Toprağın tam ortasında 3 adet biber tohumunu yerleştirin ve tohumların üzerine toprak serpiştirin. Sprey şişe içine eklediğiniz suyla birkaç defa toprağı nemlendirin ve bardağın ağzını streç filmle kapatın. Bu plastik bardağı 5 gün boyunca ev içinde ve oda sıcaklığında bekletin.
Biber tohumu ve fidesinin ekim ve dikimi don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olmalıdır. Bu yüzden genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Saksıya nasıl yerleştirmeli? Toprak karışımını ve biber tohumlarını dikkatli bir şekilde seçtiğiniz saksıya yerleştirmeye başlayın. Dikkat etmeniz en önemli nokta biber tohumlarının toprağın en az 3 cm altında kalacak şekilde konulması. Bitki büyüdükçe gövdenin büyük kısmının toprağın içinde kalması önemli.
Tohumluk olarak belirlenen biber bitkisinde oluşan biberler vasıtasıyla tohumluk ihtiyacı karşılanır. Bunun için ise tohumluk olarak belirlenmiş durumdaki ilk oluşan biberlerin koparılmayıp iyice olgunlaşarak kızarmaları beklenir. Kızarak iyice olgunlaşan biberin çekirdek kısımları tohum olarak alınır.
İlgili 44 soru bulundu
Sprey yardımıyla biber fidesinin sulamasını kolayca yapabilirsiniz. Saksıya çok su verdiğiniz düşündüğünüz anda 1 gün sulamaya ara vermeniz gerekir. Çok fazla eklenen su, toprağın böceklenmesine neden olur.
Biber, suyu çok seven bir bitkidir. Ancak kuru ve yaş topraklardan olumsuz yönde etkilenir. Genelde düzenli sulamalardan hoşlandığı için damlama sulamaya iyi cevap verir. Optimum toprak nemi tarla kapasitesinin % 70-80, hava oransal neminin % 60-70 civarında olması istenir.
Kaç saksıda biber yetiştireceğinize karar verin. Saksı seçerken saksınızın derin, geniş ağızlı ve sağlam olmasına önem verin. Örneğin; Küçük cin biber yetiştirmek isterseniz daha küçük bir saksı, çarliston veya dolmalık biber yetiştirmek isterseniz büyük saksı modeli tercih edin.
-Kış aylarında ve her dönem biberler hiçbir sıkıntı olmadan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Biber C vitamini yönünden önemli bir sebze türüdür, iştah acıcı özelliği ile ön plana çıkmaktadır ve biberde hormon kullanımı bulunmamaktadır. -Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
işlenmiş toprağa biber tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 0,5-1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 12-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
c) Tohumun çimlenebilmesi için minimum bir sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu minimum sıcaklığın altındaki derecelerde çimlenme gerçekleşmez iken, minimum sıcaklığın üzerindeki ısı derecelerinde çimlenme süresi kısalır.
Elenmiş toprağa saman ya da hayvan gübresi koyduktan sonra, toprağı karıştırılır ve tohumların üzerine serilir. Tohumların ekiminden sonra bir fısfıs yoluyla toprak sulanır. Nemli toprağın üzerini şeffaf bir poşetle kapattıktan sonra 15-20 gün bekletilir. Bu süre sonunda ekilen tohumların filizlendiği göreceksiniz.
Biberler ışık ve sıcaklık yanında nemden de hoşlanır. Kuru bir ortamda iyi gelişmez. Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Çarliston biber çeşidi Zıpkın F1
Bu nedenle de yüksek verim potansiyeline sahiptir.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Biber tohumları; tek ürün için temmuz ayı içinde, ilkbahar yetiştiriciliği için kasım ayının ikinci yansında ekilir.
Biber toprak bakımından seçici bir bitkidir. Organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tınlı, tınlı-kumlu, çabuk ıslanan, su tutma kapasitesi iyi olan, geçirgen, derin ve iyi drenajlı topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir. Kumlu-tınlı topraklar erkenciliğe zemin hazırlar.
Sera Makedon Biber Turşusu, sofralarında acı lezzetleri sevenlerin favori ürünlerinden biridir. Makedon biberi olarak bilinen küçük tombul biberlerle yapılan Sera Makedon Biber Turşusunu yemeklerinizin yanında garnitür olarak tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri