Yani pek çok gıda ürünü üzerinde hali hazırda böcek yumurtası taşıyor. Bu yumurta uygun ortam bulduğunda (nem ve sıcaklık!) içindeki kurtçuk dünyaya geliyor ve sen bunu gıdanın kurtlanması olarak gözlemliyorsun.
Gıdalarda yer alan bakteriler, zamanla yumurta bırakabilir. Oluşan yumurtalar zamanla gıdaların tüketilmemesi nedeniyle, kurtlara dönüşebiliyor. Kurtların oluşmasını engellemek için, uygun olan koşullarda saklanması gerekiyor.
Çamaşır suyuyla suyu bir kâsede karıştır ve büyük kurtçuk sürülerinin üzerine dök. Plastik ya da metal bir kâsede 1 su bardağı (240 ml) çamaşır suyuyla 1 su bardağı (240 ml) suyu karıştır. Karışımı yere dökeceksen kurtçukların hepsine gelmesine dikkat ederek bulundukları yerin üzerine nazikçe dök.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırıp her yerinin ıslanmasını sağladıktan sonra fazla suyunu sıkıp temizleme işlemine başlayın.
İlgili 27 soru bulundu
Zamanı geçen ve yemeklerin iyi şekilde saklanmaması sonucunda, kurtlanma görülebiliyor. Yiyeceklerin en iyi şekilde saklanması gerekiyor. Ağzı açık ve dışarıda olan yemekler, kısa süre içinde havayla temasa geçerek bakteri üretecektir. Kurtlanma durumuna önlem almak için yemeklerin iyi saklanması gerekir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Uygun kaplarda muhafaza edilen ve saklama koşullarına özen gösterildiğinde buğday unu 12, çavdar ve yulaf unu gibi çeşitler 6 ay süresince böceklenmeden tazeliğini koruyabilir. Unu kullandıktan sonra geri kalanını uygun bir kaba koyabileceğiniz gibi, kendi ambalajında da saklayabilirsiniz.
Her ne kadar emniyetli bir kapta saklasanız da un uzun süre hava almazsa da böceklenebilir. Bundan dolayı unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlamakta fayda var. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir.
Kurtlar ateş ve dumandan hoşlanmaz bunu bir tehlike olarak görürler.
Yani pek çok gıda ürünü üzerinde hali hazırda böcek yumurtası taşıyor. Bu yumurta uygun ortam bulduğunda (nem ve sıcaklık!) içindeki kurtçuk dünyaya geliyor ve sen bunu gıdanın kurtlanması olarak gözlemliyorsun.
Un kurtları yataklık olarak adlandırılan tahıl unları ve kepeklerinden oluşan karışımda beslenir. Buğday, yulaf, arpa, mısır ve benzeri tahılların unları ve kepekleri kullanılmaktadır. Sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için de patates, havuç, elma, marul gibi sebze ve meyveler verilmektedir.
Parazit hastalıklarının etin çiğ olmasından kaynaklandığını ve yeteri kadar pişmiş ette bir risk olmadığını ifade eden Prof.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Makatta veya vajinal bölgede kaşıntı: Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli hale gelebilir. Uykusuzluk, huzursuzluk ve rahatsızlık hissi. Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı: Bu belirtiler nispeten az görülen belirtiler olsa da, bağırsakta çok kurt varsa kişide karşılaşılabilir.
Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte kolayca bozulabilen unu ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tam Buğday Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir. Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir.
Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Kurtlanmış gıdalar yenmez. Un gibi olanlar elenince, fasulye gibi olanlar da temizlenince, yenmesi caiz olur.
Cam kavanozda olan ve ağzının kesin kapalı olduğuna inandığımız bakliyat kurtlanıyor ise güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Güneş ışığı, nem gibi faktörler bakliyatın kurtlanmasına neden olmaktadır. Bakliyat kurtlanması kış aylarına oranla yaz aylarında daha sık rastlanan bir durumdur.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri