Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
Rot başı değişimi sonrası rot balans ayarı yapılabilmesi için aracın tamirhaneye götürülmesi gerekir. Mobil tamir hizmetlerinde ne yazık ki bu işlem yapılamamaktadır.
Tabla(salıncak) değişiminden sonra rot ayarı muhakkak yapılmalı.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
4x4, önden çekişli veya arkadan çekişli olmalarına bakılmaksızın, günümüzde çoğu otomobil ve birçok SUV dört lastiğe rot ayarı yapılabilir. Tüm araçlarda dört lastik rot ayarı düzgün olmalıdır çünkü arka taraf da ön taraf kadar ayar bozukluğu olabilir ve eşit olmayan lastik aşınmasına neden olabilir.
Çoğu zaman, lastikler takıldığında, lastikte veya tekerlekte hafif bir dengesizlik varsa ve bu etkiler esasında dinamik dengesizliği arttırmak için birleştirilebilir. Bu nedenle, lastikler değiştirildiğinde veya yeniden takıldığında dinamik dengeleme işlemi sistematik olarak yapılmalıdır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra rot ayarının doğru olmaması lastik ve direksiyon sistemlerine de büyük ölçüde zarar verir.
Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Düzenli yapılacak balans ayarı fren mesafesini korur, direksiyonda hakimiyet sağlar ve daha da önemlisi lastikleri fazladan bir aşınmaya maruz bırakmaz.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Bozuk Rot Ayarı
Tekerleklerin rot ayarı bozulduysa ya da doğru şekilde yapılmadıysa yine direksiyon titremesi görülür.
Aracın 10 ile 15 bin kilometre yapmasının ardından rot balans kontrol edilerek yeniden ayarlanmalıdır. Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler. Ancak aracın kullanım sıklığı bu süreçte oldukça önemlidir.
Yukarıdakine benzer şekilde lastik ayarı doğru değilse rot ayarı ve balans ayarı yapılmalıdır. Aksi halde hem sürüş güvenliği azalır hem de yakıt tüketimi artar.
Rot Ayarı Nasıl Yapılır? EUROMASTER teknisyenleri, servise gelen tüm araçların rot ayarını kontrol ederler ve gerekli görürlerse aracınıza rot ayarı yapılmasını önerirler.
Rot ayarınızın bozuk olduğunda aracınız sağa veya sola çeker. Bu süreçte aracınızı bir çizgide tutmak için direksiyona sürekli müdahalelerde bulunmanız gerekecektir. İşte bu durumda hızınız azda olsa düşecek ve siz tekrar o hıza çıkmak için gaza tekrar daha fazla basmanız gerekebilecektir.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Genellikle çok hafif bir direksiyon tepkisini dahi tekerlekler algılar. Bu da aracı kontrol etmeyi sağlayan ana prensiplerden biridir. Bazen kullanım süresi ve kullanım biçimi ile ilgili olarak rot ayarı bozulur. Burada yapılması gereken şey, en yakın oto bakım uzmanına başvurup rot ayarını yaptırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri