Rezene Otu. Anason kokulu bir ot olan rezene otu, dereotunu anımsatır ve balık için sık sık kullanılır. Aynı zamanda salatalarda, dolmalarda, flambe(alevli) yapılan etlerde de kullanılır.
Biberiye. Izgarada pişen kırmızı etler için, özellikle kuzu eti için mükemmeldir. Otlu ekmek ve salamura yapımında kullanılır. Ayrıca zeytinyağını tatlandırmak için kullanılır.
Deve dikeni, kırtıl, mayıs dikeni, gürcü otu (zimilaç) gibi pek çok dikenli ot pişirilerek suyunun içilmesi kişiye fayda sağlar. Şevketi bostan, helvacık otu, süt otu, at kestanesi, balsam otu, böğürtlen, alıç ve diken otu gibi çeşitler sayılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Öncelikle pırasanın yeşil kısımları ve soğanı küçük küçük doğrayıp zeytinyağında kavurun. Üzerine yine ufak ufak doğradığınız otları atıp kısık ateşte renkleri iyice geçene kadar kavurun. Otlar suyunu bırakacağı için ayrıca su eklemeye gerek yok; fakat çok kuru kalırsa 1 çay bardağı su eklenebilir.
Merze Otu Kars'a özgü yayla ve ovalarda kendiliğinden yetişen doğal bir ot çeşitidir.Yemeklerde kullanılan çok faydalı güçlü bir aromaya sahiptir. Merze otunun bilinen bir diğer ismi ise 'Et Otu'dur. Et ve balık yemeklerinin olmazsa olmazıdır.
Köpek otu, güçlü bir ekspektoran içerir. Bronşit, astım, balgam, göğüsten gelen öksürükler ve soğuk algınlıkları, boğmaca öksürükleri, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tifo ateşi ve hafakanlara iyi gelir.
İdrar söktürücü, böbrek taşı önleyici, mukoza sağlamlaştırıcı ve kan temizleyici özelliğiyle şifalı bitkiler arasında yer edinen ısırgan otu, iltihap giderici olarak da kullanılır. Doğru ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde vücutta bulunan iltihapların giderilmesine yardımcı olur.
Radika, ebegümeci ve kazayağı otlarıyla hazırlanan bu kavurma, hem diyet, hem de vejetaryen menüleri için uygundur. Alternatif olarak başlangıç menülerine uygun ot çorbası ve nefis ot salatası tarifine göz atmayı unutmayın.
Dünyanın her yerinde kumlu, nemli ve sulak bölgelerde yaygın olarak yetişen eğrelti otu çiçeksiz bir bitkidir. Tropikal bölgelerde iklim nedeniyle daha kalın ve ağacımsı bir yapıya kavuşan bitki, ılıman yerlerde otsu bir şekil alır. Tıpta birçok alanda da kullanılan eğrelti otu zehirli bir bitki olarak bilinir.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Kırmızı Ete Yakışan Baharatlar
Gel şefim, kırmızı ete en çok yakışan baharatlara bir bakalım: Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır.
Izgarada pişen kırmızı ete yakışan bir diğer baharat ise, tane karabiber... Şayet eti haşlayacaksanız, mutlaka defne yaprağı kullanmalısınız. Tane karabiber de haşlama etin tadını arttıran en güzel baharatlardan biri. Kümes hayvanlarını tercih ediyorsanız, kimyon ve karabiber sizin için en doğru baharat tercihi olacak.
DEMİR EMİLİMİNİ ARTIRIYOR
Özellikle C vitamininden zengin olan marul, domates, maydanoz, roka, yeşil biber gibi sebzelerle hazırlanan salataya limon ve sirke ilavesi yapılması ette bulunan demirin emilimini arttırır. Özellikle kansızlığı bulunan kişiler etlerini bu şekilde tüketmelidir.
Pung: Türkçe yarpuz olarak bilinen bitki, iç organlardaki iltihabı kurutmaya ve kistlere iyi gelir. Akciğere de yararlı olup nefes darlığı çekenler için nefes açıcı özelliği vardır.
Doğal balgam söktürücü olan Sığır Kuyruğu Otu, boğaz bölgesindeki enfeksiyonlara karşı yüksek etkilere sahiptir. Balgam söktürücü etkileri sayesinde on yıllardır tavsiye edilen bitkiler gurubunda bulunur. İdrar söktürücü etkileri bulunur. Sığır Kuyruğu Otu, idrar bölgesinin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
Kedi otu, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerine özgü, Kuzey Amerika'da da yetişen, özellikle uykusuzluk için ve sakinleştirici olarak kullanılan bir bitkidir. Nepeta cinsine ait bir bitkidir ve tıbbi olarak kullanılan kedi otu, yaprakları ve çiçekleri kurutulduktan sonra çayı olarak da tüketilebilir.
Tarhun, papatyagiller familyasından keskin ama hoş kokulu bir bitki. İnce uzun yaprakları sayesinde birçok yeşillikten kolayca ayırt edilebiliyor. Yeşil altın, dargun ya da ejder otu gibi isimlerle de anılan tarhun bitkisinin ana vatanı ise Sibirya.
Tarhun otu satın almak isteyen kişiler, aktarlardan ve aktar ürünlerinin satıldığı online satış yerleri üzerinden kurutulmuş ya da taze tarhun otu satın alabilirler.
İki ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunlardan en önemlisi büyük ebegümeci (M. sylvestris) türüdür. 20-30 cm. arasında boylanabilen bu türün yaprakları yuvarlağımsı biçimli, kenarları dişli, uzun saplı, tüylü, almaşık dizili, 3-7 parçalı ve palmiye gibi damarlıdır.
Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, ısırgan, hindibağ, şevketi bostan, radika, deniz börülcesi, hardal otu, eşek dikeni, kenger, kuzu kulağı, yaban enginarı, arapsaçı İzmir ve Ege kıyılarının en çok tüketilen otlarından sadece bir kısmı…
Otlar, tıbbi amaçları olan, yiyecekleri veya garnitürleri tatmak ve süslemek için kullanılan tuzlu veya aromatik özelliklere sahip bitkilerdir; makro besinler için tüketilen sebzeler ve diğer bitkiler hariçtir. Mutfak kullanımı tipik olarak baharatları baharatlardan ayırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri