Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Eğer mayalama işlemini yaptığımız yer veya mayalarken kullandığımız süt yeterince sıcak değilse, yoğurdumuz üşüyecek ve maalesef tutmayacaktır. Böyle bir şey olduğunda yapmamız gereken, bir tencereye sıcak su doldurup yoğurt tasını içerisine yerleştirmek ve kapağını kapatıp bekletmektir.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ortalama bir ölçü vermek gerekirse 5 lt süte 2 yemek kaşığı yoğurt yeterli olur. Diğer bir önemli konu ise mayalama yapılan kap ; kap seramik ya da güveç olursa daha başarılı bir sonuç elde edilir.) Mayalanan sütün üzeri çok kalın olmamak kaydıyla örtülür. 6 saat mayalanmaya bırakılır.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Aksine, süt bu seviyeden daha soğuk olur ise, Yoğurdun tutmama ihtimali vardır. İstenilen ısıya ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için serçe parmağını sütün içine batırarak 7'ye kadar sayın. Parmağınızın dayanabildiği ısı seviyesi, yoğurdun mayalanmaya hazır olduğu anlamına gelir.
Oda sıcaklığında soğuk fırının içine kapları yerleştiriyoruz. 6 saat sonra yoğurdumuz hazır.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Sebebi ise yoğurdun üzerinde kalın bir kaymak tabakası olması için. Bu işlem sırasında tencerenin altını hafif kısabilirsiniz. 10 dk sonrasında tencerenin altını kısıp sütü kendi halinde 20 dk kaynaşmasını sağlayın (Dikkat edin kaynaması durmayacak şekilde ateşi kısın) buda yoğurdun sert olmasını sağlayacaktır.
Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Neden? Cevap: Yoğurt bakterileri süt ılıkken faaliyet gösterir. Bu yüzden kaynar sütte mayalanma olmaz.
Evde yoğurt yaparken kullanılan maya miktarı önemlidir. Fazla kullanılan maya, yoğurdun kıvamını arttırmaktan ziyade tadının daha ekşi olmasına neden olabilir. Bu nedenle uygun oranda maya koymak ve sütün içerisine doğru şekilde eklemek gerekir.
Sütü kavanozlara paylaştırın. İlk mayalanma sürecinde kavanozların ağzını kapatmayın. Yaz ayı ise tüm kavanozları fırına koyun, fırın kapağını kapatın ve 4 saat bekletin.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Aslına bakılırsa ideal oda sıcaklığı yakalandığı vakit, yaz ya da kış fark etmeden ortak şekilde belli bir sürede yoğurt mayalanır. Bu bağlamda 45 ya da 50 santigrat derecede fırın ve benzeri cihazlar üzerinden yoğurt mayalanır. Bu mayalama için ise ortalama 3,5 veya 4 saat kadar yeterli olacaktır.
Yoğurt mayalama yapmak için süte atacağınız yoğurdun organik olarak yapılması gerekmektedir. Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Yoğurtlarınız en az 6-7 saat, ideali bir gece mayalandıktan sonra dolaba kaldırın. Soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Kavanozda mayalanıyor olması hem porsiyonluk tüketim için şahane hem de kıvamı tam hayalinizdeki gibi oluyor.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri