Epilepsi gebe kalmanızı zorlaştırır mı Çünkü geçirilen nöbetler, beyninizden yumurtalıklara giden yumurtlama sinyalini bozabilir. Bu da adet düzeninizi ve gebe kalmanızı etkiler. İlaç tedavisi buna yardımcı olabilir.
Çünkü bu hastalığın tedavisinde kullanılan valproat, difenilhidantoin ve karbamazepin gibi antiepileptik ilaçların hormonal işlevler üzerindeki farmakolojik etkileri ortaya konmuş bir gerçektir (5). Antiepileptik ilaçlar, hormonların metabolizma- ları ve fonksiyonlarını değiştirerek kan düzeylerini etkileyebilirler.
Çocukluk çağındaki nöbet ve epilepsi vakalarında vit B12 eksikliği akılda tutulmalıdır.
Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir: * Vücutta kızarma * Kaşıntı * Karın ağrısı * Bulantı * Kusma * Baş dönmesi Normalde görülmeyen bu şikayetler ilaç kullanımından sonra başlıyorsa ilacın yan etkisi olabileceği düşünülerek doktorla görüşülmelidir. Epilepsi uzun süre tedavi gerektiren bir hastalıktır.
Epileptik hastalarda cinsel işlev bozukluğu geliştiği artık sık olarak bilinmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Epilepsi vakalarının büyük bir bölümünde kesin neden belirlenemezken, nedeni saptanabilen epileptiklerde ise sinirleri uyaran durumlar, doğumsal anomaliler, doğum travmaları, kafa travması, beyin damar hastalıkları, tümörler, beyin iltihapları ve aşırı alkol tüketme gibi nedenler söz konusudur.
Nöbetler çoğu hastada tedavi ile kontrol altına alınır. Epilepsiye Karşı Uluslararası Birlik (ILAE), epileptik bir kişi en az 10 yıldır nöbet geçirmiyor ve en az beş yıldır ilaç da kullanmıyorsa; iyileşmiş kabul eder.
Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan hastalık listesinde tanımlanan epilepsi hastalıklarında, çalışma gücünün yüzde 60'ının kaybedilmiş olduğu kabul ediliyor.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepsi hastaları, büyük ölçüde erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Fokal veya jeneralize tonik-klonik nöbetler, en yaygın ölüm nedenidir. Bununla birlikte, diğer nöbet türleri, anti-nöbet tedavileri ve komorbid bozukluklar mortaliteyi artırabilir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
İlaçlar etkin oldukları en az düzeye indirilir, mümkünse kullanılan ilaç sayısı azaltılır, tedavi sürdürülürken gebe kalınır. Gebelik süresince hastayı nörolog ile birlikte kadın-doğum uzmanı yakın bir şekilde izler. İlaç kullanan epileptik annelerin normal çocuk doğurma oranı yaklaşık %90-95 dir.
Epilepsi hastalığı doğum kontrol hapları için sorun teşkil etmez. Fakat epilepsi hastalıkları için kullanılan ilaçlar, doğum kontrol haplarının koruma etkisini azaltabilir. Bu nedenle de gebelikten korunmak için uygun bir yöntem değildir.
kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur.
Epilepsi hastalığı eğer hastanın ayırt etme gücünü etkilememekte ise sürücü ehliyeti alamama dışında herhangi bir hak sınırlaması bulunmamaktadır. Hastalık ve kullanılan ilaçlar kişinin ayırt etme gücünü etkileyerek onu korunması gereken hale sokuyorsa, vesayet altına alınması gerekir.
Ülkemizdeki bu yeni yönetmelikle epilepsi hastaları 1.grup sürücü ehliyeti alabilir, motorsiklet (A), araba (B) ve traktör (F) kullanabilirler ama ambulans şoförü olamazlar, ticari ve resmi araç kullanamazlar.
Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur.
Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80'i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100'ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir.
Yaş ilerledikçe ya nöbetlerin sıklığı azalır ya da nöbetler kaybolur. kümeleşme göstermez ve sekonder jenerali- ze tonik-klonik nöbetlere dönüşmez.
Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir. Epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkileşime girerek etkileri düşmektedir.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Epilepsi hastalarının aç ve uykusuz kalmasının nöbetlerini tetikleyebileceğini belirten Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Epilepsi nöbetlerini uykusuzluk, açlık, öncelikle nezle grip ilaçları ve benzer ilaçlar, patlayıcı ışıklar tetikleyebilir. Ayrıca ilaçları düzensiz kullanmak da epilepsi nöbetlerini tekrar canlandırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri