“Etüt mü?” yoksa “Etüd mü?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Etüd şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Etüt şeklinde olmalıdır.
''Etütü'' diye değil ''ETÜDÜ'' diye yazılır.
Herhangi bir konuda yapılan inceleme, araştırma; öğrencilerin bir öğretim görevlisinin gözetimi, denetimi altında ders çalışmalarına ayrılan zaman, mütalaa, müzakere. 2. Ön çalışma. 3. Belli bir konuyu inceleyen, araştıran yapıt.
Bu kelimenin standart mı, standard mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı standart şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Ürün açıklamalarında kullanılan yazılar standart olmalı.”
Sonuç olarak “blok” sözcüğü ünlü eki aldığında, “hukuk”ta olduğu gibi “bloka / bloku” diye yazılmalıdır. “Klik”in yazımı da “blok”a benziyor ama bu sözcük ünlü eki aldığında “kliki” biçiminde değil “kliği” diye yazılıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Ana dil kelimesinin nasıl yazıldığı konusunda kafanız karışık olabilir. Ana dil kelimesi birleşik kelime gibi görünse de aslında ayrı yazılan birleşik kelimelerdendir. Türk Dil Kurumu ana dil kelimesinin doğru yazılışı "ana dil" şeklinde göstermektir.
Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.
Doğru yazım “stokumuz”du.
Uluslar ve arası kelimelerinin bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası sözcüğü bitişik olarak yazılmaktadır. Türk Dil Kurumu kaynaklarında uluslararası kelimesinin doğru yazım şekli bitişik olarak gösterilmektedir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Etüt elemanı, öğrencilerin akademik başarılarını arttırmak için özel dersler vermekle görevlidir. Etüt elemanları, öğrencilerin öğrenme ve anlama becerilerini geliştirmek için özel çalışma programları oluşturur ve uygular.
Etüt, öğretim etkinliklerinin dışında kalan bir zaman içinde, müfredata uygun şekilde, öğrencilerin eksiklerini tamamladığı ve verimli zaman geçirdikleri eğitim desteğidir. İhtiyaç duyulduğunda ya da sürekli olarak planlanabilir. Amaç öğrencinin eksik kaldığı kısımları tamamlayarak sıfır hataya ulaşmasını sağlamaktır.
Etüt kelime anlamı olarak her ilgili olan konuyu pekiştirmek farklı açılardan irdelemek ve daha derinlemesine anlamak amacı ile yapılan çalışmayı ifade etmektedir. Etüt genellikle konuya hakim olan ve bilgili bir öğretmen veya eğitmen eşliğinde ve yol göstericiliği eşliğinde gerçekleştirilir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre tıraş kelimesinin doğru yazılışı "tıraş"dir.
Hareket etütlerinin amacı, bir işi yapmak için gerekli en etkili hareketler karmasını bulmaktır. Hareket etüdü, insan el, kol ve vücudunun iş sırasında nasıl hareket edeceği ve işletmedeki fiziksel ve teknik imkanların en uygun bir biçimde nasıl düzenleneceği konusunda gerekli çalışma metotlarını geliştirmektedir.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
İsteklendirme, özendirme, bir kimseyi kötü bir iş yapması için kışkırtma anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle teşfik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı teşvik şeklinde olmalıdır.
TDK kurallarına göre özel adlara gelen çoğul ekleri yapım eki sayılır ve birleşik yazılır. Bu yüzden "Ahmetler" yazımı doğrudur, "Ahmet'ler" yazımı yanlıştır.
- Biraz beriye geliniz. - Ağaçlardan, karanlığın beri tarafına doğru bir nehir akışı var. - Altı ayı aşkın bir zamandan beri hazırlanıyordu bu yolculuk.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bir Arada Kelimesinin Doğru yazılışı
Bir arada kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bir arada" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise birarada şeklindedir.
a) Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır: bakır rengi, kül rengi, portakal rengi, ten rengi, gece mavisi, limon sarısı, boncuk mavisi, duman rengi, süt kırı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri