Et ürünleri insan vücudunun en zor sindirdiği yiyeceklerden biri. Bunun sebebi etin içerdiği proteinin kolay kolay parçalara ayrılamaması. Et gibi yağlı yiyecekleri çok fazla miktarda tüketmek midenizin daha yavaş boşalmasına sebep olurken bu şişkinliklere ve rahatsızlıklara sebep olabilir.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kırmızı et tükettikten sonra yaşanan hazımsızlık, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler akla ilk önce gıda zehirlenmesini getiriyor. Ancak bu belirtiler alerjik reaksiyon da olabilir. Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi kırmızı et alerjisine karşı uyarıyor.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Et alerjisi, et yedikten sonra baş dönmesi, mide bulantısı, burun tıkanıklığı ve bunlara benzer sorunlar yaratan bir alerjidir. Eskiden daha az görülen bu alerji, günümüzde ise daha sık şekilde görülmeye başlanmıştır. Et yiyen kişinin çok geçmeden başı dönmeye ve midesi bunamaya başlar.
İlgili 45 soru bulundu
Sindirim sisteminiz kırmızı etin içinde bulunan Neu5Gc ismindeki doğal şekerden etkilenmiş olabilir, zira bu şekeri sindirmek oldukça zordur. Vücut bu şekeri sindiremediğinde ona yabancı madde olarak tepki gösterir ve bu da bağışıklık sisteminizin zayıflamasına dahi sebep olabilir.
Et yenmesinden sonra ciltte kızarıklık, kaşıntı, karın ağrısı, kusma, ishal, burun tıkanması, nezle, hapşırma, astım belirtileri ve alerjik şok gibi belirtilerin görülmesine et alerjisi denilir. Et alerjisi her yaşta görülebilir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Peki kırmızı et alerjisi nedir, belirtileri nelerdir? Et tüketiminden sonra etin alerjenlerine vücutta kaşıntı, kurdeşen, dudakta şişme, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler yanında bazen tansiyonda düşme ve bayılma gibi ölümcül reaksiyonlar görülmesine et alerjisi denilir.
MARİNE EDİLMİŞ ET DAHA KOLAY SİNDİRİLİR
Eti bir gece boyunca sirke gibi bir asitte bekletmek hem yemeğinize lezzet katar hem de asit oranını arttırır. Tabi ki bu da sindirime yardımcı olur.
Bu nedenle günlük beslenmede vücudun ihtiyacını karşılayacak miktarda kırmızı et tüketmek çok önemli. Ancak kırmızı et, sindirimi oldukça zor bir besin. Aşırı tüketimi, sindirimi güçleştireceği için özellikle mideyle ilgili problemi olanların et tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerekiyor.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
Mide tembelliği ya da tıptaki ismi ile gastroparezi, midenizin normal bir şekilde gıda maddesini boşaltamayacağı bir durumdur. Hasarlı bir vagus siniri, mide ve bağırsaktaki kasların işleyişini engelleyerek, yiyeceklerin sindirim sistemine doğru ilerlemesini önler.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.
Kasaplık hayvanların but gibi kaslı bölgelerinden çıkan parça etler, sert et sınıfına giriyor. Bu nedenle bu tarz etler, genellikle marine edilerek ya da kuşbaşı doğranarak reçetelere dahil ediliyor. Gerdan ve karın bölgesinde bulunan etler ise orta sertlikte.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Et içerisindeki protein veya karbonhidrat yapısındaki maddelere karşı bağışıklık sistemimizin aşırı tepki vermesi sonucu alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Et alerjisi sadece çocuklarda değil her yaş grubunda görülebilmektedir.
Et alerjisinin; et tüketimi sonrasında kaşıntı, deride kızarıklık, karın ağrısı, ishal ve hipotansiyon şok gibi reaksiyonlarla ortaya çıktığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, et alerjisinin hayatı tehdit edici bir sorun olduğuna vurgu yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri