Zararlı yiyecekler ve diyabet diyet içecekler, konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar, kahve kreması, trans yağlar, bulyon, şekerli içecekler, dondurma, bisküvi, işlenmiş ve kırmızı et tüketimi, kızarmış yiyecekler başlıca uzak durulması gereken gıdalardır.
Dünyanın en sağlıklı yiyeği olarak kabul edilen ve pek çok uzman tarafından önerilen yiyecek, genellikle "süper besin" olarak adlandırılan ıspanaktır. Ispanak, sağlık açısından birçok fayda sağlayan besin maddeleri ile doludur.
İlgili 24 soru bulundu
Listenin ilk sırasında Amerikan dondurma üreticisi Cold Stone'un 2010 kalorilik “milkshake”i bulunuyor. İçinde 131 gram yağ, 153 gram şeker bulunan ve çikolatalı dondurma ile süt ve fıstık ezmesinden yapılan milkshake, sağlık dünyasında büyük tartışma yarattı.
- İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.) - Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler, - Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler, - Parmak balık, schnitzel, dondurulmuş patates gibi ürünler uzak durmamız gereken işlenmiş gıdalardandır.
Paketlenmiş Ürünlerin Zararları Nelerdir? Paketli ürünlerin raf ömrünün uzaması için içine koruyucu katkı maddeleri katıldığı zaman, sağlığa zarar vermektedir. Obezite, şeker, kanser, hiperaktivite gibi pek çok rahatsızlığın oluşmasına zemin hazırlıyor.
Sağlıksız beslenme dediğimiz şey; gün içinde ihtiyacımız olan gıdaları yeterince tüketmeme, tuz ve şeker bakımından fazla miktarda yiyecek ve içecek tüketmektedir. Bu tarz sağlıksız yiyecekler tüketen bireylerde sağlık sorunları sık görülmektedir.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
Çok yaşayan kişiler, mevsime uygun sebzeleri (özellikle ıspanak, karalahana, şalgam yaprağı, pancar ve pazı) tüketiyor. Diğer mevsimler içinse sebzelerin ya turşusunu kuruyor ya da onları kurutuyor.
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı meyvenin zeytin olduğunu açıkladı.
En son yapılan araştırmalara göre bilim insanları dünyanın en besleyici ve yararlı besinini seçti. Hem sağlıklı hem de kilo vermenizi sağlayan bademin, günlük besin gereksinimlerinizi karşıladığı sonuçlandı.
Sağlıklı beslenme, en temel anlamıyla tüm makro ve mikro besin ögelerini kişinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda içeren, aynı zamanda bireyin ihtiyaç duyduğu enerji miktarını tam olarak karşılayan, ideal kilonun korunması için uygun olan beslenme türüdür.
Uzak durulması gereken yağlı yiyecekler arasında patates kızartması, cips, soğan halkası, pizza, yağda kızartılmış tavuk, sosis, köfte, et ürünleri ve yüksek yağ kullanılarak pişirilen şerbetli tatlılar bulunmaktadır.
Sağlıklı ve dengeli beslenirseniz kendinizi daha iyi ve daha enerjik hissedeceksiniz. Ayrıca sağlıklı bir şekilde beslenerek vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığı ve bu da enerji seviyenizi artıracağı anlamına gelir.
Yetersiz Beslenme Nedir? Yetersiz beslenme durumunda besin öğeleri kişinin vücudun ihtiyacı kadar besinler yoluyla karşılanmamıştır. Eksik kalan besin öğeleri enerji metabolizmasına katılamaz ve yetersiz beslenme oluşur.
Turşu, salatalığın tarladan toplanması, daha sonra sirke ve limon suyunda bekletilmesi ile oluşturulmuş bir besindir. Sirkede bekledikten sonra salatalık turşuya dönüşür ve yemeye hazır hale gelir. Bu nedenle, önce işlem görüp sonra yemeye hazır hale geldiği için turşu bir hazır gıda örneğidir.
Hazır gıda örnekleri ve hazır gıda ürünleri
Su, meyve suyu, gazlı içecek, maden suyu, tüketime hazır çay ve kahveler. Tüketime hazır ürünler ve yemekler (Mantı, köfte, şinitzel vb. beyaz et ürünleri; makarna, bakliyat kullanılan hazır yemekler, sandviçler) Cam ve tenekede konserve gıdalar, turşular.
Hazır gıdalar, en fazla kanser riski taşıdığı için eleştiriliyor. İçlerindeki bazı koruyucu katkı maddelerinin, gıda boyalarının ve dayanıklılığı artıcı kimyasalların kanserojen özellikte olduğu, özellikle çocuklar üzerinde daha da fazla olumsuz etkileri olduğu artık bilimsel olarak kanıtlandı.
Uzman Diyetisyen Sayar, "Paketli hazır ürünler katkı maddesi ve gıda boyası içerdiği için alerjik reaksiyonların yanı sıra, ileriki dönemde kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına, hormon bozukluklarına neden olabilir." dedi.
Tatlı patates, incir ve zencefil. Balkabağı, dulavrat otu kökü, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, Çin su kestanesi, sarı kavun, kuru erik, ahtapot. Havuç, kış kabağı, jalapeno biberi, ravent (ışkın otu), nar, kırmızı kuş üzümü, portakal, sazan. Helvacı kabağı, kamkat, pompano (bir tür balık), pembe somon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri