Tüm evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi evde dikiş alma hizmeti de steril koşullarda yapılmalıdır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır.
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Kesiklerde, tendonda bir sıkıntı yoksa ve yara çok parçalı değilse, son derece steril ortamda ve steril dikiş seti kullanılarak kesilen yer temizlenerek dikiş atma işlemi gerçekleştirilir. Dikiş alma işlemi ise, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesidir.
İlgili 30 soru bulundu
7-Dikiş (sutür) alınması:
Eriyen dikişlerin alınması gerekmeyebilir. Gömülü dikişler alınmaz. Göz kapağı gibi bölgelerde dikişlerin alınması 3-5 gün iken, parmaklarda 15 güne kadar uzayabilir.
Yarayı temiz ve kuru tutun. Yapılan bandajı, ıslanmadığı sürece 48 saat çıkartmayın. Eğer yara kanaması olursa bandajın üzerine birkaç dakika süre ile sıkıca bastırınız. 15 dakika içerisinde kanama durmazsa, hekiminize danışın.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Emilebilir dikişlerin veya eriyen dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Not: Zımba dikiş atılıp / alınmaktadır.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
Bu sebep ile her önerileni yapmamak, deneyimli estetik ve plastik cerrahların önerilerine kulak vermek çok önemlidir. Yara izinin tamamen çıkartılıp tekrar dikilmesi: Yara izi sağlam kenarlardan tamamen çıkartılabilir ve daha uygun cerrahi teknik ve dikiş malzemesi kullanarak yeniden dikilebilir.
Belki doktorunuz tarafından her gün pansuman yapılması önerilmiş olabilir. Banyo konusunda genel olarak doktorlar dikiş alındıktan sonra banyo yapmayı önermektedir. Dikişlerin aldırma konusunda da genellikle 10-15 gün arasında alınması önerilmektedir.
Absorbe olabilen iplikler doğal materyal ve sentetik polimerden üretilir. Absorbe olamayan iplikler ise pamuk, keten ve ipek olmak üzere doğal maddelerden, naylon ve polyester olmak üzere sentetikten, gümüş ve paslanmaz çeliğin kullanıldığı metalden üretilir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
İyileşme süreci genellikle 2 ila 4 hafta arasında tamamlanır. Dikişlerin iyileşmesi için hijyen kurallarına uygun bakım önemlidir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Siltape %100 Soft Silikon Bant
Siltape, İngiltere' ye ait patentli Silfix (dokunun hava alıp iyileşmesini kolaylaştıran doğal silikon kanal) teknolojisi sayesinde; dokuya hiçbir kimyasal etki olmadan doğal yollarla basınç oluşturarak, scar dokunun iyileşmesinde ve ciltteki izlerin kaybolmasında fayda sağlamaktadır.
Yara dudaklarının, klasik dikişle birleştirilmesi
Vücudumuzun yara iyileşme mekanizması, iki yara dudağı arasını iyileşme dokusu ile doldurarak iyileştirir. Ancak böyle bir kendi kendine iyileşme, hem daha uzun sürer hem de belirgin, geniş bir iz kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri