Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir. Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız. Tane karabiber, haşlama ette de başroldedir.
Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer. Et haşlama esnasında kullanılan baharatlar da önemlidir. Defne yaprağı etin kokusunu alırken; kekik de ferah ve iştah açan bir lezzet verir. Haşlama etten yahni hazırlamak için haşlanmış etlere bir süre sonra havuç ve patates eklenir.
Karabiber: Dana etini en basit şekilde daha da lezzetlendirecek yegâne baharat karabiberdir. Tane ya da toz formda kullanabileceğiniz karabiber, etin yumuşak bir lezzete ulaşmasını sağlar. Toz – Pul biber: Taze biber dana etine çok yakışır ama toz ya da pul biberin ete kattığı hafif acılık ve kırmızılık başkadır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Sadece et değil, tüm besinlerin vazgeçilmez baharatları dendiğinde akla ilk gelen tuz ve sonrasında karabiberdir. Bu nedenle et yemeklerine de en basitinden tuz ve karabiber yakışır. Makul miktarda tuz ve karabiber, etinizi tatlandırmak için en iyi seçimdir.
Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir. Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Unutmayın, et yavaş piştiği zaman suyunu salar; suyunu kaybeden et lezzetini de kaybeder. Bu sebeple etin hızlı ve yüksek ateşte pişmesi ete lezzet katacaktır. Eti pişirirken önce bir yüzünü, sonra diğer yüzünü pişirmelisiniz.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Etlere eklenecek olan tuz ve baharatlar, pişme işlemi tamamlanınca koyulmalıdır.
Diğer sebzeleri doğrayıp iri iri parçalara bölerek tencereye koyuyoruz. Haşlanan tavukları tencereden alıp tavuk suyunu süzerek sebzelerimizin üzerine döküyoruz. Az görünürse biraz daha su ekliyoruz. Zeytinyağı, tane karabiber, karanfil ve defne yaprağını koyuyoruz.
Terbiyesi 1 cam kaseye yoğurt, limon, un ve yumurta sarısını koyup çırpın. Pişen etin suyundan terbiyeye azar azar ilave ederek ılıklaştırın ve kıvamını açın. Pişmiş yemeğin içine terbiyeyi ilave ederek karıştırın. 5 dakika daha orta ateşte pişirerek ocaktan alın, sıcak servis yapın.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Dana antrikot:
Dananın sırt kısmında bulunan 3. ve 10. kaburga arasından üretilen, içerdiği %10 civarında yağ tabakasıyla mermerimsi görüntüsü olan çok lezzetli bir ettir. Antrikot etimiz mutlaka dinlendirilmiş olmalıdır. Pişirmeden önce de taze kekik, taze biberiye, safran ve hardalla et iyice sıvazlanmalıdır.
Bununla birlikte tereyağında kavrulan etin lezzeti de bir başka olur. Tereyağı kullanacaksanız yağı ya önceden kızdırıp eti sonra ekleyin ya da önce eti koyup suyunu salmasını bekleyin Suyunu tekrar çektiğinde tereyağını ekleyin. Et sulu iken yağ eklemeyin.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
Nedir? Sarımsak, kimyon, tarçın, frenk kimyonu, karabiber, tütsülenmiş toz biber, tütsülenmiş acı toz biber, kişniş, özel pul biber ve isot karışımından oluşan et baharatı tavuk ve et marine etmek için özel olarak harmanlanmıştır.
Kızartma: Eti yağ ile birlikte tavada pişirme işleminde et yine yüksek ısı ile pişirilir. Ancak etin ısıya maruz kaldığı süre daha kısadır. Bu sayede et suyunu ve tadını kaybetmez. Sürekli karıştırılarak ya da ters yüz edilerek pişirilen et birçok yöntemden daha sağlıklı pişer.
Tuzsuz Pişirin
Et yemeklerine eklenen tuz, etin sertleşmesine neden olur. Dolayısıyla daha iyi bir sonuç için tuzu et piştikten sonra eklemeye dikkat etmek gerekir.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir. Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür. Böylelikle haşlama etinizi ayrı suyunu ayrı tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri