Barsak kanseri taraması: Hiçbir şikayet olmasa bile kolon kanseri ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmalıdır. 45 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir. Ailesinde kolon veya rektum kanseri geçmişi olan kişiler için kolonoskopi sıklığı değişebilir.
Kolonoskopinin tekrarlanma sıklığı yapılan işlemin sonuçlarına bağlı olarak da değişebilir. Yapılan kolonoskopinin sonuçlarında polip gibi her hangi bir anormallik görülmeyen hastaların 5 yılda bir kolonoskopi taramalarını tekrarlamaları önerilir.
Bu nedenle erken mide kanseri tanısı amacıyla ailesinde mide kanseri öyküsü olmayan ileri derecede yaygın atrofik gastriti olan kişilerin her 3 yılda bir, ailesinde mide kanseri öyküsü olan kişilerin ise 1-2 yılda bir endoskopik muayenesi yapılıp mideden çoklu biyopsiler alınmalıdır.
Hastaya verilen sedatif ilaçlar sayesinde ağrı ve acı hissedilmeyen kolonoskopi yöntemi, özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerin her 5 yılda bir yaptırması gereken bir işlemdir. Kolonoskopi aşağıda sıralanan durumlarda yapılan bir işlemdir: 50 yaş üzerindeki kişilerin rutin bağırsak taramaları
Kolonoskopi Kaç Yaşında Yapılmalı? Kolon kanserinden korunmak için incelemenin 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilir. Yakın akrabalarında kolon kanseri olanlarınsa ailedeki en genç kanserli hastanın yaşından 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmaları gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Barsak kanseri taraması: Hiçbir şikayet olmasa bile kolon kanseri ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmalıdır. 45 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir.
Yaş faktörü: Hastalığa yakalanma yaşı erkek ve kadınlarda 50 ve 60'lı yaşlardır. Bu yaştaki kişiler risk altındadır. Genetik faktörler: Aile bireylerinde kolon kanseri görülmüşse, genetik yatkınlıktan dolayı kolon kanserine yakalanma riski artmaktadır.
Kolon kanseri taraması. 50 yaşında veya daha büyükseniz ve ortalama kolon kanseri riski altındaysanız - yaş dışında kolon kanseri risk faktörünüz yoksa - doktorunuz kolon kanseri taraması için her 10 yılda bir veya bazen daha erken sürede kolonoskopi önerebilir.
Sindirim sistemindeki farklı rahatsızlıkların nedenlerini araştırmak için yapılmalıdır. Sindirim sistemindeki anormal kanamalarda. Geçmeyen karın ağrısı ve mide bulantısı durumunda. Yutma güçlüğü veya yemek borusunu tıkanması durumunda.
Her iki yöntem de aynı anda ve anesteziyle uyutularak uygulanabilir.
Bazı hastaların herhangi bir şikayeti olmamasına rağmen kansızlık, mide kalınlaşması, aile öyküsünde kanser olması, polip veya ülser gibi durumlar için de hekim tarafından takip amaçlı düzenli aralıklarla endoskopi işlemi uygulanabilir.
Kapsül endoskopi yöntemiyle üst endoskopi ve kolonoskopi ile ulaşılamayan ince bağırsakların görüntülenmesini sağlanır. Üst endoskopi ve kolonoskopi ile ulaşılamayan ince bağırsakların görüntülenmesini sağlayan kapsül endoskopi yöntemi, tıp alanındaki gelişmiş teknolojiler arasında yer alır.
Bununla beraber, hastanın yaşı ileriyse ve kolon kanseri riski altındaysa 10 yıl içinde, önceki görüntülemelerde polip bulgusuna rastlanmışsa 5 yıl içinde, uygulanan işlemde görüntüleme sağlıklı bir şekilde yapılamadıysa 1 yıl içinde tekrar kolonoskopi yapılması istenebilir.
Ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımı ile yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine olanak veren işleme endoskopi denir. Kolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumun incelendiği endoskopik bir işlemdir.
Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Bağırsak ucunda ışık ve kamera olan esnek bir tüple incelenir. Sanal Kolonoskopi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kalın bağırsağın Kolonun incelenmesine yarar.
Evet, bağırsak polipleri alındıktan sonra tekrarlayabilir. Polip tekrarı, poliplerin türüne, büyüklüğüne ve hastanın kişisel risk faktörlerine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, poliplerin tam olarak temizlenip temizlenmediği ve bağırsak iç yüzeyinin ne kadar düzenli olarak kontrol edildiği de önemlidir.
Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Anormal sonucun nedeni kalın bağırsak kanserinin yanı sıra, poliplerdeki kanama veya hemoroid (basur) gibi başka hastalıklardan da kaynaklanmış olabilir.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
Kolon kanseri kimlerde görülür? Kolon kanserinin ileri yaşta, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olanlarda, aşırı kilolu bireylerde, alkol veya tütün kullananlarda ve işlenmiş et ürünleri tüketenlerde daha yaygın olduğu belirtilmektedir.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Normal riske sahip bireyler için; 40 yaşından başlayarak yıllık rektal muayene ve GGK testi. 50 yaşında ve sonrasındaki her 5 yılda bir flexible sigmoidoskopi ya da 50 yaşa gelince kolonoskopi ve sonrasında her 10 yılda bir tekrarı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri