Hacer-ü'l Esved (Arapça: الحجر الأسود), Kâbe'nin duvarında yer alan ve Müslümanlarca kutsal sayılan siyah ve parlak taş. Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler.
Arapça swd kökünden gelen aswad أسْوَد “kara, siyah” sözcüğünden alıntıdır.
(ﺍﺳﻮﺩ) sıf. (Ar. seved “siyah olmak”tan esved) Siyah, kara.
Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin inşası sırasında Ebu Kubeys Dağı'ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan Hacer-ül Esved taşından zaman içinde kopan parçalar, Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirildi.
İbrahim aleyhisselam'a Kâbe'yi yapma emri verilince oğlu İsmail (a.s.) ile beraber çeşitli dağlardan taş getirdiler. Bu esnada, Ebu kubeys dağındaki hacer-ül esved taşı da alınarak yerine koydu. Hacer-ül esved asırlardan beri Müslümanların hürmet ve itina gösterdikleri bir taştır.
İlgili 21 soru bulundu
Yunanca, genel kabul edilen görüşe göre Hint-Avrupa dil ailesinde yer alır ve aile içinde kendi başına (ve bazen Antik Makedonca ile birlikte) Helenik diller kolunu oluşturur. Bazı dilbilimciler Yunanca ve Frigceyi Hint-Avrupa dil ailesi içinde varsayımsal Greko-Frig üst grubunda birleştirir.
el-Hacerü'l-esved terkibi Arapça'da “siyah taş” anlamına gelir. Yerden 1,5 m. kadar yükseklikte bulunan, yaklaşık 30 cm. çapında ve yumurta biçimindeki bu taşın siyaha yakın koyu kırmızı renkte olması sebebiyle böyle adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Kaynaklar, Hacerülesved'in Hz.
Arapçada sevb, giyecek anlamına gelir. İki ya da daha fazla giysiden oluşan takımlara ve elbiselere ise esvap denir.
Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkan veriler doğrultusunda esvap kelimesi, 'Giysi' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Pantolon ya da etek ve ceket gibi daha birçok farklı giyim çeşidi için ortak biçimde giysi anlamı üzerinden değerlendirilir.
Açıklama: Eskişehir'de geleneksel kadın giyimi “Ağır Esvap” olarak adlandırılır. Birbirini andıran giyim türleri içerisinde en çok seçileni ve en değerlisi ise “Sarka-Pesent”tir.
sıf. Kasları gelişmiş, kuvvetli ve sıkı adalelere sâhip: Fakat onun çelikten daha sert adaleli bacaklarına bir şey olmadı (Ömer Seyfeddin).
Abdullah b. Abbas'tan nakledilen (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 251) ve genel kabul gören rivayete göre Mültezem, Hacerülesved rüknü ile Kâbe kapısı arasında bulunan mekânın adıdır.
"İslam tarihinde Hacer-ül Esved taşının önemi inkar edilemez. Hacer-ül Esved taşı hürmet görür ve mümkün olduğunca da Kabe'deki ziyaretlerde öpülmeye çalışılır. Hacer-ül Esved'in Resulullah Efendimiz tarafından öpülüp, saygı gösterildiği Hz. Ömer tarafından İslam tarihçesine intikal ettirilmiştir.
Tavaf mahalli tenha olur ve Hacer-i Esved'e yaklaşmak mümkünse öpülür; öpme imkânı bulunamaması hâlinde bu sünnet uzaktan eller kaldırılıp, “Bismillahi Allahu ekber” denilerek selâmlamakla yerine getirilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/493).
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Türkçeye anlam ve yapı itibariyle en çok benzeyen dillerden biri Moğolca dilidir. Tıpkı Türkçe gibi Altay dil ailesine mensup olan bu dil de anlam özellikleri ve okunuş ifadeleri bakımından benzer nitelikler taşımaktadır.
İbrahim Kabe'yi inşa ederken, bir melek ona yapının doğu köşesine yerleştirdiği Kara Taş'ı getirdi. Bir diğeri İbrahim'in Makamı olarak kabul edilen taştır. Kara Taş ve Makamı İbrahim'in, İbrahim tarafından yapılan yapının orijinal kalıntısı olduğuna inanılıyor.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiği ifade edilen ve ana parçası Kâbe'de yer alan "Hacerülesved" taşının 4 parçası, yaklaşık 5 asırdır İstanbul'daki Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nde muhafaza ediliyor. Bir diğer parça ise Kanuni Türbesinde.
Hacerü'l Esved taşı, 30 santimetre civarında bir çapa sahip olan oval bir taştır. Rengi çok koyu bordodur. Siyaha yakın bir tonda olması nedeniyle "siyah taş" anlamına gelen hacerü'l esved adıyla anılır. Kabe'nin duvarında, yerden 1,5 metre kadar yükseklikte bulunur.
Kâbe kapısı üzerinde: „Allah celle celaluhu, Muhammed“ ve; Hicr Suresi, ayet 46 „Onlara: "Selametle güven içinde oraya girin" denir.
Ulu'l Azm peygamberlerinden biri olan Hz. İbrahim tarafından yapılan Kabe'nin, tam olarak ne zaman yapıldığı ise bilinmemektedir. Kabe'nin etrafını saran Mescid-i Haram ise 639 yılında Hz. Ömer tarafından yaptırılmıştır.
Hacer-ü'l Esved İslâm öncesi Arabistan'da kutsal sayılan bir taştır. Prof. Hikmet Tanyu bütün dinlerde kutsal bir kara taşın bulunduğunu ifade etmiştir. Bu taşın İslâm öncesi dönemde Petra ve Kudayd bölgesinde önemli bir tanrıça olan El-Lât'ı temsil ettiği bilinmektedir.
(Eski Türk. ūç'tan yön ekiyle ūç+ra > ucra > ücra) [Halk ağzında hücra şeklinde de kullanılır] Çok kenarda ve uçta bulunan, uzakta, ıssız ve tenhâ: En ücra, en tenhâ yerleri kollarlar (Ahmed Midhat Efendi).
Adele (ayrıca Adèle veya Adelle diye telaffuz edilebilir) İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyancada kullanılan kadınlara verilen bir ad. Asil, nazik, hassas anlamı taşımaktadır. Türkçeye Adil olarak geçen Arapça erkek ismi Adel ile karıştırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri