Kadayıf dolması, Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evlerde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine taşınmıştır. Erzurum'a gidildiğinde, içinde lor peyniri ve krema, üzerinde tereyağı ile birlikte servis edilen lor dolması da mutlaka denenmelidir.
Erzurum helvası bir çeşit un helvası olmakla birlikte diğer helva tariflerinden farklı olarak "susuz" pişiriliyor.
Cağ kebabı, Erzurum'un en bilinen yemeği. Keçi ya da kuzu eti önce özel bir karışımla hazırlanıp, bir gün boyunca dinlendiriliyor. Arından dönerin aksine yatay bir şekilde pişiriliyor. Cağ kebabını Erzurum dışında da birçok şehirde yiyebilirsiniz; ancak taş yerinde ağırdır.
İlgili 41 soru bulundu
Adana'nın Meşhur Tatlıları
Aslında bir nevi muhallebidir. Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Dadaş , Erzurum yöresinde yerleşik veya menşe-i olarak bu yörenin insanını ya da özellikle bu yöreye ait bir folklör oyunu olan Erzurum barlarını oynayan oyunculardan her birini ifade eder. Bu sebeple dadaş ifadesi üzerinde fikir beyan edenler, bunu Erzurum ve bar sözcükleriyle ilişkilendirirler.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Kuru kayısılar suda 15 dakika bekletilir ve yıkanır. Tencereye alınır üzerine şeker ilave edilir. Şekerler eriyip kayısılar iyice yumuşak olana kadar pişirilir tereyağı ilave edilip erimesi sağlanır. 2-3 dakika daha pişirilir ve altı kapatılıp soğuyunca borcamda yada tabakta servis yapılır.
Yenen Erzincan yemeklerinin üzerine iyi gider: sarığı burma tatlısı!
1879 yılında Dersim müstakil bir vilayet olmuş ve Erzurum'dan ayrılmıştır.
Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliği göstermektedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı, dağları ile çevrili olan bir ilimizdir. İlimizdeki yer alan diğer dağlar ise, Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağlarıdır. Erzurum, Türkiye' nin en yüksek rakıma sahip olan (1900 m.) illerinden biridir.
Erzurum barı, Türkiye'de Erzurum ili ve yöresinde el ele tutuşarak oynanan bir halk oyunudur. Erzurum denince akla dadaş, dadaş denince de akla bar gelir.. Bar, Erzurum ve yöresinde oynanan folklorik özellikteki halk oyunlarının genel adıdır.
Erzurum kahvaltısında peynir, reçel ve pestil yenir. Doğası ve coğrafi koşulları itibariyle en sağlıklı büyükbaşların yetiştiği bu yörede ayrıca kavurmalı yumurta da kesinlikle yenmesi gereken kahvaltılıklar arasındadır. Kimi yerde bunlar serpmeye dahil kimi yerde ise ekstra ücret ile veriliyor.
Şerbetli Tatlılar Arasında En Meşhuru:Dilber Dudağı
Konya'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve şerbetli tatlıların şahı olarak gösterilen Dilber Dudağı, mutlaka denemeniz gereken geleneksel tatlardan biridir. Minik sandviç şeklindeki hamur parçalarının arasına ceviz konularak yapılmaktadır.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri