Tarçın – Et baharatları denilince ilk akla gelen isim olmayabilir ama çubuk tarçın et yemeklerinin içine konulduğunda, çok farklı, hafif tatlı ve kendine has bir lezzet elde etmek mümkün olur. Sulu et yemeklerinin içine çubuk tarçın atarak, siz de kendi tariflerini yaratabilirsiniz.
Etler pişmeden suyunu çekerse her defasında 1 kahve fincanı sıcak su ekleyin. Etler pişince tuz, tarçın, 1 çay bardağı kavrulmuş badem, biraz kaymak ilave edin ve karıştırın. Afiyet olsun…
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Bu sosa da en çok yakışan baharatların başında kekik gelir. Özellikle de fırsatınız ya da olanağınız varsa dağların eteklerinden toplayacağınız doğal kekikleri kullanabilirsiniz. Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir.
Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır. Özellikle tazesini marinasyonda kullanmak çok fark yaratır. Taze Biberiye: Yine kırmızı etin marinasyon aşamasında kullanabileceğin bu baharat, etin lezzetiyle çok güzel bir uyum sağlar.
Eğer hiç aceleniz yoksa ve etimi birkaç gün dolapta dinlendireyim diyorsanız, o zaman bir kabın içine etleri tamamen kapatana kadar sıvıyağ koyun ve üzerine taze veya kuru kekik serpiştirin. Gerçekten tadına doyulamayan bir lezzet elde edeceksiniz.
Boza ve salep gibi kış içeceklerini üstünde tarçın olmadan hayal etmek bile zor. Sütlü tatlılara da ayrıca çok yakışan tarçın, sütlaç ve tavuk göğsü gibi tatlıların vazgeçilmezi. Sonbahara ayrıca yakışan bir baharat olan tarçını, yine sonbaharın vazgeçilmezi balkabağı ile kullanabilirsin.
Tarçın çayı kabuk ya da toz tarçın kullanılarak yapılabilir. Çubuk tarçın çayı faydaları tarçın kabuklarının içindeki öz yağlardan da yararlanmayı sağlar. Tarçın toz haline getirildiğinde bu öz yağlar uçmuş olur.
Tarçın ağaçları kabuklarından elde edilen bu baharat ağırlıklı olarak mutfaklarda, tatlı ve tuzlu yemeklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık ürünlerde, çay ve geleneksel yiyeceklerde aromatik bir çeşni ve lezzet verici olarak kullanılır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Marinasyon Hazırlığı
Kuşbaşı ya da fileto etler ne çok kalın ne de ince olmalıdır. Marine sosunda temel amaç eti yumuşatmaktır bu nedenle süt, kefir, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu ya da rendesi gibi sıvı malzemeler gereklidir. Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Karabiber: Dana etini en basit şekilde daha da lezzetlendirecek yegâne baharat karabiberdir. Tane ya da toz formda kullanabileceğiniz karabiber, etin yumuşak bir lezzete ulaşmasını sağlar. Toz – Pul biber: Taze biber dana etine çok yakışır ama toz ya da pul biberin ete kattığı hafif acılık ve kırmızılık başkadır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Özellikle de yahnilerde soğan ve karanfil uyumu müthiş bir lezzet oluşturur. Karabiber, kırmızı biber, karanfil, kişniş, defne yaprağı ve kekik ise, kökte harcı için en önemli baharatlardan. Köri ise genellikle kırmızı et ve tavuk etinin vazgeçilmezleri arasında.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller. Bu sayede hem etin tadı suyunda kalırken hem de et yumuşak bir şekilde pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri