, Türk orduları Yunan işgalcilerine karşı büyük bir zafer kazanarak Anadolu'dan çıkarılmalarını sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri