2-) ENGELLİLERE VASİ TAYİNİ Ana babasının velayeti altında kalamayacak engelli birey ise velayet değil vesayet hükümlerinden yararlanır ve yine kısıtlanması istenen engellinin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinden kendisine vasi atanması talep edilir.
Mahkemenin ilgili sağlık kuruluşuna hitaben yazacağı üst yazı ile birlikte randevu alınarak hastaneye gidilmeli ve zihinsel engelli kişiye vasi atanması için Sağlık Kurulu Raporu alınmalıdır. İlgili hastane bu raporu mahkemeye gönderdikten sonra yasal şartlar oluşmuş ise mahkeme vasi atanmasına karar verecektir.
Vasi olmak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunur. Mahkeme sonucunda ise kişiye vasi tayini belgesi verilir.
Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi atanması yapılacaktır, noterden vasi tayini etme olmamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.
Vasi olarak tayinini istediğimiz müvekkil A….. B…., vesayet altına alınması istenilen C….. D….'nin kızı olup nüfus kayıt örnekleri işbu dilekçe ekinde dosyaya sunulmaktadır ve Mahkemenizce UYAP üzerinden de temin edilmesi talep edilmektedir.
.Kimliğin ibraz edilmesi, .e-Devlet Kapısı şifre taahhütnamesinin vasi tarafından, vasi olarak imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri gözönünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.
Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer. Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.
Öte yandan Bakanlık, vatandaşların sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnamelerini görüntüleyebilmeleri için 22 Şubat 2018'de e-Devlet üzerinden "vasiyetname sorgulamayı" da hizmete sundu. 2020'de "Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama" ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 sorgulama yapıldı.
Engelli Bireye Vasi Atanması Talebi Bakımından
Engelli birey kısıtlanarak vesayet altına alınır ve mahkemece vasi atanan kişi engelli birey adına yapacağı tüm iş ve işlemler bakımından mahkemeden izin ve yetki almak zorundadır. Vesayet kararının 2 yılda bir mahkeme tarafından yenilenmesi gerekmektedir.
Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
Vasi tayini talebi yapan kişinin, Hukuk Mahkemeleri Kanunu uyarınca dava dilekçesi düzenlemesi gerekir. Kısıtlama kararının neden olduğu, neden vasi atanması gerektiği gibi sebepler, kanıtlarıyla birlikte sunulmalıdır. Kısıtlama kararı talebinin yapılabilmesi için, Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Basit yargılama usulüne tabi olduğundan adli tatil boyunca süreler işleyecektir. Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi ataması yapılacaktır; noterden vasi tayin edilmesi mümkün değildir.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Mahkeme kararı ile vasi tayin edilmiş kişiler vasisi oldukları kişi adına şifre alabilmektedir. Bunun için; vasi tayin edildiklerine ilişkin mahkeme kararının aslı ve şifre tesliminde geçerli kimlik belgelerinden birinin ibrazı gerekmektedir.
Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir. Bu süre içerisinde dava ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına alınmış olması zorunludur. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasi tayin edilen kişi, vasilik belgesi almaya hak kazanır.
Türk Medeni Kanunu'nun 404. maddesi kapsamında velayet altında bulunmayan küçükler ile 405, 406 ve 407. maddeleri kapsamında kısıtlama hâli olan erginler adına vasi atanması mümkün bulunmaktadır. Kanunun 408. maddesinde ise kişinin kendi isteğiyle vesayet altına alınması hususu düzenlenmiştir.
Yasa gereği vesayet altına alınan herkese bir vasi tayini yapılır. Vasi, vesayet altındaki küçüğün ya da kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri