Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
1. Ispanak
Bu yeşil yapraklı sebze, etkileyici besin içeriği sayesinde en sağlıklı sebzelerden birisidir. Bir bardak (30 gram) çiğ ıspanak günlük A vitamini ihtiyacınızın %56'sını ve günlük K vitamini ihtiyacınızı %7'sini karşılar. Ayrıca bu miktarda ıspanak sadece 30 kalori içermektedir.
Maydanoz, roka, tere, dereotu, fesleğen... Bu sağlıklı yeşilliklerin hepsinin ayrı bir faydası olduğunu zaten biliyorsunuz ancak içlerinden biri yüksek besin değerleriyle yıldız oldu. Yapılan araştırmalar, sebzelerin meyvelere kıyasla çok daha sağlıklı olduğunu kanıtlıyor.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
İlgili 37 soru bulundu
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Mükemmel kahvaltınızı oluşturun
Bir parça protein muhakkak yer almalı: Peynir, yumurta, yoğurt, süt, tofu, füme et gibi protein kaynaklarından biri kahvaltıda yer almalı. Kahvaltı öğününüzün en az ¼'ü proteinden oluşmazsa, gün içerisinde daha çabuk acıkacağınıza ve fazla besin tüketeceğinize kesin gözü ile bakılıyor.
Yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ sebzeler mükemmel bir doğal lif kaynağıdır ve her gün yeterince lif tüketmenin sağlık açısından birçok avantajı vardır: Lifler LDL veya “kötü” kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler arasında yine en çok bilinenlerden ikisi olan ıspanak ve pancar bitkilerinin uç kısmındaki yeşiller, oksalik asitten zengin olduğu için kemik ve dişlerden kalsiyumun çekilmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı daha az miktarda tüketilmeleri gerekir.
Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir. E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Kansere karşı koruyucu
Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.
Bunların yanı sıra salatalar yüksek miktarda antioksidan ve lif içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucudur. Aynı zamanda yüksek lif ve tüm sebzelerde olduğu gibi yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi yaratır.
Taze fasülye, enginar, bakla, ıspanak, taze sarımsak, taze soğan, biberiye, kuş konmaz, lahana ve brokoli... Bu sebzelerin hepsi içerdikleri vitamin ve minareller ile yağlardan kurtaran, sağlıklı bir vücut elde etmek için asla sofralardan eksik etmememiz gereken mucizevi yeşillikler.
Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi... İngiltere'de yapılan bir araştırma, sağlıklı bir yaşam için daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tavsiye edilen “Günde 5 porsiyon sebze ve meyve” miktarını 10 porsiyona çıkardı.
Uzun vadede ki sonuçları ise özellikle böbrek ve karaciğer işlev soruları, kas tonusu azlığı ve güçsüz bağışıklık sistemine sebep olarak enfeksiyonlara sık yakalanmalar olarak sıralanabilir.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Ancak sabah açken tüketildiğinde bazı besinlerin zararı faydasından fazla olabilir. Kahvaltıda yenmemesi gereken 10 besin Hamur işleri Börek, poğaça, simit, ekmek gibi maya içeren besinler mide zarını rahatsız eder ve gaz yapabilir.
Akşam yemeği için önerilen yiyecek grupları arasında bakliyat, balık ürünleri, sebze yemekleri, beyaz et ve haftada 3'ü geçmeyecek şekilde kırmızı et öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri