Gasefe, Erzincan ilinin yöresel tatlısıdır. Kuru kayısı kullanılarak hazırlanmakta olan tatlı üzerine kırılmış ceviz dökülerek servis edilir. Hazırlanması kolay olan gasefe tatlısı yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır.
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Mutlaka Erzincan'ın restoranlarında yemeniz gereken Erzincan dönerinin, hazır kırmızı etten bahsetmişken harikulade lezzette etli yaprak sarmasının tadına doyum olmaz. Ağızları tatlandırmak için ise Erzincan lokumu ve sarığı burma tariflerini sona sakladık.
Coğrafi İşaretli Tescillenmiş Ürünlerimiz; Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü, Refahiye Balı,Kesme Kadayıfı,Kemaliye Dutu / Eğin Dutu,Kemah Doğal Kaynak Tuzu olup, ayrıca Sakı Elması,Karakabak Dolması,Kemah Köftesi,Mumbar Dolması, Erzincan Kuru Fasülyesi ve Erzincan ...
İlgili 44 soru bulundu
Elazığ mutfağının en meşhur tatlısı olan dolanger; fırında kızartılarak ve üzerine şerbet dökülerek hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Önce un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvıyağ ile bir hamur hazırlanır.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
14- Dut Tatlısı
Tunceli'de bolca yetişen lezzetli bir meyve olan kara dut ile birden fazla tatlı hazırlanıyor. Dalından taze toplanmış bu tatlı meyvelerden hazırlanan dut tatlısı içerisinde irmik, süt, çilek gibi pek çok malzeme yer alan leziz bir tatlı seçeneği.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Erzincan Cevizi uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir. Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir. Erzincan denince akla ilk gelen yiyecek Erzincan sofralarının vazgeçilmezi ketedir.
Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür. Aslinda Zaza ve Kürt nufusu içinde saydıklarımızın büyük kısmı kendini Türkmen olarak saymaktadır.
Tulum Peyniri Hangi İlimizde Meşhurdur? Tulum peyniri, Erzincan bölgesinde sıklıkla üretilen yöresel peynir çeşitlerinden biridir. Şavak peyniri olarak da anılan Erzincan tulum peyniri; parlak görünümlü. Tam yağlı ve sunduğu katı kıvamı ile ülkemizde sıkça tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.
Erzincan'ı anlatan buzdolabı magnetleri hediyelik eşya olarak sıklıkla tercih ediliyor. El bakırcılığı ürünleri: Erzincan'da el bakırcılığı oldukça meşhurdur.
Kaç Günde Gezilir; Erzincan tatil planınız için 1-2 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karadeniz' yakın olması sebebiyle Elazığ ve Malatya şehirleri hariç Doğa Anadolu Bölgesi'ndeki illere kıyasla ılık bir iklimin hakim olduğunu söylemek mümkün.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Erzincan'ın nüfusu 222 bin 918 kişi. Türkiye genelinde ise 620 bin 609 Erzincanlı yaşıyor. Ülke genelinde yaşayan Erzincanlı nüfusunu il nüfusuna bölündüğünde 3 Erzincan çıkıyor.
Tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, havuç ve lahana gelmektedir. Erzincan'da üretilen meyveler ise kayısı, badem, dut, elma, zerdali, ceviz, üzüm şeklindedir.
Erzincanın insanı dışarıdan gelen insanlara iyidirler (en azından iyi görünmeye çalışırlar), fakat kendi içlerinde birbirlerini yerler resmen. En iyi özelliği sıcakkanlı olmalarıdır Erzincanlıların, rahatça konuşabilirsin, gerilmene gerek yok tam aksine memnun olurlar.
Yörede üçeteğe üç peşli entari de denir. Üçetekle birlikte geniş bir şalvar, uzun keten ve bürümcük gömlekler giyilir. Belde şal kuşak, gümüş kemer kadın giyimini tamamlar. Başa peştamal, yazma sarılır, yerli tezgahlarda, ince yünden dokunan ihram (Yörede ehram denilmektedir.)
Şehir dini yapılar yönünden de zengindir. Gülabibey Camii, Abrenk Kilisesi ve Hıdır Abdal Türbesi Erzincan'da görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Erzincan'ın tarihini merak edenlerin Erzincan Müzesi'ni mutlaka gezmelerini tavsiye ederiz. Erzincan'da sizleri eşsiz doğal güzelliklerin beklediğini de unutmayın.
İlimiz Doğuda Erzurum, Batıda Sivas, Güneyde Tunceli, Güneydoğuda Bingöl, Güneybatıda Elazığ, Malatya, Kuzeyde Gümüşhane, Bayburt ve Kuzeybatıda Giresun illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 11.903 km2 olup il merkezinin denizden yüksekliği 1.185 metredir.
Kadayıf dolması, Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evlerde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine taşınmıştır.
Tunceli'nin yüksek dağlarındaki otlaklarda yetişen değişik otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılan Türkiye'de meşhur dağ kokulu “Şavak Peyniri” Türkiye'nin her tarafından alıcı bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri