Eski Türkçede ölüm için kullanılan “kergek bolmak (Osman Nedim Tuna 1957)” şeklinin de “uçmak”la ilgili olduğu hatırlanırsa bu husus daha iyi anlaşılır. Ayrıca “ölmek” kelimesinin de asıl anlamının “yükselmek, havalanmak” olduğu ileri sürülmesi (Ahmet Bican Ercilasun 2006) bizi desteklemektedir.
Eski Türkçe ölüm “ölme hali ve eylemi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe öl- fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için öl- maddesine bakınız. ölümcül: Maraz-ı mevt. (...)
hatme-i enfas / hatme-i enfâs. Nefesleri tükenmek. Ölmek.
“vefât” Farsçada da Arapça bir alıntı olarak kullanılmıştır: wafat “death (ölüm), decease (ölüm, vefat) , demise (ölüm, terk, ferağ)”, wafat yaften2 “to die (ölmek)” (Steingass, 1975, 1475; İz-Hony, 1994,130, 131, 136 ).
Etimolojik açıdan bakıldığında, Eski Yunanca bir terim olan «psykhe (ruh)» nin, «psykho- (soluk almak, üflemek; serinletmek, dondurmak; kurutmak)» fiilinden türediği ve ilk anlamının «so- Iuk-hava) olduğu görülür.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye Türkçesi karaŋġulık “karanlık (isim)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karaŋġu “karanlık (sıfat)” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kara maddesine bakınız. Türkiye Türkçesi 18. yy'a dek sıfat ve ad olarak olarak karaŋu kullanılmıştır.
Kelime anlamı ruhun zuhuru, ruhun ferahlığı, ruhun akışı olarak tanımlansa da “ruh-u” revanım” sözüyle akan/yürüyen ruhum anlamına gelir ki sevgiliye mükemmel bir itiraftır. Anadolu şiirlerinde çokça rastlanmaktadır. Revan kelimesi ise tek başına giden, yürüyen anlamlarına gelmektedir.
vefat - Nişanyan Sözlük. Arapça wfy kökünden gelen wafā(t) وفاة “ölüm” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça wafā وفا “sözünü tuttu, borcunu ödedi, görevini yerine getirdi, (mecazi) öldü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Arapça'da mevt, vefât, helâk gibi kelimelerle ifade edilen ölüm hayâtın karşıtı olup sözlükte “hayatın sona ermesi” anlamına gelir. Arapça'da mevt, vefât, helâk gibi kelimelerle ifade edilen ölüm hayâtın karşıtı olup sözlükte "hayatın sona ermesi" anlamına gelir.
Katılık, sağlamlık, merdane tavır.
Övgü, şeref, böbürlenme.
Dönüş, varış yeri, âhiret.
cenani / cenanî Kalbe âit ve müteallik olan. Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
Bengü/Bengi/Mengü/Mengi sözcüklerinin tamamı Türkçede sonsuz (veya sonsuzluk) demektir.
ihtiyar / ihtiyâr / اختيار
Yaşlanmış kimse. Yaşlı.
Sonuç: Eski Türkçede kişi “insan” ve kisi “hanım, zevce, eş” diye iki ayrı kelime var.
Ölüm genellikle tüm organizmalara uygulanır; hücreler veya dokular gibi bir organizmanın bireysel bileşenlerinde görülen benzer süreç nekrozdur.
Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat'te ise, “ölüm” kelimesi yerine, Arapça karşılığı olan “mevt” kelimesi yer almaktadır. Bu kelimenin karşılığı olarak da şu anlamları görmekteyiz: “Mevt: ölüm; tasavvufta benliği öldürme. Mevt-i ahmer: Meşakkatli, kanlı ölüm; tasavvufta nefse karşı koyma.
Bu deyim Arapça baˁs̠ بعث “kalkma, dirilme” ve Arapça baˁad بعد “sonra” ve Arapça al-mawt الموت “ölüm” sözcüklerinin bileşiğidir.
mevt - Nişanyan Sözlük. Arapça mwt kökünden gelen mawt مَوت “ölüm” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça zyr kökünden gelen mazār مزار "ziyaret edilen yer, ziyaretgâh" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ziyārat زيارة "ziyaret etme" sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.
Vefat etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ölmek.
Eşk, Arapçadan Osmanlıcaya geçmiş olan bir kelimedir. Eşk, söyleminden de anlaşılacağı üzere aşk kelimesi ile aynı anlama gelir. Buradaki aşk, çok derin, şiddetli ve yakıcı bir aşkı ifade etmek için kullanılır.
Canıma can veya yaşamımı anlamlandıran kişi demek. Farsça kökenli "Can" (hayat, ruh) ve Arapça kökenli "Mana" (anlam, öz) birleşimiyle oluşan sözcük "ruhumun özü, hayatımın anlamı" diye kullanılıyor.
Ağırbaşlı olmayan, ciddi olmayan, hoppa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri